Жилищно обзавеждане


Категория на документа: ДругиДневната е чудесно място за отмора, където човек може да се отпусне на ъгловата мека мебел. Тя е функционална модулна система, която позволява да се трансформира в легло за двама. Така винаги има приятно място за окъснели приятели. Дървената част на корпусната мебел е в цвят венге, а дамаската е с пясъчен цвят. Под холната маса има едноцветен килим в естествения цвят на вълна.

Над холната маса има централно разположено осветително тяло, което се допълва от два аплика на стената зад дивана.

Храненето в съвременното жилище заема особенно важно място. В условията на динамичното развитие на отношенията между хората вътрешносемейните контакти бележат определено развитие и видоизменение. Динамичния характер на съвременния начин на живот, многостранните интереси, разнообразните контакти и богатата информация, която получаваме в почти всеки момент от денонощието, наред с многобройните положителни последствия, понякога създават опасност от обедняване на семейните взаимоотношения. Поради това се налага да отчитаме особенностите на съвременния начин на живот и грижливо да запазваме и доразвиваме всички онези елементи от традиционния бит, които допринасят за заздравяването на вътрешносемейните взаимотношения и контакти. Храненето е един от онези процеси, които не само са запазили значението си, но и в бъдеще ще съхраняват своя смисъл.

Храненето никога не е загубвало своето значение за социалния климат в семейството, но не винаги е получавало необходимите му условия за правилно провеждане. В миналото храненето е представлявало твърде тържествен ритуал. То е имало свои правила и норми, които макар и неписани са създавали определена атмосфера в патриархалното семейство.

Днес значителна част от храненията на семейството през деня се осъществяват извън дома. Дори и в рамките на самото жилище понякога храненето на всички членове на семейството не може да се осъществи по едно и също време.

Всичко това прави съвместното семейно хранене особено желана и нужна форма на семеен контакт, която е твърде близка до традиционната душевност на нашия народ. Известно е, че вечерното и отчасти сутрешното хранене в голяма част от семействата стават в жилището. В жилището се извършва и храненето през почивните дни.

Ролята и значението на мястото за хранене налагат специална грижа за обзавеждането и връзката му с останалите части на жилището. Преди всичко трябва да имаме пред вид, че мястото за хранене независимо от това, къде е разположено, е обединяващо звено между кухнята и дневната. Видът и разполагането на масата и столовете трябва да се избират от самите обитатели, но и да се подчиняват на някои практически правила, които могат да помогнат в този избор и да насочат към най подходящото подреждане.

Обзавеждането на трапезарията обикновенно се смята за твърде ясен и елементарен проблем. И наистина, що се отнася до съдържанието на обзавеждането, то действително е добре познато - маса /обикновено разтегателна/ с няколко стола /понякога сгъваеми/ и шкаф за прибори и съдове. В общи линии това наистина изчерпва основното обзавеждане на мястото за хранене. При подреждането на тези мебели в ежедневието обаче твърде често се избират не най-добрите варианти, при което се губят повече физически сили при обслужването на масата и се заема значително по-голямо пространство от действително необходимото.

Големината на масата и броя на столовете зависят от броя на обитателите на жилището и от характера и големината на помещението в което се разполагат. Маса допряна до стената с късата си страна, заема значително по-малко място от свободно стояща маса със същия размер.

Централно разположените правоъгълни или елепсовидни маси са подходящи за тържествени случаи, както и за разполагането на по голям брой хора около тях. Те са и по-удобни за обслужване.

Масата и столовете образуват функционална група мебели, която изисква определено пространство. За правилното изтегляне назад на столовете е нужно около масата да се осигури разстояние от 850 мм. При правоъгълна маса с четири стола срещуположно е необходимо пространство 2400/1200 мм. При челно сядане на масата дължината се увеличава с още 850 мм. Кръглите и овалните (елепсовидни) маси изискват голямо пространство с централна симетрия, за да се обикалят от всички страни.

Характера на основните мебели - масата и столовете, трябва да се определя в съответствие с главното решение. Масата за хранене е с размери 900/1600 и е на италианската фирма Calligaris. Тя е с метална носеща конструкция, върху която е разположен плот - комбинация от дървена рамка и матирано стъкло. Към трапезарната маса има шест трапезарни стола от същата фирма производител, с метални крака и дървена облегалка.

Металните части на масата и столовете са в сребрист цвят, дървените части са във венге, а тапицираните седалки на столовете са в бяло.

В тази трапезария има два трапезарни шкафа, като и двата са в цвят венге. Единият от тях е висок тип витрина, а другият е сервант. Комбинирани са с вратички от стъкло.

Не трябва да се забравя, че мястото за хранене в жилището се използва най-често вечер. Това налага да се обърне особено внимание върху осветлението на масата. В случая се предпочита местното осветление, съсредоточено върху масата. Над серванта е разположено осветително тяло тип аплик.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

В настоящата дипломна работа беше направено подробно проучване и литературен обзор за обзавеждане на съвременното жилище, както и на новите тенденции в интериора.

Бяха проучени средствата и възможностите за изграждане на функционален и естетически интериор базирайки се на основните правила и закономерности при обзавеждане на дневна.

Разгледани са възможностите, които предоставят различното оцветяване на жилището, ефектите на осветлението, уюта, който създава интериорния текстил, както и всички допълващи елементи на интериора, като предмети на изкуството, озеленяване и различни видове стенни покрития.

Обърнато е внимание на подовите настилки, като един от основните цветоносители на интериора, както и на всички необходими за обзавеждането на дневна мебели и детайли.

В резултат на горе споменатото е предложен идеен проект за интериор на дневна с трапезария в многостайно жилище.

В него дневната е разгледана като център на вниманието в многостайното жилище, като са упоменати основните и допълнителни дейности за това помещение.

Тъй като в този проект дневната е съчетана с трапезария са разделени отделните зони в зависимост от функционалното им предназначение.

Посочено е обзавеждането им с характерните за тези зони мебели, както и различни декоративни акценти и озеленяване.

Стените, подовете и таваните в нашия случай следва да се третират като тези в дневната. Поради това и материалите, използвани за застилане на подовете, за облицовка на стените и за обработка на мебелните повърхности са съобразени с интериора на дневната. Цветовете в столовата са координирани с общото колоритно решение на дневната.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Жилищно обзавеждане 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.