ИТ в хуманитаристиката


Категория на документа: Други


КУРСОВ ПРОЕКТ ПО ДИСЦИПЛИНАТА ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В ХУМАНИТАРИСТИКАТА

На Веселин Василев Костадинов
Фак.номер: 1103691001
Специалност: Лингвистика с ИТ (Англ. и Исп. Език)

На кратко за Хуманитаристиката:

Хуманитаристика съдържа съвкупност от дисциплини занимаващи се с изучаването на човека. Във себе си тя съдържа изследването и проучването на езика във всички негови форми : било то в изкуствата, в религията или историята на даденият език. За поставената задача, ще наблегна на акустичния анализ на речта и приложенията му, както в хуманитаристиката, така и в реализациите, които се откриват посредством компетентността в използването на програми за анализ на реч.
Акустичен анализ на речта. Програми.

С напредването на технологията се раждат все повече и повече нови възможности. Докато преди акустичния анализ е изисквал дълбоки лингвистични познания от експертно ниво, в наше време, всеки има достъп до данни, които улесняват изследващия езика. Вече съществуват програми, с които точно може да се определят в дълбочина характеристиките на говора, да се разграничат отделните звуци(набляга се на гласните), както да се измерят нужните ни честоти и начина, по които те се комбинират във нашата реч. Някои от по-известните програми използвани за целта са : Speech Analyser, SaRP, Soundscope и много други. ( по-подробен списък при помощните материали)
В бъдеще се очаква единството възход във технологията за акустичен анализ, която в момента е възпрепятсвана от от физическо/технически проблеми, като шумът от средата, промените в честотите на говора, според емоционалния заряд и интонацията(което много повлия на проекта ми) и точното определяне на мястото на гласните в думите.

Гласът зад различните маски на актьора

За цел на курсовата си работа съм поставил, да съпоставя гласът на Хюго Уивинг от два различни записа, от два различни филма и да докажа, че и в двата случая, записаният глас е неговия.
Филмите, които съм избрал са "V for Vendetta" и "The Matrix : Reloaded"

Филм 1: В първия филм актьора се въплъщава в ролята на джентълмен със леко британски акцент и викториянски маниери, герой така със решителност и грубост, както и със сантименталност и чувственост.В първия филм той е главния герой и е така да се каже "добрият"

Филм 2: Във втория филм, той заема ролята на анти-герой, просто казано на "злодея". Ролята изисква актьорската игра да е студена и безчувствена. Играната роля е програма, част от Матрицата, лишена от чувства и емоции.

Привидно двете роли нямат нищо общо - ако не прочетете актьорския състав на двата филма, не бихте разбрали, че са изпълнявани от един и същи човек.

Избрах тази задача, защото :
1. Ролите във филмите се различават коренно.
2. Във Филм 1, героят, по време на цялото действие носи маска. Така че, образно казано, задачата може да се приеме като достойна за доказване.
3. Актьора играе и двете роли, но поради разликата във стилът на игра и невъзможността да се сравни визията на героите във двата филма (както споменах във "V for Vendetta" носи маска), идеята представлява идеална възможност да се въведе в практика наученото за акустичния анализ на гласа и да се покажат практичните умения нужни при работа със програми за анализиране на реч/глас.
4. Доказва се, теза , която е напълно сигурна. Няма начин да се изберат погрешни материали или да се разчита на несигурна информация. Филмите не са дублирани след оригиналните записи.
5. Избирайки гласът на актьор, допринася(в случая поне) за качеството на задачата. Професионалните актьори са изучавали дикцията и изговор на дадения език и имат висока езикова компетентност.
6. Засяга се темата, за различните чувства и емоции показани в гласа и как те променят честотите показани в анализирането на звуците.
7. Дори звуковият навик и маниер да се променя заедно с ролите, анатомичните черти на речта се запазват. (размер/форма на устата и гърлото например.)

Използвани програми
1. Realplayer
2. Audacity
3. Speech Analyzer
4. SARP

1. Realplayer e безплатен плейър, достъпен от интернет. Избрах него за задачата си, заради достъпния му потребителски интерфейс и лесната навигация, която предлага. Той също има и вградена функция за изрязване на откъси, от филм, или само от звук. Като изберем функцията за звук, автоматично запаметява получения файл под формат ".mp3" в желаното от нас място.

Използвах Realplayer за "грубо" изрязване на нужния звуков материал.

2. Audacity е лесен за употреба, безплатен мултиезичен аудио редактор, предлагащ основни функции за работа със звук. С него може да се конвертират файлове и да се записват нови посредством микрофон. Според мен, най-добрата страна на програмата е, че е "свободна", всеки с достъп до нея е напълно свободен да я подобрява и експлоатира както реши за правилно. Това позволява на Audacity да "расте" заедно със потребителите си и да им предлага по удобен и усъвършенстван интерфейс - от и за средите, които я използват.

Използвах Audacity за конвентиране на звуковия файл във ".wav" и изрязване на нужния ми откъс.
3.

4. Speech Analyzer е програма за акустичен анализ на речеви звуци. Тя предлага сравнително опростен интерфейс със много функции. Програмата работи предимно със ".wav" файлове. Тя се използва предимно при извършване на проучвания във сферата на фонетика на даден език.При нормални настройки програмата предлага визуален изглед на звукът под формата на вълна.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
ИТ в хуманитаристиката 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.