Кинезитерапия при лумбосакрален радикулит


Категория на документа: Други* Постепенно развиващи се двигателни разстройства.

Добрите резултати от неоперативното и от оперативното лечение на дисковите хернии зависят извънредно много от правилно поставените индикации на лечение.

КИНЕЗИТЕРАПИЯ

I. Снемане на рехабилитационен потенциал

1. Сантиметрия на гръбначен стълб

Том Майер /от 3 пръст до земята/:

-напред - пациента е стъпил върху трупче. Със събрани крака се навежда с ръце насочени надолу. Измерва се разстоянието от върха на трети пръст до земята в сантиметри. Над трупчето разстоянието се записва с знак "-, а под трупчето със знак "+.

- наклони в ляво и дясно - пациента е в стоеж със събрани крака. Извършва наклон в ляво/дясно със изправен гръбначен стълб и рамене. Измерва се разстоянието от върха на средния пръст до земята в сантиметри.

Шобер: от L4 краниално измерваме 10 см, при опит да докосне земята отчитаме разликата в сантиметри.

2. Тест за мускулен дисбаланс.

3. Тест на Краус - Вебер за определяне на мускулната сила на паравертибралната мускулатура.

Тестуване на Долни Гръбни мускули: ИП - лицев лег, възглавница под корема, ръце под брадата, лакти встрани. Стабилизира се между лопатките. Повдига краката обтегнати и задържа

Тестуване на т. qudratus lumborum sinister ИП - десен страничен лег. Дясна ръка под главата, лявата е положена в опора пред туловището. Стабилизира се горната част на туловището. Болния повдига ДК и ги задържа.

/за десния - на другата страна/

Тестуване на Горни и Долни Гръбни мускули без фиксиране: ИП - лицев лег. ръце под брадата, лакти встрани. Болния повдига туловището и брадата и задържа.

4. ММТ при радикулярен синдром.

5. Снемане на сантиметрия на бедро и подбедрица при лумбална дискова херния.

Пациента е в изходно положение стоеж или тилен лег, леко разкрачен, сантиметъра минава през най - широката част на бедрото и от пателата измерваме:

* на 5см. за vastus medialis
* на 8см. за vastus lateralis
* на 20см. за rectus femoris

От разкрачен стоеж или тилен лег, сантиметъра се поставя на най - изпъкналата част на triceps soure.
От tuberositas tibii измерваме най - широката част на подберицата и измерваме обиколката.

II. Стадий (период), задачи, средства и особености на кинезитерапията

1. Остър период - постелен режим.

a) Задачи: преодоляване на рефлекторния спазъм на ПВМ; успокояване на болките; подобряване на дишането и психичния тонус на болния.

b) Средства в острия стадий: медикаментозно лечение, лечение от положение - пациента е на строг постелен режим, art. coxae и art. genus са във флексия 60 - 70 градуса така лумбален дял се кифозира, н.ишиадикус приближава краищата си и болката намалява. Прави се екстензия по Перел, а в края на периода може и лека мануална тракция, но са противопоказни мануалните манипулации.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кинезитерапия при лумбосакрален радикулит 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.