Качествена характеристика на пчелния мед


Категория на документа: ДругиБелтъчните и азотните вещества в меда са представени от албумин, глобулин, пептони, ензими и съставляват половината от колоидните вещества. Количеството им в мановия мед е по-голямо (до 1,67%) .

Аминокиселините, съдържащи се в меда, са около 20 на брой /лизин , хистидин и др./
Витамините са В1 ;В2; В3; В6; РР; С , фолиева киселина, биотин (Н); провитамин А (каротин), К и Е.
Липиди се съдържат в минимални количества, които се състоят от триглицериди, стероли, фосфолипиди, свободни мастни киселини (палмитинова, и др.) и техни естери.
Съдържат се още етерични и ароматични вещества, деривати на хлорофила.Някои видове мед съдържат токсични за човека и пчелите вещества - алкалоиди и гликозиди. Такъв е медът от растения от сем. Пиренови (Рододендрон, Азалеа, Андромеда, Калмиа), от сем. Лютикови, от Зеленика и др.

Разбира се, трябва да споменем, че цифрите при различните изследвания не съвпадат напълно, както и мненията на авторите им по някой въпроси. Има несъществени разминавания. Например, според д-р Наско Кирилов7, водата не бива да превишава 20%. Никой не може да се ангажира да даде конкретни данни и поради тази причина се приема, че цифрите варират в определен интервал. Във всички случаи, за да се произведе качествен мед, производителите трябва да следват изискванията за органолептични и физико- химични показатели на пчелния мед, подробно описани в Наредба 9 от 22.06.2005г. за условията и ред за одобряване и регистрация на предприятията за преработка на восък и восъчни основи, както и на предприятията за производство и търговия с пчелен мед и пчелни продукти.
5. Хранителна стойност
Хранителна стойност в 100 гр. суров пчелен мед
ВИТАМИНИ
МИНЕРАЛИ
АМИНОКИСЕЛИНИ

Витамин A
0 μg (0%)
α-каротин 0 μg
β-каротин 0 μg (0%)

Тиамин (B1)
0 mg (0%)

Рибофлавин (B2)
0.038 mg (3%)

Ниацин (B3)
0.121 mg (1%)

Пантотенова к-на (B5)
0.068 mg (1%)

Пиридоксин (B6)
0.024 mg (2%)

Фолиева к-на (B9)
2 μg (1%)

Кобаламин (B12)
0 μg (0%)

Витамин C
0.5 mg (1%)

Витамин D
0 μg (0%)

Витамин Е
0 mg (0%)

Витамин KСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Качествена характеристика на пчелния мед 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.