Колко е сивата икономика в България?


Категория на документа: Други


 Колко сива може да бъде икономиката в България?

Сивата икономика в България може да бъде толкова, колкото й позволим. Над половин милион българи работят в сивия сектор без никакви осигуровки или на минимална работна заплата. Това води до огромни загуби за държавата. Най-лошото е, че губят и самите хора, но те явно не го осъзнават.

Различни изследвания показват, че загубите за страната за миналата година са над 30 млрд. лева. Тези пари са отишли по сметките на тесен кръг от бизнесмени, които печелят от обикновения народ. Това е и причина за голямата разлика в социалния статус на българите. В България има или много богати, или много бедни хора. Първите не могат да си преброят милионите и да ги изхарчат, а вторите не могат да решат какво да си купят с жълтите стотинки, с които разполагат.

Сива икономика има най-вече в частния сектор. Частните предприятия - строителство, производство, услуги, имат най-голям дял от нерегламентирани доходи, които са за сметка на служителите в тях и респективно държавната хазна. Напоследък широко коментиран стана и секторът здравеопазване, който все по-често започна да се споменава заради корупционни схеми.

За да не се получават такива фрапантни разлики, трябва да се предприемат бързи мерки срещу нарастването на сивата икономика. За целта първо хората трябва да преосмислят позицията си спрямо данъците. По-добре е да плащат данъци на държавата и да знаят, че в един определен момент ще могат да разчитат на нея - било за здравна помощ, пенсии или нещо друго. Трябва да изискват от работодателите си осигуровки върху пълния размер на възнаграждението си, да декларират всеки доход, който придобият. Така ще бъдат честни пред държавата и тя пред тях. Когато държавата получи повече приходи, ще има възможност да осигури и по-висок бюджет в различни области от социалния живот на гражданите си. Така ще им осигури по-качествени услуги и стандартът на живот в страната ще се повиши.

Някои мерки вече започнаха да действат - държавата все повече насърчава използването на електронното банкиране. Получаването на работни заплати през банкови сметки стана задължително. Пазаруването чрез електронни карти също е един от иновативните варианти, който получва все по-широк отзвук.

Дали сивата икономика ще продължи да расте, или ще се свие, зависи изцяло от нас. Ако до момента все някой ни е бил виновен, то по този въпрос ние сами имаме шанса да избираме. Дано този път направим правилния избор!
??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Колко е сивата икономика в България? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.