Избори - анализ


Категория на документа: Други


Югозападен университет "Неофит Рилски"

град
Благоевград

Курсова работа
на тема

Анализ на местни избори 2011 в град Дупница

Изготвил: Евелина Соколова
Фак.номер:11350222004
"Социология" 3курс-задочно обучение

През 2011година в страната ни се провеждат едновременно и парламентарни и местни избори. Провеждането на изборите е голямо предизвикателство към управляващите.Тъй като изборите съвпаднаха управляващите решиха да спестят пари и ресурси, след което се забелязаха пропуски от Изборния кодекс и затруднения в работата на СИК и ОИК. България е най - бедната страна членка на ЕС и на изборите има присъствие на органи от ЕС, които наблюдават дали изборите ще бъдат честни, също има и представители на наши неправителствени организации наблюдаващи честността на изборите. Изборите са предизвикателство и за управляващата партия ГЕРБ, която управлява вече 2 години и печели доверието на избирателите и се доказва като най-силна партия. ГЕРБ запазиха управлението в страната като спечелиха изборите в по-голямата част от страната в София кандидатът им Йорданка Фандъкова спечели още на първия тур, както и в много други градове представителите на ГЕРБ спечелиха но най-важна е победата след балотажа на президентските избори.
Изборите в Дупница която има славата на "първият частен град" и "градът на барикадите" също бяха интересни. Последните години градът се прослави с името на "братя Галеви" . Според повечето медии именно те са властта в града и подкрепят и определят свой кандидат за кмет , който бива избран благодарение на гласовете на ромското население в града и техните поддръжници. През последните 4 години братята участват открито и активно в политиката, те създадоха ПП"Движение на нашият град" спечелиха изборите за кмет и вкараха 8 общински съветника в общината от общо 33членен съвет.Голяма част от всички общински проекти са спечелени от близки на Галеви хора. С тяхна помощ и подкрепа беше построена нова Автогара и ЖП гара , саниране на училища и детски градини и построяването на парк "Рила" .Въпреки това общината бе обявена за една от най-бедните в страната ни и с дълг 18милиона лева. Естествено кметът отрече за задълженията , но изненадващото е , че не се кандидатира за следващ мандат и заяви ,че дългът на общината е 876 951лева.
Независимо от задълженията на общината кандидати на липсваха, 10 кандидат кмета и 21 листи за общински съветника се бориха за спечелване на властта.
Кандидат кметовете са:
* 2 Методи Христов Чимев-ПП "ГЕРБ"-роден в Благоевград през 1962г.,завършва висшето си образование в ТУ София и от 1995г живее в Дупница и развива частен бизнес в областта на шивашката промишленост.Голям плюс за него е че е издигнат от ПП"ГЕРБ" , която властва в страната.Също има и най-обширна програма за управлението на общината.
* 5Панчо Любомиров Панайотов-ПП "ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ"- доктор, кмет на общината в периода 1991-1997г. , представител от СДС в 38-то Народно събрание и организатор на протестите срещу правителството на Жан Виденов и организатор на дупнишките барикади. Известно име в местното общество.
* 8.Станислав Христов Павлов-ПП "БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ" - завършва висшето си образование в гр.Велико Търново във ВВОВУ "Васил Левски" , бивш офицер на Гранична полиция и Националната служба по сигурност, управлява бизнес в частния сектор и е определен от местните хора като човек на "Галеви".Също така избягва публични изявления, но е подкрепян от местните спортни клубове като -ММА"Маreк" , футболния и баскетболния тим, чиито спонсори са "братята"
* 14.Тодор Славчов Пепелджийски-ПП "РЕД, ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ"- много ограничени публични изяви
* 22.Пламен Димитров Миланов-МЕСТНА КОАЛИЦИЯ ОТ ПАРТИИ "АБВ"- местен собственик на фирма в сферата на таксиметровите услуги, известен с публичното си противопоставяне срещу Галеви. Обвинява братята в рекет и насилие, един от първите завели дело срещу тях.
* 24.Радослав Йорданов Радославов-ПП "БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ"- слабо представяне на идеи и обществени програми
* 29.Йонко Йорданов Гергов-ПП "ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ" - адвокат и футболен рефер, завършва право в ЮЗУ"Неофит Рилски", слабо представяне пред медиите
* 35.Методи Кирилов Стойнев-МЕСТНА КОАЛИЦИЯ "КОАЛИЦИЯ ЗА ПРОМЯНА - АТАКА, ДСБ, ВМРО"- открито противопоставящ се представител срещу братя Галеви, участник в различни предизборни дебати.
* 38.Пламен Стоилов Данаилов-МЕСТНА КОАЛИЦИЯ "СЪЮЗ НА ДЕСНИТЕ СИЛИ - ДУПНИЦА" - председател на СДС в Дупница, слабо представяне пред медиите, малко срещи с избирателите
* 39.Милен Трайчов Попов-ПП "НОВА СИЛА"- бивш член на местните представители на АТАКА.Противник на братя Галеви, който се отделя от АТАКА след като не е издигнат от ПП за кандидат кмет.

Представител за общински съветник е Първан Дангов , бивш кмет на общината като представител на БСП, известен също с това че се опълчва на Галеви и скоро е изключен от листите на БСП.Преди началото на изборите фаворитите за кандидат кметове бяха представителя на ГЕРБ- Методи Чимев и представителя на БСП Станислав Павлов. В местното общество неочаквано подкрепа получиха бизнесмените от града Методи Стойнев и Пламен Миланов. Както всяка година по време на изборите стана дума за масовото купуване на гласове на ромското население, от "братята" но те категорично заявиха пред местните медии , че по време на изборите умишлено ще пътуват извън града и категорично отричат всякакви обвинения по свои адрес.Също така имаше и обвинения за корупция и срещу ГЕРБ, но накрая нямаше нито заловени нито осъдени за купуване на гласове политически партии.

Броят на секционните избирателни комисии е 71, а броят на гласоподавателите според списъците в секциите е 43 564.Избирателната активност в района като цяло е ниска, а според членовете на Общинската избирателна комисия,броят на празните бюлетини е голям поради лошият печат и малките номера на бюлетините.
Броят на намерените в избирателните урни бюлетини за кмет на общината е 21 184 .
Броят на недействителните бюлетини е 1 277 .Оттук определяме и броят на действителните гласове,който е 19 907.Резултатите от първи тур на местните избори са следните:

2
Методи Христов Чимев
ПП "ГЕРБ"
6979
5
Панчо Любомиров Панайотов
ПП "ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ"
636
8
Станислав Христов Павлов
ПП "БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ"
6283
14
Тодор Славчов Пепелджийски
ПП "РЕД, ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ"
389



Сподели линка с приятел:





Яндекс.Метрика
Избори - анализ 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.