История на нямото кино


Категория на документа: Други


Нямо кино
Нямо кино е определение за кинематографа в първите десетилетия от неговата история, преди изобретяването на синхронното записване на звук върху филмова лента.
Звук във филмите се появява едва във втората половина на 1920-те години, когато в САЩ, Германия и СССР са създадени съотвествуващите системи за възпроизвеждане на звук синхронно с картината.
В нямото кино е изработен неповторим стил на общуване със зрителите с помощта на мимика и жестове. Изразителността на движенията на някои актьори от нямото кино остават пример до днес. Киносеансите в началото на ХХ век не са напълно беззвучни - обикновено в киното е имало музикален съпровод на пиано. Необходимите пояснения за зрителите са се изобразявали с титри (надписи).
Хлапето
Хлапето е ням филм от 1921 г. на Чарли Чаплин, съчетание между комедия и трагедия, в който участва Джеки Куган, в ролята на осиновено от скитник дете. Филмът има огромен успех и се нарежда на второ място по приходи сред филмите от 1921 г.
Сюжет:
Малкият скитник (Чаплин) намира изоставено бебе и го прибира да го гледа. Хлапето започва да помага на скитника в извършването на дребни престъпления, за да изкарват прехраната си. Социалните служби се опитват да отведат момчето, което довежда до отчаяното търсене и емоционалната среща на главните герои.
Значимост:
Хлапето е значим с това, че е първият филм, който съчетава комедия и драма. Както казва един от началните надписи: "Филм с усмивка, а може би сълза..." Най-известен момент от филма е отчаяното преследване на скитника по покривите от агентите на социалните служби, които отвеждат детето.
Филмът прави Куган, дотогава водевилен изпълнител, в една от главните детски звезди в киното. Много от биографите на Чаплин приписват взаимоотношенията между скитника и хлапето във филма като резултат от смъртта на първородния син на Чаплин, малко преди започването на снимките на филма. Изобразяването на бедността и жестокостта на агентите на социалните служби директно напомнят собственото детство на Чаплин в Лондон. Някои от уличните сцени са заснети на Олвера Стрийт, почти 10 години преди да се превърне в туристическа атракция, представяща мексиканската култура.
След заснемането на продукцията през 1920 година, първата жена на Чаплин Милдрид Харис му завежда бракоразводно дело, като запорира всичките му активи. Чаплин и неговите сътрудници изнасят тайно необработените негативи на филма, транспортирани в кутии от кафе, до Солт Лейк Сити, където правят монтажа на филма в хотелска стая. Филмът се разпространява от Фърст Нешънъл Корпорейшън. През 1971 година Чаплин редактира филма и го пуска с нова музика.
Лита Грей, играеща ангела на изкушението, става втора съпруга на Чаплин от 1924 до 1927 година. Чаплин и Куган се срещат за последно през 1972 година, по време на краткосрочното завръщане на Чаплин в САЩ за връчване на почетна награда Оскар.

Safety Last!
Safety Last! (Безопасността е последна) e комедия от нямото кино с участието на Харолд Лойд, излязла по екраните през 1923 година. Заглавието е игра на думи с общоприетата директива - "Сигурност преди всичко".
Филмът включва едни от най-популярните сцени от ерата на нямото кино и въобще в историята на киноиндустрията. Сред тях е епизодът с Лойд, сграбчил се за движещите се стрелки на огромен часовник на върха на небостъргач, висящ във въздуха над градския трафик на улицата. Творбата става изключително популярна сред публиката и положително прокламирана от критиката. Safety Last! затвърждава Харолд Лойд, като една от водещите фигури от началните години на киноиндустрията. Актьорът изпълнявя сам каскадите с катеренето въпреки инцидента, 4 години по рано, когато по време на снимки изгубва палеца и показалеца на дясната си ръка. Той използва протезна ръкавица за да прикрие недъга си.

Светлините на града
City Lights:"Светлините на града" (на английски: City Lights) е американски ням филм от 1931. Сценарист, режисьор, изпълнител на главната роля и автор на музиката е Чарли Чаплин. Филмът е завършен след появата и масовото разпространение на озвучените филми, но въпреки това има голям финансов успех.

Треска за злато
The Gold Rush
Треска за злато е комедиен ням филм от 1925 г. Чарли Чаплин е негов сценарист и режисьор, а освен това играе и главната роля.
Единствената няма комедия на Чаплин, която е снимана по готов сценарий.
През един снимачен ден специално са наети 2 500 скитника, които изиграват златотърсачите.
Чаплин променя монтажа на филма 27 пъти, преди да достигне до окончателната версия.

Кабинетът на доктор Калигари
Кабинетът на доктор Калигари (немски: Das Cabinet des Dr. Caligari) е германски ням филм от 1920 година с режисьор Роберт Вине, сценарист Карл Майер и Ханс Яновиц. Това е един от най-ранните, най-значими и артистични филми на германското експресионистично кино.
Филмът се отличава с нарисуван декор, прекалено усилен грим и крайна "театралност". Доктор Калигари показва през деня на панаира в малко градче един сомнамбул, на когото нощем внушава чрез хипноза да избива жителите. В главните роли са Вернер Краус, Лил Даговер, Конрад Вайд.

Модерни временa
Modern Times
"Модерни времена" (1936) е квазиням филм, режисиран и продуциран от Чарли Чаплин, който също е автор на сценария, композитор на музиката, и изпълнител на главната роля.
Появил се девет години след първите озвучени филми, "Модерни времена" е последният пълнометражен ням филм на Чаплин. Наричат го "квазиням", тъй като, макар че в него не присъства сихронизиран гласов диалог, гласове и звуци се произвеждат от машини (например, машината за хранене), телевизионни екрани (големият екран, тип Big Brother, който предхожда книгата на Оруел "1984"), а истинският глас на Чаплин може да се чуе при изпълнението на песен. Присъстват специални звукови ефекти и оригинална музика.
В този филм се появява за последен път "Скитникът" (the Tramp) - популярният малък човек с бомбе, мустаци, големи обувки, широки панталони, тясно сако и бастунче. Това е произведението с което изгрява звездата на актрисата Полет Годар, която през същата година става и съпруга на Чаплин.
Сюжет:
Героят е работник на поточна линия. Тежката и монотонна работа е причина за нервен срив, който го изпраща в болница и оставя без работа. След като попада случайно в редиците на протестиращи работници, е арестуван и попада в затвора, погрешно заподозрян като комунистически лидер. Впоследствие отново е на улицата. Работи за кратко като нощен пазач в универсален магазин, работник в корабостроителница, техник в завод, пеещ сервитьор, докато отново остава безработен.
Запознава се с бездомно момиче, с което се опитват да създадат дом и уют, но опитите им непрекъснато биват осуетявани от икономическата ситуация и властите.
Исторически контекст:
Действието се развива през 30те години на 20 век, по време на Голямата депресия. Основни теми във филма са безработицата, бедността, гладът, борбата на пролетариата срещу дехуманизиращото влияние на машината в индустриалната епоха (по времето на поточната линия на Хенри Форд) и различни социални институции.

Значими филми на нямото кино
Хлапето (The Kid) 1921
Safety Last! (1923)
The Freshman (1925)
For Heaven's Sake (1926)
Генерал (САЩ, 1926)
Изгрев (САЩ, 1927)
Метрополис (Германия, 1927)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
История на нямото кино 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.