История на обувката


Категория на документа: Други


"Красотата е отношение към живота"

(Ести Лодер)
"Бата" е един от най-впечатляващите музеи на обувките в света. Той се намира в Торонто и е собственост на Соня Бата. Страстта й по обувките я кара да основе фондация "Бата", чрез която тя събира огромна колекция от уникални експонати от цял свят. След като обувките стават прекалено много, за да ги държи в дома си, през 1995 г. Соня Бата и съпругът й създават музей на обувките "Бата". Той е от най-високо равнище и днес е главна туристическа дестинация в Торонто. Музеят "Бата" има четири галерии, като в една от тях е разположена перманентната изложба на музея. Тя включва над 12 500 експонати от най-ранните епохи на цивилизацията до дефилетата на съвременните топ дизайнери. В останалите галерии експозициите сезонно се сменят. Това е причината винаги да има нещо ново, което да се види в " Бата "

Дървени сандали тип налъми, със седефено покритие. Те са носени от жените в обществените бани, за да предпазват краката им от топлия и мокър под. Височината на обувките е около 10 инча. Те датират от времето на Отоманската империя - XIX век.

Известният модел на Салваторе Ферагамо от 1938 г., наречен "Дъга". Той се е превърна в икона на стила на XX век.
Модели-уникати , които според мен заслужават да стоят в музея "Бата"

Обувки с платформа от слонски изпражнения .

Обувки McQueen Plato's Atlantis - колекция 2010г.
От всичко казано до тук стигам до извода , че съвременните обувки са такива ,каквито си ги представят жените в най-смелите си фантазии - иновативни , предизвикателни ,екстравагантни .

БИБЛИОГРАФИЯ:
Иванов,И.,инж.Любенов,Л.,доц.к.т.н. инж.Мутафчиева,К. "Моделиране и конструиране на обувните изделия" издание 2, издателство"Техника"1990г.
Костов ,И., Кадънков,В.,Пеева,З." Моделиране и конструиране" ,издание 3, издателство "Техника"1974г.
Проф.д.т.н.инж.Цветков,П.,инж.Владимиров,В.,Н.с.инж.Грозданова,В. "Материалознание за обувното и кожено-галантерийното производство",издателство "Техника".1987г.
Допълнителни материали: Интернет и медии.
??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
История на обувката 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.