Жилищно обзавеждане


Категория на документа: Други


Някои от елементите на жилището имат относително постоянен режим на експлоатация, поради което част от обзавеждането също трябва да е постоянно и неизменно. Такива са например санитарно-хигиенните помещения и кухните. В същото време пространствата на дневните, спалните, работните кътове и др. могат да се трансформират и преустройват.

Вътрешните преустройства предполагат използуването на леки преградни стени, които или се демонтират и след това монтират на новите места без особени трудности, или просто лесно се разрушават и заместват с нови.

Промените в разпределението на жилището не могат да се извършват безразборно. Те трябва да бъдат предварително обмислени и осигурени. В противен случай някои на пръв поглед дребни детайли могат да компрометират положителните идеи, а техническите трудности да се окажат непреодолими прегради в хода на преустройството. Така например инсталационните мрежи в жилището трябва да са съобразени с всички възможни варианти на планировката. Местоположението на електрическите и водопроводните възли, трябва да се разположат така, че да осигуряват използване при разнообразни планировки на жилището.

Умението да се оценяват правилно непреходните качества на вещите от окръжаващата среда е основна предпоставка за създаване на на трайни естетически ценности. Оценките трябва да се подчертават на обективни естетически критерии, които могат безпогрешно да ни ориентират в пъстрото многообразие от стилове и еклектика.

Непрекъснатото увеличаване на броя на вещите около нас насища прекомерно обкръжаващата среда, което от своя страна води до някои функционални и естетически затруднения. Така например твърде често характерът и предназначението на старите вещи пораждат трудности при органичното им включване в жилищния интериор, изграден на основата на съвременния начин на живот и на днешните естетически представи. Не рядко старите вещи не отговарят на новия бит. Те са свързани с процеси и дейности от миналото, чието по-късно развитие е поставило нови, различни или дори противоположни изисквания към материалната среда.

Наред с функционална несъобразност на старите вещи съществува и опасност от смесица на стилове и многоезичие, което понякога довежда до неестетически и нефункционални решения на жилищния интериор.

В същото време наличието на значителен брой вещи от миналото с функционални и естетически достойнства сериозно затруднява избора между тях и новите образци, които неумолимо се налагат и навлизат в нашия живот, макар често пъти да са носители на по-скромни естетически качества. Нужно е да изберем добрия баланс между старо и ново за да получим хармоничен интериор, който да отговаря на потребностите ни.

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ

След подробно разглеждане и осмисляне на поставената задача и водейки се от направения в увода анализ на принципите и проблемите при обзавеждане на съвременното жилище, се формира и целта на настоящата дипломна работа, а именно:

Да се проектира обзавеждане на дневна в многостайно жилище по индивидуално задание и да се осъществи естетическа и функционална подредба на помещението.

ЗАДАЧИ:

1. Да се направи проучване и литературен обзор за обзавеждане на съвременното жилище.

2. Да се проучат средствата и възможностите за изграждане на функционален и естетичен интериор.

3. Да се проучат основните принципи при обзавеждане на дневна в многостайно жилище.

4. Да се проектира обзавеждането на конкретния интериор.

5. Да се анализира вътрешно пространственото решение на зададения интериор.

I. ОБЗАВЕЖДАНЕ НА СЪВРЕМЕННОТО ЖИЛИЩЕ.

1.1. НОВИ ТЕНДЕНЦИИ В ОБЗАВЕЖДАНЕТО.

Всеки знае, че Италия е една от водещите страни в модата, а Милано - нейната модна столица. И докато в облеклата може да се спори кой е по, по, най, то при мебелния дизайн спор няма - всички интериорни часовници се сравняват с Италия. Не случайно най-голямото изложение за мебели в Европа "iSaloni" се провежда в Милано всяка пролет - 49 години подред. Девизът на изложение 2010г. е "Давай с пълна скорост"!

Отчитайки, че поредното издание на панаира се прави в доста нелека финансова ситуация и насред кризата, организаторите разчитат на изобретателността и усета към новаторството на участниците, за да могат с пълна скорост да избягат от кризата и намалялото потребление.

Ненадминати в съчетаването на цветовете, на това изложение италианците са категорични: домът е в бяло. Кхнята банята, салонът и особенно спалнята те карат да се чувстваш като в облаците. Всички нюанси на бялото могат да се видят на миланския мебелен панаир - снижно бяло, екрю, с оттенък към жълто или канелено, със студени сиво-сини оттенъци. Различното бяло на различните материи се допълва взаимно - бялата кожа на дивана и фотьойлите, върху нея огромни възглавници от бяло кадифе а пода е покрит с естествения бял цвят на вълнено руно.

Един от акцентите тази година е "Еврокухня" и "Интернационалната баня". Наблегнато е на комплексното техническо обзавеждане на тези две важни помещения в съвременния дом. И в банята и в кухнята също властва липсата на цвят, т.е. бялото. При кухните то се допълва от златния или сребърен обков на дръжки и аксесоари. В баните има друг фон - напр. цветни стени или необичайно - тъмен под, или модернистични картини по стените в ярки цветове. Актуални са и модернистичните мебели от прозрачна пластмаса, имитираща стъкло или пластмаса оцветена в нежни нюанси. От нея са направени маси за хранене, столове, холно обзавеждане и др.

Обща тенденция е отричането от излишните вещи и ниското качество в полза на външните и вътрешните стойности на мебелите. Естетиката е на преден план. В този смисъл става въпрос за нов лукс, който е повлиян от качество и дизайн. Отделните мебели имат най-различна ориентация. Тоновете на тапицериите са смели, ярки и естествени. Класическото черно-бяло играе отново основна роля в обзавеждането. Мебелите са със заоблени органични форми и абстрактни десени, които откриваме дори и при тапетите, радващи се на все по-голяма популярност. Битовия интериор е белязан от копнеж по романтиката. Хората желаят в дома им да има място за чувства. Тази тенденция се подкрепя от предлагането на изобилие от скъпи и оригинални украшения за дома.

Тапицираните мебели се отличават с изключителен комфорт.

Предлагат се холни гарнитури, легла, лежанки, пуфи. Истински шедьовър е диванът Paper Cloud, проектиран за Морозо от Tokujin Yoshioka. Той е от намачкана хартия и наподобява облак.

Хартиен диван, тапети от акрил, промишлени отпадъци служещи за мебели, стари и нови материали, използвани за интериор, са само част от серията иновативни продукти показани по време на изложението в Милано. Мотото на Мебелния салон е преосмисляне на старите материали и изработването на мебели, които са приятни не само за гледане, но и за пипане.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Жилищно обзавеждане 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.