Животът и творчеството на Паоло Учело


Категория на документа: Други


Животът и творчеството на Паоло Учело
/Реферат/

Паоло Учело е роден през 1397г в семейството на бръснаря и хирург Доно ди Паоли, под рожденото си име Паоло ди Доно (Paolo di Dono). Паоло Учело е известен заради своята новаторска работа в сферата на перспективата в изобразителното изкуство. Джорджо Вазари в своята книга Животът на творците, изобразява Учело като обсебен от своя интерес към перспективата дотолкова, че би стоял буден цяла нощ, опитвайки се да улови точно определена убежна точка. Той използва перспектива, за да се създаде усещане за дълбочина в картините му, а не както съвременниците му, които изобразяват различни истории или просто успешни такива. Неговите най-известни творби са трите картини представящи битката за Сан Романо (фиг. 1,2,3).

Паоло е работил в късноготическа традиция и подчертава върху цвета и блясъка, а не върху класическият реализъм в който други художници вече са пионери. Неговият стил е най-добре описан като особен и той не оставя училище от последователи. Имал е някакво влияние върху изкуството и литературната критика на ХХ век.

Източниците за живота Паоло Учело са няколко: биографията на Джорджо Вазари, писана 75 години след смъртта на Паоло, както и няколко съвременни официални документа. Паоло Учело е роден в Pratovecchio през 1397, като данъчните му декларации от няколко години потвърждават, че той е роден през 1397, но през 1446 г. той твърди, че е роден през 1396 г. Неговият псевдоним Паоло Учело идва от привързаността му към живописта на птици. Баща му, Доно ди Паоло, е бил бръснар-хирург от Pratovecchio близо до Арецо, а майката, Антония, е била от аристократичен флорентински род.

На десет, той е бил чирак на известния скулптор Лоренцо Гиберти, дизайнер на вратите на Флорентинския баптистерий, чието ателие е било най-висшия център за флорентинското изкуство по това време. Стила на Гиберти е късно-готически, повествователен със скулптурна композиция и повлиява силно на Паоло. Също така по това време Паоло започва дългогодишното си приятелство с Донатело. През 1414 Учело е приет в гилдията на художниците Компания ди Сан Лука (Compagnia di San Luca) и само една година по-късно, през 1415, той се присъединява към официалната гилдия на художниците на Флоренция Florence Arte dei Medici e degli Speziali. До средата на 1420, младия Паоло Учело вероятно напуска ателието на Гиберти. Той остава в добри отношения с учителя си и може да е бил посветен в дизайна на втория комплект врати който Гиберти прави за баптистерия, Вратите на Рая. Те са включвали и бойна сцена, която може да го е впечатлила като по този начин да е повлияла при създаването на Битката за Сан Романо.

Според Вазари, първата картина на Учело е била на Свети Антъни, между светците Козма и Дамианус, която е била комисионна за болницата в Лелмо. След това той рисува две фигури в манастира Анналена, а малко по-късно създава три фрески от живота на свети Франциск над лявата врата на църква Света Тринита. За църквата Света Мария Маджиоре, рисува фреска на Благовещението. В този стенопис, той е изрисувал голяма сграда с колони в перспектива. Вазари пише, че хората смятали това за невероятно и красиво постижение.

Паоло е нарисувал също така Житията на светите отци в метоха на църквата Сан Миниато, разположена на хълм с изглед към Флоренция. За тази фреска той е използвал необичайни цветове (сини пасища с червени тухли и различни по цвят сгради), в знак на протест срещу монотонните ястия, сервирани му от игумена: пай от сирене и супа от сирене. В края на краищата Паоло се е почувствал толкова нещастен, че избягал. Той обещал на игумена, че завърши творбата си само ако се съгласи да му сервират нормални ястия.

Учело е бил помолен да нарисува няколко сцени на болни животни за дома на Медичите. Изобразяването му на ожесточен бой на лъв с плюеща, отрова змия е било високо оценено от Вазари. Паоло е обичал да рисува животни и е държал голям брой картини на най-различни животни, особено птици, в своя дом, оттам и той получава прякора си Paolo Uccelli (Паоло на птиците).

От 1424г. нататък Паоло започва да изкарва своята прехрана като художник. През тази година той рисува части от Създаване и експулсиране на Зелената обител (Chiostro Verde), от Санта Мария Новела във Флоренция, сега силно повредена, доказвайки творческата си зрялост. Отново, той е успял да нарисува живописно голям брой животни. Тъй като Учело успява да рисува дърветата в техните естествени цветове, за разлика от много от своите предшественици, той започва да придобива репутация в рисуването на пейзажи. Той продължава със сцени от Потопа, историята на Ноевия ковчег, саможертвата на Нои и пиянството му. Тези сцени му донасят голяма слава във Флоренция.

През 1425, Учело пътува до Венеция, където е работил върху мозайките на фасадата на Сан Марко (вече унищожени). Според някои той посещава Рим със своя приятел Донатело преди да се върне във Флоренция през 1431. Той също така е изрисувал някои фрески в Катедралата в Прато и в Болоня.

През 1432 Службата на работите (Office of works) моли флорентинският посланик във Венеция да се допита за репутацията на Учело като художник. Паоло остава във Флоренция през по-голямата част от живота си, изпълнявайки различни задачи за църкви и високопоставени лица. През 1436г. той получава комисионна за монохромна фреска на сър Джон Хокууд. В тази конна статуя, той показал своя силен интерес към перспективата.

Ако, както е широко разпространено, той е авторът на фреските Истории на Дева и История на Свети Стефан в Капелата Дел'Асанта във Флоренция, тогава той е щял да посети Прато някъде между 1435 и 1440г. През 1443 той рисува цифрите на часовника на Дуомо, като през същата година и през 1444 той е изработил няколко прозореца със стъклописи за същата църква. През 1444 е работил също така в Падуа като през 1445 отново я посещава по покана на Донатело.

Около 1450-1456 той рисува трите си на известни картини, Битката за Сан Романо, победата на Флорентинската армия над Сиена през 1432, за Палацо Медичи във Флоренция. Изключително смалените в перспектива форми, простиращи се в много равнини акцентират върху качествата на Учело като чертожник и осигурява контролирана визуално структура на хаоса в сцената на битката.

Паоло се жени за Томаса Малифичи през 1453г., заради раждането на сина му Донато (кръстен на Донатело), а през 1456г. съпругата му ражда Антония.

През 1456г. Учело е в Урбино със сина си Донато, където е работел за братството Корпус Домини, братство на миряните. Там той е изрисувал predella (мястото на което стъпва олтара в църквата) за новия олтар. Учело включва шест обстойни, натуралистични сцени, свързани с антисемитски мит за оскверняване, въз основа на предполагаемо събитие в Париж през 1290 г. Предполага се, че темата на основния панел, на който Дук фредерик на Монтефелтро от Урбино се появява, разговаряйки с азиатец, е свързана с антисемитското значение на predella.

В своята данъчна декларация през 1469г. Учело заявява: "Считам себе си за стар и болен, съпругата ми е болна и вече не мога да работя." В последните си години той е самотен, забравен човек, който се страхува от трудностите в живота. Последната му творба е Ловът, 1470г. Той прави завещание на 11 Ноември 1475г. и умира малко по-късно на 78 годишна възраст, на 10 Декември 1475г. в болницата на Флоренция. Погребан е в гроба на баща си във Флорентинската църква Санто Спирито.

С прецизен, аналитичен ум той се опитва да прилага научния метод за изобразяване на обекти в триизмерното пространство. По-специално, някои от изследванията му върху гледната точка на перспективата на тороид са запазени. Перспективата в картините му е повлияла на известни художници като Пиеро дела Франческа, Албрехт Дюрер и Леонардо да Винчи. Дъщеря му Антония Учело (1456-1491), която Джорджо Вазари е наричал "дъщерята която знаеше как да рисува" е била монахиня в орденът на Кармелитите. Тя дори е била призната като "pittoressa", художничка, на нейния смъртен акт. Нейните стил и умения остават загадка, тъй като никоя от творбите и не е запазена.

Фиг. 1

Фиг. 2

Фиг. 3

??

??

??

??

Page 1
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Животът и творчеството на Паоло Учело 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.