Какво се случи със златото през 2013 г.?


Категория на документа: Други


Какво се случи със златото през 2013 година?

Останалата вече в историята 2013 г. бе наистина ужасна за златото. Поставен под натиск от поскъпващите акции и ниската инфлация, жълтият метал не само отчете първия си спад в последните 12 години, но също и най-силното си понижение от 1981 г. насам.

В действителност, 2013-та ще бъде запомнена като годината, в която благородният метал загуби голяма част от добре познатия си блясък. През последните 12 месеца еуфорията бе охладена, след като инвеститорите бяха принудени да се нагодят към новите световни реалности, чиято посока за пореден път за добро или лошо е насочвана от Федералния резерв на САЩ.

В края на последната търговска сесия за 2012 г. златото се котираше на борсата в Ню Йорк за солидните 1 688,20 долара за тройунция. Година по-късно стойността на актива бе надолу с цели 28,63% до равнище от 1 204,80 долара за унция.

В последните години безконтролното печатане на пари от страна на централните банки по света подсили търсенето на сигурни инвестиционни активи. Неконвенционалните монетарни политики принудиха инвеститорите да потърсят надежден хедж срещу евентуални хиперинфлации. Популярният със статута си на най-сигурната инвестиция в света жълт метал изглеждаше като доста добър залог за пазарните участници, които очакваха финансовата криза да удари силно световните пазари. Въпреки проблемите притесненията не се материализираха в най-тежката им форма, като инфлацията за момента остава под целевите равнища в повечето части на света. Това, в комбинация с постоянните спекулации за ограничаването на покупките на активи, предизвикаха истински катаклизъм на пазара на ценни метали.

Цената на златото отчете понижение в три от четирите тримесечия на 2013 г. Спадовете от 99,10 долара (5,84%), 347,70 долара (21,74%) и 45,70 долара (3,55%) бяха постигнати съответно в първото, второто и четвъртото тримесечие. Деноминираният в зелените пари метал поскъпна единствено в периода март-юни, когато добави 36,20 долара (2,89%) за тройунция. Най-високата стойност на ценния метал бе достигната на 2 януари 2013 г. - 1 706,50 долара за тройунция. Най-голямото дъно пък бе ударено на 28 юни, когато стойността отстъпи до 1 187,90 долара за тройунция.

Множество са факторите, които могат да разклатят суровинните пазари през 2014 г. - военни действия в различни краища на света, политически напрежения, резки промени на политиките на централните банки. Тези фактори, в комбинация с неочакван инфлационен натиск в някои от големите икономики или чувствителни изменения на форекс пазара, могат да доведат и до изненади, които в крайна сметка да оправдаят прогнозите на оптимистично настроените експерти.

Изготвил: Георги Евгениев Генов
Специалност: "Финанси"
Курс: втори
Група: 7
Фак. №: 121172

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Какво се случи със златото през 2013 г.? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.