Картечни пистолети и револвери на въоражение в МВР


Категория на документа: Други


 ТЕМА№5
КАРТЕЧНИ ПИСТОЛЕТИ И РЕВОЛВЕРИ НА ВЪОРАЖЕНИЕ В МВР

1. 7,65 мм. картечен пистолет "Скорпион"
1.1.Материална част.

Този пистолет е приет на въоражение през 1963г. в полицейските и специални служби , в десантните части, в охраната на въздушните полети и във военните формирования на бившата Чехословакия.

Дело е на конструктруктора Мирослав Рибар от фирмата "Чешка Збройовка" в гр. Ухерски брод.Оръжието е с калибър 7,65 мм. и използва боеприпаси 7,65 мм "Браунинг".

"Скорпион" е пригоден за водене на комбиниран огън(на еденичен и автоматичен режим ).Видът на огъня се контролира посредством превключвател, лостът на който е разположен в лявата горна страна над спусковата скоба.Трите му положения, обозначени с цифрите 1 , 20 и 0 ,съответстват на еденичен огън, автоматичен огън и на предпазител.

Оръжието работи на най - простия принцип- използване отката на свободния затвор при неподвижна цев.Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява от масата на затвора и две възвратни пружини.

Конструктора е използвал специален инерционен забавител на темпа на стрелбата, с чиято помощ темпът е ограничен до около 900 изстр./мин.

За по-голямо удобство при стрелба се използва сгъваемият метален приклад, който, както и двата водача за взвеждане на затворния блок в задно и предно положение, е изработен от алуминиеви сплави.Капакът на цевната кутия е от пресована алуминиева ламарина.

Използват се няколко вида пълнители с вместимост съответно 10, 12, 20, 24, и 30 патрона.Прицелната далекобойност на оръжието е до 150 м.Конструктивно е предвидена възможност за монтиране и използване на заглушител.

Базов е "Скорпион" М61, предназначен за патрони 7,65мм. "Браунинг".Моделът "Скорпион" М 61 J се произвежда по лиценз в "Цървена застава" в сръбския гр."Крагуевац.Той също е предназначен за патрони 7,65мм. "Браунинг"и не се различават от базовия модел.

Моделът М 68 използва патрони 9 мм "Парабелум" и има по-голями габаритни размери в сравнение с тези на останалите модели поради по-масивния затвор и корпус.

Взаимодействие на частите и механизмите на картечния пистолет

При положение " на предпазител" (положение 0)

Предпазителят осигурява надеждно блокиране на движението на затворния блок и ударно-спускателния механизъм.Задържането на затворния блок се осъществява от предпазителя чрез предаващ лост, който от своя страна повдига в горно положение затворната задръжка.

При еденичен огън ( положение 1 )

В този режим на работа предпазителя освобождава блокирания до този момент ударно- спускателен механизъм.При напълване и зареждане на оръжието ударното чукче се взвежда в задно положение при движението на затворния блок назад и се захваща от предния зъб за за блокирането му( всъщност този преден зъб играе роля на запъвач и при автоматичната стрелба ).При натискане на спусковия лост деблокираното ударно чукче нанася удар по ударника, а той възпламенява капсулния състав на патрона.Следва изстрел.

Ако стрелящия иска да произведе нов изстрел, той трябва да отпусне спусковия лост, за да може ударното чукче да излезе от съприкосновение с блокиралия го запъвач за еденичен огън.

При автоматичен огън( положение 20 )

В това положение предпазителят блокира движението на запъвача за еденичен огън. Чукчето е в задно крайно положение и е захванато от запъвача за автоматичен огън.Без затворният блок със скосения си издатък да е натиснал лоста на запъвача, ударното чукче не може да бъде деблокирано.Придвижването на лоста в крайно долно положение става на 3мм. преди затварянето на патронника отзатворния блок.Цикълът продължава, докато стрелящият натиска спусъка или докато пълнителя има патрони.

Действието на забавителя на темпа на стрелба при автоматичен режим на огъня се основава на задържането на затворния блок от лостова система за съвсем кратко време.

Когато затворният блок е в задно крайно положение и притиска забавителя, той се завърта надолу по оста си и задържа затворния блок чрез своя зъб с пружина.Когато затворният блок започне движението си напред, самият забавител заема първоначалното си положение под натиска на спираловидната бойна пружина, поместена в ръкохватката.

Основни тактико- технически данни на картечен пистолет "Скорпион"

.
Калибър
7,65мм
Начална скорост на куршума
310 м/секСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Картечни пистолети и револвери на въоражение в МВР 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.