Кинезитерапия при лумбосакрален радикулит


Категория на документа: Други


Русенски университет
"Ангел Кънчев"

Факултет Обществено здраве и здравни грижи

Курсова работа

по

Кинезитерапия при нервни и психични болести I

на тема

Кинезитерапия при лумбосакрален радикулит

гр. Русе
2014

ВЪВЕДЕНИЕ

Най-честата причина за поясно-кръстцовия (лумбосакрален) радикулит е поясната дискова херния. Тя възниква при остра или хронична травма, рязко движение или повдигане на тежест на основата на остеохондроза (хронично невъзпалително заболяване на гръбначния стълб и неговия свързочен апарат). Болестният процес засяга преди всичко междупрешленните дискове. Латералната (страничната) лумбална дискова херния се проявява с т.нар. лумбосакрален радикулит. Той започва внезапно, най-често след физическо усилие (вдигане на тежест, внезапно рязко изправяне) - т.нар. "секване". Болката в кръста е едностранна, доста силна, остро режеща или "стрелкаща". С помощта на обезболяващи и противовъзпалителни обикновено минава след няколко дни.

Понякога болката се спуска надолу по седалището и отзад по повърхността на крака. След няколко дни "пазене на леглото" със или без лечение болката изчезва, но след време отново се появява при резки движения или физическо натоварване. За това помагат простудата, различни инфекции, възпалителни или токсични заболявания.

ИЗЛОЖЕНИЕ

Като заболяване лумбалната (поясната) дискова херния има два рязко очертани синдрома: вертебрален (прешленен) и коренчев (коренчеви смущения). Първият се изявява с "изчезване" (изправяне) на физиологичната поясна лордоза (извивката на гръбначния стълб в пояса напред), поява на сколиоза, с наклоняване на гръбначния стълб към болния крак или към здравия крак. Особено болезнено и мъчително е рефлексното напрежение (скованост) на мускулатурата около гръбначния стълб и намалената подвижност в поясната област. Трудно (или невъзможно) е изправянето в пояса и кръста, което се съпровожда с пристъпи на жестока болка.

Коренчевите смущения се характеризират със спонтанна и предизвикана болка, усилваща се при кихане, кашляне, смях или опит за движение. Най-често страдат петото поясно коренче и първото кръстцово. Освен по задно-страничната повърхност на бедрото и подбедрицата болката често отива към тилната част на стъпалото и палеца и към петата и малкия пръст. При дискова херния на нивото L4-L5 се засяга L5-коренче. Очертава се зона, която има формата на лента или "лампаз", обхващаща предно-външната повърхност на подбедрицата, вътрешната част на стъпалото, II, III, и IV пръсти (често и палеца). При дискова херния между L5 и S1 се уврежда S1-коренчето - сетивността (чувствителността) страда по задната странична част на подбедрицата, горната външна повърхност на ходилото и V пръст. При лумбалната дискова херния двигателните разстройства се срещат по-рядко и най-често се изразяват с понижен мускулен тонус и редуциране на мускулатурата на седалището и подбедрицата. За щастие по-рядко се стига до временни парализи или парези.

При "ишиасa" доминират оплакванията от болка по хода на седалищния нерв. В повечето случаи лумбосакралният радикулит се дължи на прешленнна остеохондроза (дистрофичен процес с образуване на костни шипчета и мостчета по прешлените) и на поясна лумбална дискова херния. Някои заболявания - грип, ревматизъм, сифилис, захарен диабет, алкохолизъм, местни травматични и възпалителни процеси в гръбначния стълб или в малкия таз, също могат да причинят това страдание.

Причина за болката е притискането на задните коренчета на нерва. Съпътстващите огнищни инфекции (зъбен гранулом, хроничен тонзилит, хроничен холецистит) са допълнителни усложняващи фактори. Изолираният неврит на седелищния нерв е много по-рядка форма на ишиас. Възпалителният процес обхваща ствола на седалищния нерв и настъпва най-често във връзка с интензивна локална простуда.

Видове изследвания

* Миелография, патокинезиологичен анализ;
* Анамнеза, oглед и палпация;
* Компютърната томография;
* MRI (ядрено - магнитен резонанс).
ЛЕЧЕНИЕ

Лечението на лумбалната дискова херния може да бъде консервативно и оперативно.

Консервативното лечение се прилага в началния период на заболяването. Включва покой и ограничаване на двигателната дейност, даване на аналгетици, нестероидни средства. За кратък период може да се проведе лечение с кортикостероиди. Прилага се също така и масаж, електролечение, топли апликации, кинезитерапия и други. Неоперативно лечение се прилага за 10-15 дни в болнична обстановка или домашна обстановка. В над 90% от случаите лечебният ефект е добър и след прилагане на подходяща програма на двигателна активност, при укрепване на мускулатура оплакванията изчезват напълно. Дълготрайните оплаквания или появата на неврологичен дефицит налагат да се преоцени лечението и да се помисли за оперативно лечение, особено при значителни дискови протрузии, установени при образните изследвания.

Показанията за оперативно лечение са спешни и планови. Индикацията за спешна операция е остро настъпила и тежкостепенна неврологична симптоматика. Това са сфинктерни разстройства (инконтиненция) и изразен двигателен дефицит - перонеална, тибилана пареза, долна парапареза и други. Прилага се при дискова херния, ако консервативните средства не дадат резултат. Едва при стари случаи с неповлияна от консервативното лечение дискова херния повече от 7 - 8 седмици и при явления на пареза на стъпалото след чести рецидиви се препоръчва хирургично лечение. До притиснатото коренче при т.нар. латерална дискова херния се достига без ламинектомия (без прерязване на дъгите на прешлените). Така наречената медиална дискова херния се оперира с ламинотектомия както всички тумори на cauda equina. Оперативната намеса в планов характер трябва да се извърши на болни, при които:

* Болките са силни и не се поддават на неоперативно лечение и инвалидизират за дълъг период болния;

* Продължаваща сколиоза поради анталгична поза и мускулен спазъм;


Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кинезитерапия при лумбосакрален радикулит 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.