Качествена характеристика на пчелния мед


Категория на документа: Други


Събирането на мед от диви пчели е старинен славянски занаят. Той бил наречен пчеларство, а хората, занимаващи се с него- пчелари.

Пчеларите пазели старите дебели дървета, които имали хралупи, и сами издълбавали отвори- кошери, складове за медени запаси.

Трудно било събирането на мед от диви пчели. Много усилия, ловкост и труд били нужни.

Търговията с мед процъфтявала по славянските земи, така както търговията с кожи.

Древни мислители като Омир, Питагор, Овидий, Демокрит, Хипократ, Аристотел, Юлий Цезар, Полий Румилий и др. са употребявали мед, като са вярвали, че това е средството, за да доживеят до дълбока старост.

"Направените през ХХ в. всестранни проучвания на пчелните продукти действително потвърждават техните хранителни, лечебни и диетични свойства. Разработени са подробни начини за използването им от човека и животните. Това станало причина за бързото развитие на пчеларството в много страни по света. След Втората световна война са издадени много нормативни документи за развитието на пчеларството у нас и в чужбина. Наши лекари специалисти провеждат редица изследвания и така постепенно разшифроват тайните на природата, скрити в пчелния мед."1 Разбира се, има и много други сведения, които се предават "от уста на уста" и е нужно човек да говори с опитни пчелари, наследили занаята от потомците си няколко поколения назад.
2. Значимост и приложение

Колкото и да не е запознат из основи с пчелния мед, човек знае, че той е продукт, който се използва в кулинарията, козметиката и медицината. Най- малкото е гледал рекламите по телевизията или е опитвал нещо подсладено или сготвено с мед.

"Известно, е че основно ядем въглехидрати, а в меда те са около 80%. За значението на меда като източник на енергия може да се съди , като се сравни с някои насъщни за човека продукти. Средно 1 кг. Мед съдържа 13 650 джаула, 1 кг. пшеничен хляб- 9114, говеждото месо- 5586, картофите- 3595 и т.н."2 Важно условие е и това, че захарите в меда са разградени до най- прости в резултат на дейността на пчелата, вследствие на което се усвояват директно от организма на човека, т.е. без обременяване на ензимната система на човека, без която той би загинал, дори и при приемане на най- питателната храна, тъй като тя не би могла да бъде усвоена. Оттук идва и голяма значимост на меда за човека при неговата редовна консумация (изключваме алергичните и болни хора).

Другите съставки на меда също имат голямо значение за човека. Минералните му вещества влияят положително върху възбудимостта на нервната система, при кръвообразуването, защитни сили на организма и др. Ограничените киселини влияят върху храносмилането и усвояването на хранителните вещества, засилват секреторната функция на стомашната лигавица и т.н. В хуманната медицина са изпитани редица методи за използването на меда като лекарство. Получени са много добри резултати и днес, ходейки на аптека, всеки може да види лекарствени продукти със съдържание на мед.

Медът е не само вкусен дар от природата, той предлага и изумителни възможности за разкрасяване. Съдържа въглехидрати /захар/ и вода, както и много минерали, микроелементи, важни ензими, протеини и естествени противовъзпалителни вещества. Поради това "пчелният еликсир" е подходящ не само за здравето, а и за физическата красота. Днес на всички е известна причината за чудодейството на лепкавата "козметика": медът притежава почти същата рН-стойност като на човешката кожа и точно затова е най-грижовният й защитник. Това можем да прочетем на гърба на всеки козметичен продукт. Той е незаменима натурална съставка на различни кремове, маски, добавки за вана, балсами за коса, лосиони за тяло, вазелини за устни и дори червила.

Най- важно в крайна сметка за отбелязване, е че пчелният мед е биологичен продукт, ценен за здравето на човека, от който биха се добивали добри доходи и би се развила една печеливша индустрия, стига производството му да се осланя на щадящи технологии и политики, довеждащи крайния резултат до високо равнище на качество, за което потребителите биха плащали, без да първо да си казват, че е скъпо, а от там икономическият ефект в този сектор плавно и силно ще се увеличава.
3. Видове мед

Растенията, които пчелите опрашват се наричат медоносни растения. Благодарения на тях има пчелен мед. Те наброяват около няколко хиляди вида, но само някои от тях имат сериозна значимост за производството3. Някои от тях са магарешки бодил, липа, черна акация, гледичия, теснолистна миризлива върба, салвия, лавандула, слънчоглед, рапица, розов маргарит, шушлев див рошков, класовидно великденче, амзония и мн. други, които дават обаче по- малко кг/дка. Страната ни има привилегията да притежава разнообразна билкова, храстова, цветна, тревиста и горска растителност, съчетани с подходящ климат и релеф, благодарение на които е възможно производство на качествен мед.

В зависимост от своя произход, пчелният мед се разделя на два основни вида: нектарен и манов.

" За мановия мед са характерни така наречените манови елементи - получава се от маната ( медената роса) по иглолистни и широколистните дървета и цветния прашец от немедоносни растения."4

"Нектарен пчелен мед е пчелен мед, получен от нектар на растения. Нектарът е воден разтвор на захари и съдържа захароза, глюкоза и фруктоза в различни съотношения, което е пряко свързано с условията на средата. Този мед от своя страна се разделя на монофлорен мед и полифлорен мед. Монофлорният мед се получава от нектара на много растения, но като преобладава нектара на едно. 100% нектар от едно растение би бил възможен само, ако пчелите са разположени в центъра на остров с диаметър 4-5 км и засят само и единствено с липи или слънчогледи. В България по-големи количества (с търговско значение) монофлорен мед се получават от акация, липа, лавандула, слънчоглед и рапица. Останалите видове монофлорен мед (кестенов, тютюнов, памуков) се получават в много малки количества и не се предлагат в търговската мрежа.Полифлорният мед се получава от едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения."5

Естествено има продукти на пазара, които не отговарят на изискванията, за да претендират да се наричат "пчелен мед". Натуралният мед е 100% чист мед, т.е. без каквито и да е примеси, а фалшивият мед, който се нарича захарен мед е различен по химичен състав и в пъти по- ниско качествен от натуралния.

Хората, които имат алергична реакция към пчелните продукти не бива да употребяват такива, тъй като може да причини заболяването ботулизъм, а онези които свободно ги консумират, трябва внимателно да четат етикетите на опаковките, както изисква и Наредбата за изискванията на етикирането и представянето на храните на Българска агенция по безопасност на храните, тъй като съществува и токсичен мед, който се извлича от цветовете на някои растения като Рододендрон, Азалия и др.

Тук трябва да споменем и био меда, който се произвежда изключително трудно, поради пръсканията с препарати и други екологични особености, а също и индустриалния мед, описан в нормативните документи като пчелен мед, предназначен за промишлена употреба или съставна част на храни, които подлежат на обработка.6

4. Химичен състав

Д-р Ралица Стоева, дипломиран кинезитерапевт описва химичния състав на пчелния мед в своя статия за сайта www.atanasov.alpobg.com. "Пчелният мед- чудото на пчелите" от 12.05.2005г.

Въглехидратите са 95-99% от сухото вещество. Те са представени главно от глюкозата 20,4-44,4% и фруктозата 21,7-53,9%, които обикновено се означават като редуциращи захари.

Съдържанието на захароза в нектарния мед е до 5%, а в мановия мед до 10%. В меда се съдържат моноиди и олигозахариди.

Водата е вторият преобладаващ компонент на меда. Количеството й варира между 15 - 23% и зависи от много фактори: медосбора, климатичните условия, вида на растенията, расата (вид) на пчелите и други.

Органичните киселини се съдържат в меда в малки количества. Някои от тях са мравчена, оксалова, янтарна, лимонена, винена, млечна и др. киселини. Техните естери определят аромата на меда.

Минералните вещества, които преобладават в меда са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, хлор, магнезий, желязо и алуминий. В по-малки количества присъстват 23 химични съединения (берилий , бор и др) . В нектарния мед се съдържат по-малко минерални вещества в сравнение с мановия. По-тъмните видове мед са по-богати на минерални вещества.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Качествена характеристика на пчелния мед 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.