Изследване и контрол на взривната сила при 18 годишни футболисти


Категория на документа: Други


3.
Скок на дължина от място с два крака
см.
+
4.
Вертикален отскок от два крака с мах на ръцете
см.
+
5.
Вертикален отскок без мах на ръцете
см.
+
6.
Вертикален отскок от един удобен крак
см.
+
7.
Вертикален отскок от два крака със засилване от 2-3 крачки
см.
+
8.
Вертикален отскок от един удобен крак със засилване 2-3 крачки
см.
+
9.
Бягане на 15 м. от висок старт
сек.
-
10.
Бягане на 15 м. от изходно положение стоеж с гръб по посока на движение

сек.
-
Таблица 1

Вертикалния отскок беше измерен по метода Абалаков чрез изработеното от нас устройство за придържане на измерителния уред (рулетка). За измерване на вертикалния отскок след предварително засилване направихме модификация на метода на Абалаков.

4.Педагогически експеримент. Експериментът се проведе на опредлените спортни съоръжения. За провеждането му изготвихме 3 комплекса от упражнения, за развитие взривната сила. Те бяха прилагани по метода на кръговата тренировка и провеждани през втората част на подготвителния период (специално подготвителен етап).

Всеки комплекс беше с продължителност един мезоцикъл (21 дни), след което се заменяше с втори и т.н. В седмичния цикъл комплексите се провеждаха три пъти. По отношение на отделното тренировъчно занимание всеки отделен комплекс се изпълняваше в началото на озновната част на тренировката - двуразово или триразово, през интервал от 10 мин. в зависимост от получената срочна информация за физическото състояние на футболистите. Упражненията, съставящи всеки отделен комплекс се изпълняваха със стандартно време на работа и почивка. В първи и трети комплекс дозировката беше следната: 30 сек. и 10 сек. почивка, а във втори - 40 сек. работа, 10 сек. почивка. Втория и третия комплекс се провеждаха на тренировъчния терен, докато първия комплекс, поради специфичността на съставените упражнения и необходимите пособия, се провеждаше в гимнастически салон. Въздействието на първи и втори комплекс бе насочено към комплексното развитие на взривна сила, докато при трети комплекс бе насочено към развитие на взривната сила на долните крайници. В третия комплекс преференциално бе използван един от най-ефективните методи за развиване на качеството взривна сила - т.нар. ударен метод, който описахме подробно в литературния обзор.

Причината, поради която редувахме трите комплекса през специално-подготвителния етап е,че при използването на едни и същи упражнения в по-продължителен период от време, организма на спортиста започва да се приспособява към това еднотипно натоварване и то престава да бъде дразнител за него. В резултат на това приръстът на взривна сила след време спира.
5. Математико-статистически методи. Данните от спортно-педагогическото тестиране бяха подложени на математико-статистическа обработка,която се извърши на специална компютърна програма.
ІІ.5 Етапи на изледването.

І етап-проучване мнението на българските специалисти по по футбол за ролята и мястото на взривната сила в учебно -тренировъчния процес.

ІІ етап-провеждане на педагогически експеримент.

ТРЕТА ГЛАВА
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Изследване и контрол на взривната сила при 18 годишни футболисти 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.