Кинезитерапия при счупване на хирургическата шийка на хумеруса


Категория на документа: Други


* Кръвна репозиция и метална остеосинтеза (киршнерови игли,телен шев,винтове,плаки)
* Ендопротезно заместване
* Ексцизия- висящо рамо

5. Кинезитерапия

Лечебно възстановителните мероприятия при счупванията имат две основни крайни цели:

1. Да се възстанови анатомичната цялост, правилното положение, формата и дължината на костта.
2. Да се възстанови пълноценната функция на пострадалия крайник.

Е. Древинг (1959) и В. Гориневская (1953) са разработили специален метод на лечение с физически упражнения при това счупване (Соколов, Б., 1987). От първите дни (2-3 ден) се прилагат свободни движения в пръсти, китка, лакътна става и някои движения в раменна става. Те разделят функционалното лечение на 3 периода:

* 1-ва - 2-ра седмица
* 3-та - 4-та седмица
* След 4-та седмица

През първия период се прилагат пендуларни упражнения за раменната става с мителата и без нея. Дозировка 3-4 пъти дневно, серии по 8-10 повторения за всяко движение с почивка между сериите.

През втория период мишницата може да се движи до хоризонтално положение. Включват се и упражнения с помощта на здравата ръка.

След четвъртата седмица мишницата може да се движи над хоризонтално ниво.Прилагат се упражнения с тояжка, скрипец, упражнения в суспенсия в клетката на Роше и др.

Авторите препоръчват ротации да се включват в програмата при наличие на костен калус. Упражнения със съпротивление, хвърляне, ловене се прилагат след костно срастване - 2-2,5 месеца след счупването.Ръката се включва активно в ДЕЖ- хранене, миене,обличане, събличане и др. За пълно възстановяване може да се използва подводната гимнастика и плуването (бруст) при температура на водата 33°C.

Rockwood & Matsen (1996) те предлагат подобна методика на кинезитерапия, като включват по-рано свободните ротации в раменната става. Те развиват кинезитерапията в 3 периода. Първи период от 1-ви ден до 5-та седмица, втори период от 6-та седмица до края на 2-ри месец и трети период след началото на третия месец от счупването.

Каранешев, Марков, Хаджийски (1975) обръщат внимание на упражненията през имобилизационния период, целящи общо укрепване и тонизиране, стимулиране на калусообразуването и предотвъртяване на мускулната атрофия. В ранния следимобилизационен период първите упражнения имат за цел да намалят рефлекторното напрежение на мускулите на раменния пояс. След 10-14 дни с намаляване на болката обемът на движение постепенно се увеличава, като за целта се използва помощта на здравата ръка, гимнастическа тояжка.

Е. Димитрова и Д. Иванов (2001) предлагат следната процедура по кинезитерапия в ранния следимобилизационен период (първите 5 дни до 1-2 месец, след свалянето на имобилизацията). Болката е намаляла значително, налице е ограничен обем на движение. Процедурата по кинезитерапия включва: упражнения в суспенсия; постизометрична релаксация за мускулите с повишен тонус от шиен дял и m. pectoralis major ; мобилизационни техники за стерно-клавикуларната става (вентро-дорзална); акромио-клавикуларната става (вентро-дорзална); лопатка- дистракция и кръгово движение; раменна става- тракция, абдукция (съчетана с каудално плъзгане), флексия (съчетана с дорзална и каудална мобилизация), тракция (съчетана с ротация от и.п. тилен лег). Стремежа е да се постигне максимално възстановяване на артрокинематиката. Техниките се прилагат без болка, с близък до ставата хват. Мобилизационните техники се съчетават с активни физиологични движения и лек допълнителен натиск в края на възможния пасивен обем на движение.

II. Собствени наблюдения

1. Анамнеза

По време на летен стаж - 07/2012 г. в НАЦИОНАЛНА СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ - гр. София, кв. Овча купел се работи с пациент с диагноза - състояние след фрактура на хирургическата шийка на дясна мишнична кост.

Име на болния:

Анка Митова,76 години, пенсионер; постъпва в заведението на 20.07.2012, напуска на 27.07.2012

Диагноза:
st. post fractura colli chirurgici humeri dex.
Анамнеза:

Анамнезата е снета по данни на пациентката, постъпва за първи път в Национална Специализирана Болница за Физикална Терапия и Рехабилитация - гр. София. Пациентката излиза със съпруга си на раходка, вечерта на 25.05.2012г. Съобщава, че докато се разхождали стъпва на неравност, при което губи равновесие и пада на земята, върху дясната си ръка. В момента на удара дясната ръка на пациентката била свита до тялото. Усетила изпукване и остра болка в областта на рамото. Откарана е в УМБАЛСМ "Пирогов", гр.София, където фрактурата е наместена и е поставена имобилизация. Пациентката е имобилизирана за месец и половина. Пациентката е с остеопоротично заболяване.

Общ вид и състояние на болния:

Жена на видима възраст, отговаряща на календарната. Добро общо състояние, активна и адекватна. Ориентирана за време и място. Кожа и видими лигавици- влажни и бледо розови.
Период на лечение: ранен следимобилизационенСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кинезитерапия при счупване на хирургическата шийка на хумеруса 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.