Как да привлечем децата в библиотеката?


Категория на документа: Други* ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА

2 април Карнавал на книгата

* "СТАНИ БИБЛИОТЕКАР ЗА ЕДИН ДЕН"

В библиотечния урок "Библиотекар за един ден" ученичка разведе децата из библиотеката, разказа как трябва правилно да ползват книгите, запозна с основни правила на ползване на библиотеката. Учениката-библиотекар представи на новите читатели и новите постъпления в читалнята - енциклопедии, които ще помогнат на бъдещите второкласници по-добре да се подготвят за уроците. В края на срещата децата имаха възможност самостоятелно да намерят и да разгледат книгите и списанията, които ги заинтересоваха.
Ето защо с цената на всякакви програми, средства, усилия и въобще с всякакви механизми, ние трябва да привличаме вниманието на децата-бъдещето на страната ни. Те трябва да са приоритета на държавата ни политика, както трябва да се влагат повече пари в реклама, в обновяване на фондовете, в обновяване на интериора, за повишаване месечното възнаграждение на служителите в библиотеката. Защото най-важното е обществото да оцени приноса им за културно-информационните ни центрове (библиотеките).
Ето и още една публикация в подкрепа на горе описаното.
Пример - Публикация в http://goceinfo.com/21909
Ученици се включиха в инициативата "Библиотекар за един ден" в Гоце Делчев
18.05 - Ученици от осми до дванадесети клас, обслужваха читателите във всички отдели на общинската библиотека в Гоце Делчев. "Стани библиотекар за един ден", е част от инициативите на библиотеката, във връзка с Националната библиотечна седмица под наслов "Библиотеките - партньор в образованието". Основната цел на мероприятието е да бъдат привлечени към книгите и библиотеките по-младите хора и най-вече децата и учениците.
Ученици от осми до дванадесети клас, редовни читатели на общинската библиотека в Гоце Делчев, с ентусиазъм приеха предизвикателството да се включат в инициативата "Стани библиотекар за един ден. "Това е нещо различно, предизвикателство е за мен, интересно е и за това с удоволствие приех да бъда библиотекар за един ден", сподели единадестокласничката от ПМГ, Мария Четрафилова.

* НАГРАДИ, ТОМБИЛИ И ГРАМИТИ, КАТО ЕДНО ОТ СРЕДСТВАТА ЗА ПРИОБЩАВАНЕ
За всяка една възрастова група, поощрението е изключително важно. Независимо дали наградата е материална или само грамота, не е важно. По - скоро важното е приобщаването и незабравимите спомени свързани с културно-информационния център - библиотеката. А и след положените усилия, енергия и концентрация от страна на децата, е много важно да бъдат възнаградени с награда или грамота. По този начин се създава освен приятния спомен и незабравимата емоция за детето или юношата, но и се засилва желанието у децата за нови приключения в библиотеката.

* РОЛЯТА НА СЕМЕЙСТВОТО

Изключително силно внимание се обръща и на връзката училище-родители- деца-библиотека, като в много от предложените от библиотеките идеи биха насърчили колективните и семейни посещения в отдела, провеждането на специални уроци за функциите и работата библиотеката, както за деца, така и за възрастни - родители или учители.

* ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ

Правилата и процедурите заемат важно място в политиката на всяка една библиотека.
Предпоставка за успешно библиотечно обслужване в библиотеките (по пример на американските библиотеки) е и определянето на библиотечните процедури. Тук не става дума за листовки, които съдържат текстове за права и задължения на читателите, а за изработване на подробно писмено ръководство за всички процедури, извършвани в библиотеката. В част от тях това са отделни брошури, касаещи работата на съответните отдели - например книгозаемането в отдел "Обслужване".

* ИНТЕРИОР

Формирането на интерес у децата към книгата и четенето, трябва да бъдат възпитавани у децата от ранна възраст. В този период от живота им, привързаността и дори любовта им към книгата, става като отпечатък в съзнанието и формирането на мисълта.
Децата се учат и опознават света с помощта на различни предмети, играчки, на следващ етап с книги, вместо само компютърни игри. За да бъде привлекателно място за децата, библиотеката трябва да има гъвкава политика, иновации и интересен-иновативен интериор. С всеки ден технологиите навлизат в ежедневието на децата ни, те израстват и се развиват толкова бързо. Затова библиотеката трябва да може да се променя бързо, адекватно и занимателно за децата.

* ИНОВАЦИИ В ИНТЕРИОРА

* ФОНД

Като открита система, библиотечният фонд е постоянно подвижен, мобилен. Динамичността й зависи от бързото развитите на човешкото знание, научното знание, потребностите на публиката. А също така тя се изразява в непрекъснато включване на нови документи и ресурси във фонда, нови носители на информация.

Какво всичко изброено, както й фондовете на библиотеките са изключително важни. Обслужването и фондовете са взаимосвързани, връзката помежду им е неразривна.

Детето винаги търси литература, която отговаря на неговите интереси и е най-близо до емоционалната му нагласа. В начална възраст, което все още не си е направило самооценка и не е определило мястото, което би трябвало да заема сред останалите, търси литература в която няма ярко изразени герои. Книги в които преобладава борбата на всички застанали на страната на доброто срещу съвсем малко зло, което бива побеждавано по най-лесен начин. Като най-предпочитани автори са: Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Джером Днаром, Днаймс Крюс и др.
При детето в средна възраст вече се наблюдава неговото развитието, изграждането му като личност и стремежа към лидерство и победи. Тук най-предпочитана е приключенската художествена литература, в която на страната на доброто е един единствен герой, който обаче благодарение на своята сила и ум успява да победи армията на злото, да спаси пленена принцеса, да стане цар на народа си. Тук най-четени автори са Карл Май, Джек Лондон и др.
При юношеска възраст се наблюдава интересна промяна на читателския вкус през последните няколко години. Вече децата от тази възраст не се увеличат както по-рано все още по приключенските книги, напротив дори и детективските романи, които са били най-харесвани от юношите биват заместени от нарасналият интерес към енциклопедиите и отрасловата литература.
Това показва, че те все по-рано започват да се ориентират към същността на живота, започват да се подготвят все по-рано за него. Нещо имащо както своята положителна, така и своята отрицателна страна.
Ето защо фондовете са изключително важни за децата. Затова трябва да се направят програми за обновяване на фондовете (за набирането на средства, за закупуване на нови произведения). Светът се развива бързо, литературата и децата също. А фондовете на библиотеките ни, трябва да са в крак с това.

* ИНФОРМАЦИОННО ТАБЛО

В бибилиотеката за деца, разтворените и богато илюстрираните книги и табла са придружени и от подходящи предмети или огромни рисунки - например животни, ако отрасълът е зоология, глобус при книгите по география, приказния герой Музи - от анимационния филм - при учебниците за изучаване на английски. На всички стелажи и табла с огромни надписи е обозначен отрасълът на знанието или видът литература.
Всеки малък читател може да си вземе за спомен и необходимия му цветен разделител за книги, с обозначение на някой най-интересните книги и анимационни герои.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Как да привлечем децата в библиотеката? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.