История на обувката


Категория на документа: Други


Конструиране на фортове-формата и размерите на форта (дебелина,височина, дължина)са в зависимост от следното:
-От формата на петната част на калъпа .За всеки вид калъп се изработват съответни фортове .Това се налага от обстоятелството , че фортът трябва да отговаря точно на петната част на калъпа , за да се формува по него без усилия и без излишни гънки .
-От вида на обувките и тяхното предназначение - цели ,половинки,ботуши и др. Независимо от формата на калъпа за различните видове обувки големината на фортовете може да бъде различна : за целите и по-грубите обувки фортовете са по-дълги и по-високи , а за половинките обувки -по-малки. Отворените обувки нямат фортове , а някои по-леки видове половинки имат намалени по големина фортове .
-От метода на закрепване . Според прилагания метод на закрепване се конструират долни профили на форта .
-От модела на обувките - има специфични модели , които изискват специална форма на форта . Обикновено обаче фортът не зависи от модела на обувките и за много различни модели могат да се използват едни и същи фортове.
Материали за производство на обувки - при производството на обувки се използват следните кожи: говежди,телешки ,свински, кожи от влечуги, кози,агнешки ,овчи и др.
-по метод на дъбене - растително издъбени , минерално издъбени и комбинирано издъбени .
-според свойствата -твърди (гьон,бланк ) и меки(лицеви и подплатни).
-по вида на лицевата страна кожите биват: с естествено лице ,с шлайфано лице , шагренирани , с развлакнено лице (велур,нубук,цепенак).
-по вида на покривната апретура :казеинова , нитроцелулозна, полиуретанова.
-според крайната обработка на лицевата страна :анилинови, полианилинови , лакови, с метално покритие .
-по начин на разрязване: цели кожи , полукожи ,крупони и др.
При производството на обувки включително изработването на ходилните им детайли се използват: естествени и синтетични каучуци , пластмаси и др.Към химичните материали за ходилни детайли на обувки се отнасят различни видове гуми ,пластмаси , полиуретани ,термоеластопласти и др.
Естественият каучук е природен продукт . Той се получава от млечния сок (латекс) на каучуконосното дърво-бразилска хевея .
Синтетичния каучук се получава чрез свързване на мономерите до полимерни продукти.
Гумени материали - различните видове гуми като ходилни материали имат повече предимства от естествения гьон .Те са здрави , износоустойчиви и с добра амортизационна способност . Гумите имат добри топлоизолационни свойства , които не се изменят при навлажняване .
Тъкани -използват се за лицеви детайли на обувките , за подплатни детайли , за междинни и спомагателни детайли .
Картони, лефа и тексон- от тях се изработват вътрешни и междинни ,а в някои случаи и лицеви детайли за обувки .Лефата притежава свойствата: гъвкавост , здравина и водоустойчивост ,способност да поема и отдава влага . Тексонът е материал за направа на табани .
Като материал за производство на обувки се използва -корк,дърво,пластмаса .
Свързващи материали: лепила ,конци(памучни, ленени,конопени,копринени синтетични) ,обущарски клечки и гвоздеи , нитове и др.

II.Глава.

....Имало едно време, една талантлива дизайнерка Лукреция. Тя живяла в Лондон и в нея се влюбил богат благородник, един от най-заможните люде в Англия. От мигновената им любовна авантюра се появила на бял свят малката Ава. Благородникът много скоро напуснал Лукреция и тя загубила дирите му.Лукреция преживяла тежко раздялата и вдъхновена от страданието посветила креативността си на "седемте смъртни гряха",
следвайки развитието на дъщеричката си.
..... Идеята и се оказала блестяща и тя започнала да трупа милиони. Както подхождало на всяко заможно семейство , така и те имали прислужница, която се грижила за Ава ,когато майка и отсъствала от вкъщи , а това се случвало често. Малката Ава още от рано започнала да се държи заповеднически с прислужницата. Тя се отдавала на ленивост, като избягвала да върши каквато и да било работа .Въодушевена от първия смъртен грях на дъщеря си (леност) Лукреция решила да изработи обувки от винил, от гладка и косместа кожа с дебела платформа . Косместата кожа на тези обувки покривала крака и му придавала тромав вид .
Ава пораснала и започнала да води разгулен живот. Но винаги след нощните си приключения се чувствала унила, тъжна и в лошо настроение. Завиждала на приятелките си за прекрасните им тоалети ,с които се появявали на партитата . Лукреция разбрала каква е работата и решила да изработи обувки , с които дъщеря и да се покаже в блестяща светлина . Провокирана от греха "завист" на Ава ,талантливата дизайнерка изработила новата си колекция в колорита на синьо-жълто-зелената гама. Цветовете отговаряли на душевното състояние на девойката .
След като се сдобила с новите си обувки, Ава била неотразима, чувствала се превъзходно и решила да посещава партитата и приятелските купони по-често, защото имала вече с какво да се гордее . Това не се понравило на майка и, Лукреция, се опитала да наложи мнението си. Ава не я послушала и побесняла от гняв . Гнева на Ава станал причина Лукреция дълго време да страни от нея. Тя се отдала изцяло на творчеството си , естествено било новите и ескизи за обувки да са провокирани от темата "гняв" -приличали на тъмен буреносен облак , който все едно бил изпратен от Бог , за да накаже хората на Земята.
Въпреки , че от всички колекции до тогава - Лукреция получила много признание и парични средства, тя решила , че не е създала още щедьовъра на своето творчество.Този път изработла обувки от златна кожа и пендари. Обувките бързо се изкупили от заможните люде в Англия, и така, тя станала още по- известна и заможна персона. Без да подозира Лукреция изработила обувки отъждествени с греха "скъперничество" , през който тя неусетно преминала.
Успехът на Лукреция подтикнал Ава към самодоволство и охолство и тя се отдала на чревоугодничеството , а майка и естествено почерпила идеята за поредната си колекция , именно от този смъртен грях- изработила обувки от винил с каишки приличащи на празни черва - които се купувавали масово от всички.
Дошло и времето , когато всички близки приятелки на Ава имали интимни връзки , само тя била самотна и нещастна. Ава страдала от пренебрежението към нея, за да бъде харесана решила да се подложи на липосукция, поставила пръстен в стомаха си намаляващ поглъщането на храната . След като загубила част от теглото си, помолила майка си да и изработи съблазнителни обувки . Лукреция веднага се заела с желанието на любимата си дъщеря, и продукта бил готов- обувки от червен сатен, висок ток и разчупен дизайн . Така, Ава се отдала на страстни преживявания и за миг попаднала в обятията на мнозина мъже, благодарение на похотливите обувки.

Момичето вече било гордо от всичко , което и се случило , на лицето и се изписало щастливо задоволство . Лукреция и подарила най-изстраданото си сътворение позовавайки се на последният смъртен грях " гордост" - новата колекция била с палитрата на: червени и лилави тонове, като доминант бил червеният - символ на царствеността и гордостта .
След тези пантовки, изящни като тази на Пепеляшка, Лукреция повече нищо не оставила на почитателите си...... загинала при автомобилна катастрофа. Ава, преминала през перипетите на съдбата се омъжила за много възрастен адвокат и поела по трудният, трънлив път на майка си .
Днес също има млади момичета , които преминават през седемте смъртни гряха и в зависимост от това през кой грях преминават могат да се възползват от определен тип обувки.

Колекция : "Седемте смъртни гряха".
"Хората са такива каквито са ,независимо от етикетите ,които им слагаме".

(неизвестен автор)
Всеки един от нас през живота си преминава най-малко през един от седемте смъртни гряха (понякога дори несъзнателно).

"Много често да откриеш себе си е едно от най-болезнените неща в живота

(Фридрих Ницше)
С колекцията посветена на "Седемте смъртни гряха " аз осъждам пороците и мисля , че откривам доброто в себе си. Посланието ми е : "Бъдете добри".
Описание на колекцията :
"Човекът не е направен за да разбира живота , а да го живее"

(Жан Жак Русо)
Живота наистина не винаги може да бъде разбран,но има случаи в които може .Понякога обаче хората не искат до го разберат ,не го анализират и донякъде може и да са прави.Има такива обаче , които се замислят и случващото им се в живота те превръщат в творчество-такива са музикантите , художниците , дизайнерите . Модният дизайн е форма на изразно средство оставящо траен отпечатък на епохата. Аксесоарите са пикантерията в модното пространство.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
История на обувката 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.