История на обувката


Категория на документа: Други


При производството на обувки се използват различни машини. Моделиерите трябва да познават начина на работа на машините и въздействието им върху материалите, а от там и върху размерите и формата на отделните детайли. За да се създават подходящи модели са необходими знания и по технология на обувното производство т.е. по какъв начин , в каква последователност и с какви средства може да се изпълни замислената конструкция .
Обувките трябва да бъдат красиви , да отговарят на модната линия и моделите да бъдат съобразени с предназначението им (всекидневни, официални ,спортни и други). За да бъдат обувките естетически издържани трябва да има хармонично съчетание между формата на отделните детайли и на изделието като цяло, на цветовете ,украшенията и т.н. за това не е достатъчно моделиерите да имат умела ръка , а и усет ,да познават законите на композицията . Ето защо в моделиерните работата се разделя между моделиера художник и моделиера техник. Моделиерът художник разработва моделите от гледна точка на изискванията за естетичен външен вид , за което е необходима специална художествена подготовка . Моделиерът техник се грижи изделието да отговаря на изискванията за удобство ,здравина , хигиеничност .
От казаното до тук се вижда ,че съвременното моделиране и конструиране на обувки по същество е художествено-проектантска дейност .
Основни етапи при разработването на моделите.
1.Разработване на модната скица .На този етап се уточняват общата форма на обувките , формата на отделните детайли, цветовите съчетания, материалите , допълнителните украшения като шевове , перфорации, копчета катарами и други. Той е особено важен за естетическия вид на обувките , затова се разработва от дизайнера .
2.Разработване на модела . На този етап работата се извършва главно от моделиера техник като се спазва следната последователност .
- избор и подготовка на калъпа за копиране - калъпите трябва да имат стандартни размери и да отговарят на предназначението и вида на обувките.
- получаване на копия на вътрешната и външната лицева повърхност на калъпа и изработване на средно копие .
- Изработване на шаблон на модел при отчитане наличието на вътрешни и междинни детайли и деформационни свойства на материалите .
- Детайлиране ( изваждане на кройки на лицевите и подплатните детайли при отчитане отпусканията за съединяване и обработка на нещата ).
-проверка на вместимостта на отделните детайли и нанасяне на корекции върху чертежа .
- Конструиране на междинните детайли на саята .
- Конструиране на ходилните детайли
- Проверка на разработваната конструкция - изработва се обувка при ръчно скрояване на детайлите по уточнените кройки в експериментален цех под наблюдението на моделиера .
- Одобряване на модела от художествено-технически съвет.
3.Внедряване на модела в производството.То се предшествува от експериментиране в производствени условия,което се извършва върху т.нар. съкратена серия( в нея влизат най- малкият средният и най-големият размер от серията ).При положение ,че резултатите са приемливи , за експериментиране се пуска цялата серия която се нарича нулева .След нейното приемане шаблоните на детайлите се предават за изработване на ножовете за кроене ,прави се контролен чертеж и се съставя технологична карта .
Методи за разработване модели обувки - моделите се разработват по различни методи , основани на два принципа :графичен и калъпокопирен. В началото на 70те години в много страни започват да навлизат електронно изчислителни машини както при техническата подготовка така и при производството на обувни изделия . Въвеждат се понятията КАД системи ,машинна графика ,3Д дизайн ,2 Д разработване ма модела .
КАД системи -за автоматизирано разработване на модели с помощта на компютри .
Компютърна графика - рисуване ,чертане ,конструиране и моделиране с помощта на компютри.
3Д дизайн - дизайн в три измерения(дължина , височина , широчина).
2Д разработване на моделите - моделиране и конструиране в две измерения на шаблона на модела .
Съвременни конструкции на обувки - определят се от модела ,детайлите, материалите ,шевовете технологията ,наличната техника и от предназначението .
Обувките се състоят от две основни конструктивни части: лицева и ходилна. За изработване на лицевата част (саята ) се използват естествени, изкуствени и синтетични кожи , а също и текстил. Тези материали се различават по физико- маханични и санитарно- хигиенни свойства , поради което разработеният за даден материал обем много често не може да се изработи с друг материал.
Ходилата се изработват от естествена кожа ,гума ,поливинилхлорид , полиуретан и др. В зависимост от модата те могат да бъдат с голяма или малка дебелина , но винаги трябва да бъдат с олекотена конструкция и да са гъвкави. Когато се използват неогъваеми материали, като дърво или твърд полиуретан ,коструктивно ходилата се оформят като лодка , така че да се улесни ходенето . Табанът е тънък и се изработва от твърди кожи от лефа или тексон .
Обувките се изработват в зависимост и от климатичните условия на носене , за зимата се правят ботуши от по-дебели и по- пътни материали с топли подплати , а за летния сезон отворени (тип сандал).
Конструкцията и височината на тока оказват влияние върху външния вид и удобството при носене .Формата на тока се определя от модата в това отношение разнообразието е голямо.Съществуват конструкции обувки от един детайл. Те се изработват чрез отливане от полимерни материали .
Търсенето на красота и изразителност на обувките е особено характерно и най-типично за официалните обувки .Те не се носят продължително време, но при тях в най -голяма степен се търси съответствието с обкръжаващата среда , облеклото и модните тенденции за момента . Израз за тези свойства е решението за външната форма на обувките. Външната форма на обувките и нейният силует се решават от формата на калъпите , височината и формата на токовете ,вида и дебелината на ходилата .Общо взето търси се по-голяма лекота и изящество .Много важно е моделът на обувките да се подбере според фигурата , особено при жените . Жените с нисък и среден ръст носят обувки с висок ток . Той не е подходящ за високите жени . Обувките тип деколте придават изящество на всеки крак ,но трябва да се подбира подходяща форма на деколтето . При тънките и дълги стъпала то трябва да бъде по-затворено, за да скъсява крака. При широки стъпала следва да му се придаде по-удължена форма. Скъсяване на стъпалото се постига зрително и чрез пресичане на деколтето с каишка . Моделите отворени обувки за официални случаи са подходящи не само за летния сезон , но и за по-студено време. Те обаче не трябва да се носят от жени с много големи и широки стъпала , с деформирани пръсти и други отклонения .

Пример за грозни крака в красиви обувки на Nicholas Kirkwood .

Официални обувки - Nicholas Kirkwood .
Конструиране на украшения-използването на украшения разнообразява моделите ,без да се изменят контурите на отделните детайли ,а от там и на шаблоните освен това не се изменя значително и технологичният процес.
При изработване на обувките се използват следните видове украшения :
-украшения ,които са част от конструкцията - съчетаване на различно украсени детайли или на детайли с различна фактура (на пр. лак и велур), на лицева и кожухарска кожа и други.
-кантове, каишки,външни филета , езици и други; кантовете са със различна форма и широчина; за да се получи обемен кант се използва шнур или се работи на специални машини, които го формират от самия материал на детайли .
-копчета ,катарами ,капсули , връзки, перли ,пера , синджири,пайети и др.

Украшението може да бъде красиво, но може също да бъде носено по красив начин. Когато съчетаем двете качества, разбираме защо перлите не спират да привличат погледа и да разгарят желанията. Не всяка жена може да си позволи да носи на глезените си украшение с перли. Още по-малко ако е боса. Чист разкош, класически привкус, изгарящо очарование - всичко това е част от новите обувки Couture Stiletto с перли Schoeffel. Марката, която носи това произведение е на немския дизайнер Unrath & Strano.
В действителност тези обувки са не само красиви, а и достатъчно удобни и здрави. Те са направени от естествена кожа и имат също красиви и здрави каишки с катарама.
-красиви фльонги с флорални мотиви

Всеки модел от колекцията на Валентино за 2010г. е изящен, много нежен, и изтънчен . основна заслуга за това имат обувките с дантела ,която прави красиви извивки около крака . Неговата колекция съвсем сполучливо ни разкрива възможностите на дантелата и как тя може да внесе различен нюанс и освен това да освежи ефектно замисълът на моделите обувки. Атрактивно извити дантели красиви фльонги с флорални мотиви можем да видим както в предната част на обувките така и в задната над петата . Като мотив в колекцията се явяват цветята като отделно прикачена декоративна част или като част от плетката на дантелата .

-използване на камъни (кристали)

Силно впечатляващите обувки от Gia Lorenzi няма нищо друго непознато и грабващо вниманието, освен един красив детайл, който приковава моментално погледа ни.Токът на вечерните обувки е със скъпоценно украшение под формата на змия, направена от кристали Сваровски. Въпросната украса с изящната формата на змия придава изтънченост на обувките и грациозност на притежателката й. На всички е ясно, че трудно се намират подходящи думи за гениалната идея на дизайнера Gia Lorenzi. Естествено, всичко това си има и съответната цена, която не всеки би могъл да си позволи да даде.
-украшения, които се нанасят върху лицевите детайли .-декоративни шевове, орнаменти и рисунки ,перфорации.

Добър начин да освежим старите кецове с рисунка.
Конструиране на токове- токовете са твърде разнообразни по форма и височина . Основно изискване обаче е токът да бъде така конструиран , че да придава естетичен и завършен силует на обувките да подпомага движението .Основен размер на тока е неговата височина.Трябва да се прави разлика между височината на голия ток и височината на тока в готовите обувки .Тя включва освен височината на голия ток и дебелината на капачето , а в някои случаи и дебелината на лежащото м/у саята и тока ходило. Горната повърхност на тока има форма и размери, съответстващи на долната повърхност на петната част на теглената сая или на петната част на ходилото . По дължина размерът на тока се определя от необходимостта да се осигури добра опора за петата на стъпалото . Долната опорна повърхност на тока трябва да бъде разположена така , че при нормален стоеж на човека вертикалата , спусната от центъра на опората в петата , да мине през центъра на капачето. Площта на долната повърхност на тока зависи от вида на обувките , технологията на производство и модата .
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
История на обувката 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.