История на обувката


Категория на документа: Други


По-ниските токове са предпочитани през 60-те и 70-те години.
В пост-модерния контекст на 80-те феминисткото отхвърляне на модата започва да губи голяма част от масовата си подкрепа. Идеята, че модата, и особено секси обувките съвсем не са потиснически, се възражда. По-високите токчета се връщат през 80-те и началото на 90-те години с идеята, че така жените са по- женствени.
От средата на 19 век по нашите земи се появяват по-различен тип обувки - по-здрави и по-яки. Кованите обувки.Първо се появяват калеврите, които са предпочитан сватбен дар и елемент от празничното облекло на жената. Те са с дълбоко деколте и широк нисък ток, с подметки от гьон, ковани с клечки, гвоздеи, с налчета и петала.
В края на века по-голяма популярност имат кондурите - твърди, ковани (шити) половинки, изработени от специализирани майстори - кондурджии. Обувките са изработвани от кожа, с твърд бокс, с дебела подметка от гьон, подковани с клечки (гвоздеи), допълнително наковани с куки, налчета, обковани с пулове. За задържане се използват каишки (ремък) или копче отзад. Обикновено на цвят са черни, но се правят и винени и червени. Те имат една немаловажна особеност - изискването да издават специфичен звук при носене - "силно да тропат", "да скърцат", "трябва да пищят".Най-ценени са габровските кондури - равнопоставени по качество на известните панагюрски цървули и одрински чехли.
Еволюцията на обувките, от едновремешния сандал до съвременните обувки, голяма част от които представляват истински шедьовър на съвременните технологии (т.нар. Goretech, Nike Air, дишащото ходило на GEOX са само част от примерите), продължава и до днес с откриването на нови материали и технологии, с които нашите крака да се чувстват максимално удобно.

Converse - обувките с един век история

CONVERSE Chuck Taylor All Star sneakers са не просто обувки на едно поколение, те са символ на американската култура. Историята на CONVERSE започва през 20 век и е емблематична за еволюцията в баскетбола.
CONVERSE са свидетели не само на бурното развитие на баскетбола, но и популяризирането на rock&roll.
60% от американците притежават поне един чифт конверски. През 1917 г. са обявени официално за оригинални баскетболни обувки благодарение на баскетболната легенда Chuck Taylor. Неговият подпис присъства като лого отзад на глезена на всеки един модел All Star.

Колекцията на Converse е изградена върху наследеното от поколения американци отношение към спорта и включва линия за професионален спорт, класическа спортна линия и продукти за ежедневието - за жени, мъже и деца, както и спортни дрехи.

През 2008 г. Converse празнува своя 100 - годишен юбилей. Когато през 1908 г. Маркъс М. Конвърс (Marquis M Converse) отваря вратите на компанията за каучукови обувки Converse в Молдън, Масачузетс, той надали е имал представа, че 100 години по-късно, обувките със звездата ще са истински модни икони в световен мащаб.
Институцията Manolo Blahnik
Обувките му са символ на добрия вкус и стил. Те са мечта на всяка тийнейджърка и потребност за всяка жена. В неговата последна колекция личи изтънченият му вкус и интересен дизайн.

Когато баскетбола набира популярност, са изобретени едни от най-често срещаните обувки произвеждани някога - гуменките.
Чарлз Гудиър чакал години за да се случи щастливия инцидент. Той прекарал десетилетие в опити да открие начини да направи гумата по-лесна за обработка и да остане устойчива на температурни промени. Един ден разлял смес от гума, сяра и олово върху печката си. Горещината разтопила сместа, но не я изгорила. Гудиър забелязал, че след това сместа се втвърдила, но още можела да се използва.
Днес вулканизираната гума се използва във всичко, от автомобилни гуми до обувки и хокейни шайби.
Използват се също и обувки за ски ,като конструкцията на обувките осигурява отличен контрол върху ските . Натиска при завиване се прехвърля директно върху канта без загуба на енергия . Вътрешните обувки заемат формата на крака и по този начин са съобразени с анатомията на стъпалото. Изработени са от мек уплътнителен материал за изолация, имат анатомична стелка.

Обувки за танци- Височината на токовете е съобразена с категорията танц, с разликата във височината на дамата и кавалера, с възрастовата им група, както и с индивидуалните им предпочитания. При стандартните танци обикновено токовете и при двамата партньори са малко по-ниски. При стандартните танци обикновено кавалерите танцуват с черни лачени обувки, а при латиноамериканските - с черни кожени или велурени. При стандартните танци обувките на дамите обикновено са затворени, а при латиноамериканските танци наподобяват сандали - и в двата случая с висок тънък ток. Малките момиченца танцуват със широк ток но не по-висок от 3 сантиметра, а при момченцата - 2 см. Въпреки, че са разрешени всички цветове, най-често обувките на дамите са в цвят охра, за да подхождат на всяка рокля.
Обувки за балет(палци)- Те са с цяла или разделена подметка, висока само 0,8 сантиметра. Направени са от специален памук или от мека и еластична естествена кожа. Завързват се за глезена с връзки , а отпред на пръстите са с твърда платформа.

През 21-ви век жените вече имат много по - голям избор за обувки, отколкото когато и да било. Могат да изберат да носят това, което те искат, дори и хибридни обувки като "ток" тенис обувки и флип флопс. И сто процента е сигурно, че днес токовете са на висота. Тази, която винаги им се е полагала.
"Високият ток -най- успешното женско оръжие".

(неизвестен автор)
Днес обувките на висок ток надрастват значението си на аксесоар и достигат статуса на символ - на сексуалността, властта и самочувствието. За звездите те са част от техния имидж, а за обикновените жени - синоним на блясъка и сексуалната привлекателност.
Според някои психолози през годините високите токове фокусират множество смислови константи, отразяващи различните етапи от развитието на обществото и разкрепостеността на жените. Въпреки това символът на абсолютната женственост е измислен от мъжете.
"Жените са куклички , които трябва да служат за украшение" .
Факт е ,че жената на високи токове ходи по различен начин от жената на плоска подметка. Високите токчета действат първо оптически - издължават краката, карат фигурата да изглежда по-стройна. Освен това токчетата принуждават жената да ходи с по-изпънати прасци и по-изпъчени гърди - неща, които подчертават нейната привлекателност и съсредоточават погледа върху тялото на въпросната дама. Краката изглеждат по-дълги и по-нежни, защото обувките с токчета като цяло са тесни в предната си част и това удължава краката и прави цялата фигура по-пропорционална. Също така, походката на жената с токчета е по-бавна и полюшваща се. А това неизбежно се свързва със секс.
Робуваме ли на модата ?Разбира се! Какво ли не правим в нейно име,
макар да знаем ,че обувките увреждат ходилото.Нали все пак жените изглеждат с тях по-грациозни ,по-сексапилни .Какво са ежедневните обувки? Удобни ,но прекалено скучни , понякога дори не са съобразени с модните тенденции,изработени от някаква си имитация на кожа.За това реших да разработя по-нетрадиционни модели ,които да внесат настроение и положителни емоции в нашия забързан и динамичен живот.Като дизайн обувките са по-разчупени с интересна платформа и токове.В тях се усещат футуристични и сюрреалистични нотки,съобразени с модните тенденции за 2010 /2011г. Те са с множество срязвания,катарами,каишки,токи. Материалите за изработката са висококачествени кожи ,текстил,винил,а десените- разнообразни.
Предполагам ,че тези мои модели са харесвани от хората ,защото са по-различни и индивидуални по дизайн.

I. Глава .
Конструиране на обувки .
Обувките предпазват стъпалата от вредните въздействия на околната среда.Освен това са елемент от облеклото на човека .Все по-висока е взискателността на потребителите към качеството на изделията. Необходими са не просто обувки ,а модни и с определени според предназначението им експлоатационни показатели изделия .
Създаването на всеки модел изисква най-прецизна художествено-проектантска разработка. Несполучливо създаденото изделие може да бъде подобрено при изработването на следващите образци. Несполучливо проектираното обаче винаги води до големи загуби на материали и труд.Трябва да се направи предварително изработване на образец модел за уточняване на размерите и формата като цяло и на неговите детайли .
Моделиерите разработват рисунката на модела въз основа на полученото задание и шаблоните за скрояване на равнинните детайли. Те трябва да имат такава форма и размери ,че обувката да отговаря на естетическите
зисквания .Конструктивната разработка трябва да гарантира устойчивост на механичните въздействия при формоване и употреба .
В работата свързана с изработване на моделите за калъпи и обувки се използват три понятия : моделиране,конструиране и проектиране .
Моделиране-създаване на моделите калъпи и на моделите обувки, като линиите на детайлите се начертават свободно и се определя начинът на свързването им .
Конструиране- конструктивни изчисления и изработване на комплекс от технически документи(шаблони на калъпи и на детайли на обувките,контролен чертеж , чертежи за трашене и др.)
Проектиране- изработване на чертеж (скица ,проект),който дава представа за типа и модела на обувките .
За да бъдат обувките удобни , едно от изискванията е тяхната вътрешна форма да съответства на формата и размерите на стъпалата . Това се постига чрез подходяща конструкция на калъпите . За целта е необходимо да се познават анатомията и физиологията на човешкия крак, размерите на стъпалата при стоене и тяхното изменение при натоварване ,ходене ,бягане. Особено важно за моделиерите конструктори е да познават и различните видове калъпи тяхното устройство , основни размери и начините за конструирането им.
Знанията по анатомия-ергономия и физиология на крака са необходими за правилно конструиране на детайлите на саята , за определяне положението на шевовете , които ги съединяват .
Обувките са хигиенични когато осигуряват нормална физиологична дейност на стъпалото. Те трябва да поемат и отделят потта и влагата ,да създават възможност за определен въздухообмен , да предпазват от влиянието на външните температури т.е. да осигуряват постоянен и подходящ микроклимат за нормално функциониране на стъпалата. Ето защо моделиерите трябва да познават санитарно-хигиенните и топло изолационни свойства на материалите за да могат да направят правилен подбор за всеки конкретен случай. Дълготрайността и надеждността на обувките до голяма степан се определят от конструкцията им. Тя се характеризира с формата , количеството,взаиморазположението на отделните детайли и характера на свързването им. При създаване на нова конструкция обувки или при усъвършенстване на старата са необходими знания за големината и вида на натоварванията на отделните детайли и шевове както в технологичния процес така и при употреба. При формоване материалите и шевовете се деформират , в резултат на което големината и формата на детайлите в обувките се изменят. Ето защо за да се определят точно размерите на детайлите при конструирането им са необходими знания за основните физико-механични характеристики на материалите и шевовете и по-точно за тяхната разтегливост .Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
История на обувката 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.