Изследване на цените, пазарния дял, структурата и позициите на "Булгартабак холдинг" АД


Категория на документа: Други
по

на тема
Изследване на цените,пазарния дял,структурата и позициите на ''Булгартабак Холдинг'' АД

Изготвил: Проверил:

Добромир Колев фак.№ 11101 Доц.д-р Петко Монев

Даниела Борисова фак.№ 73 Доц.д-р Теодорина Турлакова

Специалност Бизнес Икономика;Група 30 Ас.Стелина Спасова

1. Въведение.............................................................................................стр.3
2. Описание на фирмата.Предмет на дейност .................................стр.4
3. Описание на продукта и основни продукти,които компанията предлага .......стр.4
4. Структура ..............................................................................................стр.6
5. Ценообразуване на кутия цигари и фактори влияещи върху цените ...............стр.8
6. Конкуренти ..........................................................................................стр.10
7. Сравнение между цените на цигарите по света и у нас и между цените на конкуриращите се участници на българския тютюнев пазар ..............................стр.14
8. Цени на нащи и вносни цигари .......................................................стр.18
9. Доставчици ...........................................................................................стр.21
10. Клиенти .................................................................................................стр.23
11. Преработка,внос и износ на тютюн на българския и чуждестранен пазар ....стр.24
12. Тютюнев пазар като цяло ..................................................................стр.24
13. Ценова стратегия и политика на фирмата ....................................стр.25
14. Заключение ..........................................................................................стр.27

1.Въведение
Отношението към тютюнопушенето на голямата част от хората е твърде неопределено, независимо от постоянно разпространяваната от средствата за масова информация вреда от него. За съжаление пушачите дълги години от своя живот си остават верни на придобития навик. Може би цялата работа е в това, че хората въобще не се замислят над предупрежденията на лекарите за вредата от тютюнопушенето? Или, може би, пушачите не възприемат пушенето като зависимост и болест, въпреки факта, че само 1 от 10 пушачи може да остави този вреден навик самостоятелно? Основното действащо вещество на тютюна, с което са свързани всички негови въздействия върху човешкия организъм, е никотинът. Той е едно от най-изучените вещества, открито някога от учените. Описани са всички негови отрицателни и разрушителни влияния върху организма на човека. Въпреки това числото на пушачите с всеки изминал ден се увеличава, като възрастовата граница става все по-ниска и млада. Това явление е много опасно за бъдещето на човечеството, защото никотинът спира физическото и умственото развитие. От 1 юни 2012г. влезе в сила забраната да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси. Забранено е пушенето и на стадиони, и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Това предизвика масово недоволство сред пушачите. Засегнати са още собствениците на заведения и нощни клубове, които отчитат големи финансови загуби. Няма и половин година от влизането в сила на забраната, а вече бяха организирани няколко масови протеста за премахване на закона. Редовните дискусии в телевизионните предавания доказаха, че по-голямата част от обществото не е съгласно с въведените рестрикции. Анкета, проведена в сайта на Дарик Нюз доказва това. Според нея 43,63% от анкетираните одобряват забраната, 55,66% са против, а 0,71% не могат на преценят.

Като едни активни пушачи, ние се спряхме на тази тема, поради факта, че сме недоволни от сегашното положение и искаме да научим нещо повече за проблемите, свързани с тютюнопушенето, както и с интересните факти около производството, продажбата и ценообразуването на този вид стока. Като най-голямо българско предприятие, фирма Булгартабак се оказа особено интересна за нас и ние се спряхме на нея, и свързаните с нея продукти. Като потребители на изделията на фирмата,ние се чувстваме съпричастни към нейното развитие и успех и се надяваме качеството на предлаганите от нея стоки да остане същото както до сега без да се променят средствата,които ние отделяме за закупуването им. Постоянно растящите цени на цигарите са главната причина да изберем тази тема, с цел да проследим ценообразуването им и причините за поскъпването им в последните години.

2.Описание на фирмата. Предмет на дейност

"Булгартабак" е един от водещите цигарени производители в Югоизточна Европа и лидер на цигарения пазар в България. Бизнесът на компанията включва целия производствен цикъл: производство на цигари, дистрибуция и продажба.

Бизнесът с производство на цигари има повече от 100 години история в България и по голяма част , която е свързана с Булгартабак Холдинг. Компанията е създадена през 1947г. , а през 1993г. се преобразува в холдинг.
В структурата на холдинга влизат дружествата: София-БТ АД, Благоевград-БТ АД, Плевен-БТ АД, Шумен- Табак АД, Асеновград- БТ АД, Булгартабак Трейдинг ЕАД и др.
"Булгартабак холдинг" има 17,2 млн. лв. консолидирана печалба за 2010 г., а оттогава сумата расте средно с 20 % годишно, като приходите от продажби през първото полугодие на 2012 г са около 120 млн. евро.В края на 2011 година фирма БТ Инвест(Австрия) приватизира "Булгартабак холдинг" за сумата от 100.1 млн. евро (33,29 лв. на акция), като се задължава да инвестира 7 млн. лв. за срок от 2 години и да предлага изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителния срок от пет години, от 5 000 тона за всяка от 5-те години. Условието за изкупуване на тютюн бе с най-голяма тежест (60%) сред критериите в конкурса за приватизацията на Булгартабак.

3.Описание на продукта и основни продукти,които компанията предлага
Цигарата е продукт, предназначен за пушене. Представлява малко цилиндрично тяло от хартия, запълнено с изсушен и ситно нарязан тютюн. Дължината му е не повече от 120 мм и диаметърът му е около 8-10 мм. От едната страна обикновено има филтър. Запалва се от обратната страна на филтъра и димът се вдишва от страната на филтъра. Цигарите по принцип се продават в опаковки по 20 на брой.

Какво съдържат цигарите?

Човек лесно се пристрастява към цигарите, а тютюнопушенето причинява рак на белия дроб, сериозни респираторни и сърдечни проблеми и други.

Поставени са предупредителни надписи за вредата от тютюнопушенето и за съдържанието на вредни съставки в цигарения дим върху опаковките на всички продукти.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Изследване на цените, пазарния дял, структурата и позициите на "Булгартабак холдинг" АД 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.