Коментиране на отношението на Българската православна църква към абортите


Категория на документа: Други


Великотърновски университет
" Св. Св. Кирил и Методий"
Стопански факултет

К О М Е Н Т А Р
По Публицистика
На Тема:
Отношението на Църквата към аборта

Изготвил: Павлина Иванова
Специалност: Масови комуникации и журналистика
Фак. N: МКЖ 059

" Преди да те образувам в утробата си, Аз те познах, и преди да излезеш из утробата, осветих те: поставих те пророк за народите " ( Йер. 1:5)

Думата " аборт" не е спомената на нито едно място в книгата Библия. Това е едно от категоричните доказателства за това, че Бог никога и по никакъв начин не е имал предвид някой, някъде, някога, изкуствено да " изкара" по насилствен начин от утробата на жената зародиша и плода, който вече се развива в нея. Незвисимо, че думата аборт обаче не се среща в Библията, в нея има достатъчно ясни и конкретни насоки, според които можем да определим каква е гледнта точка на Бог относно зародилия се в утробата на жената живот. Надявам се писмата на Стареца Паисий Светогорец да са достатъчни, за да се замислим над това, че за Църквата животът преди раждането е точно толкова ценен, колкото и след него.

" Днес родителите убиват децата си с аборти и затова нямат божието благословение. Едно време, ако някое дете се родеше болно, кръщаваха го, умираше като ангелче и беше осигурено за вечността. Родителите имаха и други, здрави деца, имаха също и божието благословение. Днес с абортите убиват здрави деца, а поддържат в живот други, които са болни. Родителите тичат по Англия и Америка, за да ги излекуват. И после продължават да се раждат по - болни деца, защото тия, ако оживеят и създадат семейство, може отново да родят болни деца, и какво се получава? Докато, ако раждаха по няколко деца, нямаше да тичат толкова много за едното, болното. Щеше да си почине и да си отиде като ангелче... Колко хиляди ембриона биват убивани всеки ден. Абортът е страшен грях. Това е убийство и то жестоко убийство, защото децата биват убити, без да са кръстени. Родителите трябва да разберат, че животът започва от момента на зачеването."

63% от хората смятат, че човешкият живот започва от момента на зачатието. " Вярваме, че душата на човека се дава в момента на зачатието. И макар ембрионът в ранните стадии на развитие да не прилича на човек, ние знаем, че той има душа, а значи - вечен живот, - отбелязва председателят на Синодалния отдел за благотворителност. - Следователно той не трябва да бъде унищожаван и с него да се правят експерименти. " За мен не е достатъчно само да се заяви мнението на Църквата за аборта. Трябва да се прилагат всякакви усилия да се помогне " нежеланите" или измъчените деца, които трябва или не трябва да се възпитават в семействата си. Това означава да се осигурява финансова подкрепа на майката и детето, където това е необходимо и да се работи за приемането на закони, които да улесняват процедурите по осиновяване. Статистиката за абортите в България през последните около 60 години е меко казано стряскаща. От 1953 г. , когато за първи път имаме статистика за легалните аборти " по желание" , броят започва да нараства рязко. (Виж. Фиг. 1) Реално в България от 1953 г. До днес са били абортирани средно повече деца, от колкото са се родили. При това положение не е учудващо, че в страната ни днес има около 270 000 семейства, които не могат да имат деца, а също така и че нацията е изправена пред сериозна демографска криза.

Фиг. 1

ИЗТОЧНИЦИ:
1. Библия (Йер. 1:5)
2. Старецът Паисий Светогорец. Слова за семейния живот Том 4. Света гора, Атон. , 2007
3. www.pravoslavieto.com
4. www.nerodenite.org
5. www.abort.bg
6. www.dobrotoiubie.blogspot.com
7. www.globalorthodoxy.com

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Коментиране на отношението на Българската православна църква към абортите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.