Какво е значението на голото тяло в изкуството?


Категория на документа: Други


 Какво е значението на голото тяло в изкуството? В кои исторически периоди интересът към него е най-силен?

Голото тяло се изобразява в изкуството в различни форми и носи различно въздействие до днес.То се приема често като символ и знак,изображение наситено с асоциации, показващо по-широки житейски и цивилизовани идеи и опит от други обекти намирани в природата. Изобразяването на голото тяло е фундаментална част от изкуството,разглеждащо се от Кенет Кларк не като предмет на изкуството ,а като негова форма. Поставя се в центъра на творчеството през Античността ,в древна Гърция и през вековете то се отвърждава като "централно ядро" на скулптората и живопистта.Поради много причини можем да кажем,че то е заело такава роля в изкуството,но това че и до днес то се използва за академични упражнения и се приема за проява на майсторство, говори за неговата сложност,убедителност и въздействие.Въздейства ни ,защото голото тяло-това сме ние самите.Събужда в нас идея за това какво искаме да променим в себе си ,както често в творческия процес то бива усъвършенствано,а не копирано. Аристотел е казал: "Изкуството извършва онова,което природата не може да доведе до край.Художникът ни дава познание за неосъществените цели на природата" -в този цитат ,даден в книгата на Кларк, откривам идеята за стремежа ни към красота,а не подражание. Голото тяло събужда желанието да увековечим и разтълкуваме себе си.То въздейства също еротично (често възхвала на чувствената страст като философия на цялата форма) ,без значение колко абстрактно е представено,защото е образ на самата ни природа,а сладострастието и жаждата за допир са съкровенна нейни черти. Кенет Кларк пише,че ако то не събуди в нас тази жажда,може да се нарече "лошо изкуство и лъжлив морал".Голото тяло има свойството да предизвиква и други асоциации в нас като хармония ,смирение и други усещания познати на човешкия опит,за това можем да го наречем изразно средство с универсална и вечна стойност. Интересът към голото тяло е най-силно изразен в епохата на ренесанса,когато то е вдъхновение и муза за създателя си и човекът ,с цялото си единство, е централен обект на изкуството и на вниманието на обществото.

Какво представлява "Витрувианският човек"?

"Витрувианският човек" е скица на Леонардо Да Винчи,създадена в края на XV век.Представлява мъжко тяло вписано в окръжност и квадрат и е анализ на пропорциите на човешкото тяло.Идеята за изучаването им идва по-рано от Марк Витрувий Полион-древноримски архитект,който има за цел да изгради правила за строенето на сгради,според които те трябва да имат пропорциите на човешкото тяло,по-късно Да Винчи създава скицата ,като усъвуршенства идеите на Марк Витрувий чрез собствените си изследвания. "Витрувианският човек" оказва решително влияние върху ренесанса.Свързването на красотата с геометричната пропорционалност превръща простото правило в основополагащ камък да днешните разбирания за естетика.

Какво е отношението на голото тяло у гърците в античната епоха?

Жаждата за голото тяло се поражда от сливането на убеждения и традиции.
Особеност на гръцкото антично изкуство е убеждението им,че тялото е нещо,с което трябва да се гордеем и да поддържаме в перфектна форма,за тях е физическа гордост и придават голямо значение на своята голота.За тях тяло и дух са едно цяло ,както си личи от техните статуи ,представляващи богове и царствена красота изразена във формата на човешки тела от солиден мрамор.Изобразяват боговете като подобни на хората и издигат на почит красотата им. Атлетичното ,математически съразмерно тяло е издигато в култ. Служи като средство за утвърждаване на вярата в крайното съвършенство. Древните гърци смятали за обичайно и красиво голото тяло.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Какво е значението на голото тяло в изкуството? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.