Кинезитерапия при лумбосакрален радикулит


Категория на документа: Други> при седеж коленните стави и ТБС да са под прав ъгъл или коленните стави да бъдат малко по - високо от ТБС

> обучение на пациента във вдигане на тежести с използване на тежести с използване на мускулната сила на ДК чрез клякане и екстензия на КС и ТБС при изправен гръбначен стълб

> упражнения срещу съпротивление, ПЛФК, ФТ процедури, масаж, автомобилизация

С намаляне на болката се вкючват аналитични упражнения за коремни и паравертебрална мускулатура, аналитични упражнения за абдуктори и екстензори на ТБС. Работи се от ОИП за гр. стълб - тилен лег, лицев лег, страничен лег, колянна опора. Дават се изометрични контракции, автомобилизиращи упражнения за гр. стълб, упражнения за увеличаване на подвижността на гръбначния стълб, дихателни упр. , упражнения за правилно телодържание и правилно ходене, упражнения за равновесие, упражнения за ДЕЖ и профилактика на рецидивите.

Ако са налице двигателни нарушения се работи по оценката от ММТ. След като се постигне мускулният баланс между коремната и седалищната мускулатура, от една страна, и поясната и хълбочно - бедрената, от друга, можем да тренираме аналитично-отначало с динамични упражнения до 20-30 пъти, а след това в края на всяко движение се задържа изометрично.

4. Допълнителни задачи и средства

a) Задачи:

1. Да се намали болковия синдром

2. Да се отбремени притиснатото коренче

3. Да се получи здрав мускулен корсет

4. Увеличаване на подвижността на гръб. стълб

5. Възстановяване функцията на засегнатите мускули

b) Средства: Работи се от ОИП - тилен и лицев лег. При отпадна симптоматика се работи по оценките от ММТ.

1. Екстензия по Перл.

2. Диафрагмално дишане за отбременяване.

3. Упражнения за дисталните части.

4. Упражнения за паравертебрална, глутеална и коремна мускулатура.

5. Упражнения за плоскостъпие.

6. Упражнения в правилно ходене и телодържане.

7. Упражнения за правилно вдигане на тежести.

8. Упражнения на шведска стена.

9. Продължително спане на твърдо.

ФИЗИОТЕРАПИЯ

Лечение в острия стадий - предимно с лекарства, аналгетици и антифлогестици. Лежи се на твърдо легло, позиционно лечение (възглавници под колената, така че тазобедрената става (ТБС) дае в 90˚ и колянната става (КС) в 90˚)

Постепенно при намаляване на болката и раздвижване на болния, физикалните процедури се разширяват с местни топлинни процедури. Инфрачервени лъчи (ИЧ), (бягаща вълна) в областта на кръста и по задната повърхност на болния крак ; ритмика всеки ден (1+1), 10-15 минути, 10-15 процедури, парафинови апликации.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кинезитерапия при лумбосакрален радикулит 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.