Журналистиката в САЩ


Категория на документа: Други


ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "Св. Св. Кирил и Методий"

СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ

КУРСОВА РАБОТА
На тема: "Журналистиката в САЩ през периода 1963-1999г."

СЪДЪРЖАНИЕ
1. Журналистиката в САЩ през 60-те години на 20-ти век.......3
2. Президентите в телевизията........................................4
3. Поява на първите телевизионни звезди..........................6
4. Алтернативна преса..................................................7
5. Разследваща журналистика.........................................9
6. Новата журналистика...............................................11
7. Водещите издателски групировки в края на 20-ти век.......12
8. Най-разпространените вестници през периода...............14
9. Списанията в края на 20-ти век...................................16
10. Радио и телевизия............................................17
11. Използвана литература.......................................19

1. Журналистиката в САЩ през 60-те години на 20-ти век

Най-общо казано журналистиката в САЩ през този период се характеризира с борба за свобода на словото и феминистките движения и движението за правата на афро-американците. Друга основна тема, застъпена в журналистиката на САЩ през 60-те години на 20-ти век са антивоенните протести. Това е така, защото поколението, родено и израснало след Втората световна война се надига срещу военните конфликти по целия свят. През този период падат и задръжките в живота на американците, което се отразява и в журналистиката, тя не е толкова консервативна както в периода преди, по време на и малко след Втората световна война.

През този период обществото на САЩ преживява една от най-големите си промени, младите хора въвеждат революционно мислене, което изгражда Америка като страната на възможностите и през 21-ви век. Зараждат се хипи-движенията, рок-културата, антивоенното движение "черните пантери". Тези движения, както много други, като това за увеличаване правата на чернокожите в Америка, показват, че САЩ е една от най-демократичните страни през периода.

1963-та година се оказва една от най-важните години в историята на журналистиката на САЩ. През тази година се появява т.нар. "нова журналистика" с публикациите на Джими Бреслин и Норман Мейлър. Характерно за тази година е, че се разширява младежката журналистика, тоест дават се повече права за изява на младите, които прокарват новите виждания сред обществото.

Наред с промените в обществото, 60-те години на 20-ти век носят и големи политически и културни промени. През това десетилетие журналистите стават по-критични и по-заинтересувани да търсят и да представят истината пред обществото, а не да прикриват истината, поради причината да не злепоставят президента или чиновниците.

Журналистиката се променя благодарение на младите репортери в големите вестници и телевизии, които не се прекланят пред изискванията на старите редактори, а се стремят да покажат цялата истина на обществото, дори това да доведе до скандал. Пример за това е първият критичен военен анализ, направен от пратеници на "Тайм" и "Ню Йорк Таймс" в Корея, които осъждат действията на американските военни, изпратени да се бият във войната.

През този период се появява и алтернативната и разследваща журналистика, което също спомага за големите промени в журналистиката на страната през това десетилетие.

Най-важното през този период е "събуждането" на младите хора, които вече заемат важна част в развитието на обществото, журналистиката и много други области. Това поколение става водещо, което извежда САЩ до върха през 80-те години на 20-ти век, когато Америка се превръща в рай за хората, които мислят нови неща, за т.нар. пионери.
2. Президентите в телевизията

През 60-те години на 20-ти век телевизията показва, че може да коригира мнението на обществото за даден човек и това започва да се използва от президентите на САЩ, както и от кандидатите за поста. Първите телевизионни дебати се появяват през 1960-та година, когато за поста се борят Джон Кенеди и Ричард Никсън. Кенеди печели изборите, главно поради по-доброто си представяне на дебатите, той има добра визия, лицето и гласът му карат всички хора да вярват на това, което каже, докато неговия опонент Никсън е по-неопитен и допуска грешки като застане пред камерата и обществото губи доверието в него. За това, след като Кенеди печели, неговата администрация е наречена първата телевизионна президентска администрация. Именно при надпреварата за президентския пост между тези два претендента се появява и политическата реклама, която става основно средство за следващите, които се борят за този пост.

Неговото управление минава изцяло под знака на живото предаване, телевизията следи на живо "кубинската криза", която е най-голямата опасност за реални военни действия по време на Студената война, също така се следи дори и неговата гибел, както и разследването за извършителя му. По този начин се показва, че телевизията може да създаде информационна драма, което е интересно на зрителите и се покачва рейтинга.

След този дебат между Кенеди и Никсън, който печели около 10% повече гласове на Кенеди, телевизионните дебати стават едно от основните оръжия на кандидат-президентите за спечелване на поста. След това подготовката за всеки един дебат е изключително важна, проверяват се сценария, визията, позицията на камерите, клиповете, които се пускат. Всичко трябва да е перфектно, за да може избирателите да харесат и да подкрепят единия от кандидатите.

След убийството на Кенеди, всички медии се надпреварват да представят по-интересна и вярна информация, било то за мотива или за извършителя на престъплението. Списания и вестници се надпреварват за ексклузивна информация. Интересното е, че администрацията и управлението на Кенеди започват благодарение на телевизията и приключват по телевизията с излъчването на живо на покушението му.

Журналистиката в САЩ променя изцяло начина на съревнование за президентския или за който и да е друг изборен пост в страната. Телевизията, радиото, вестниците, списанията, всички тези медии могат както да променят в положителна насока общественото мнение за даден кандидат, но могат и в отрицателна насока да го променят. През този период започва една силна медийна манипулация на обществото. Преди тези телевизионни дебати, кандидатите са разчитали главно на речи пред хората, в които излагат своите планове, мерки и цели. Но така и не се случва двамата кандидати да се засекат и да се изправят един срещу друг. Другата особеност на тези срещи с избирателите е, че кандидатите се срещат с малка част от аудиторията, а не като на телевизионните дебати с милиони зрители, застанали пред екрана.

3. Поява на първите телевизионни звезди

През 60-те години на 20-ти век телевизията не само изгражда авторитети, но и създава свой такъв. През този период се открояват различията между 3-те основни национални телевизии в САЩ по това време - Си Би Ес, Ен Би Си и Ей Би Си. Те влизат в борба за получаване на лиценз на нови телевизионни станции и по този начин конкуренцията става огромна. Започва развиването на нов тип предавания - развлекателни програми.
Сподели линка с приятел:


Яндекс.Метрика
Журналистиката в САЩ 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.