Компютърно проектиране на детско облекло


Категория на документа: Други


1. Обосновка за актуалност на проблема

Замисълът на дизайнерите на детско облекло в последните години е към разкош и стилни ансамбли. Всяка година колекциите са съставени от много модели в актуални цветове, с оригинален дизайн, аксесоари.

Неповторими комбинации, представителни рокли, гащеризони, панталончета и уникални плетива. Всичко това за деца на възраст до 3 години. Разнообразието на моделите и цветовете дават възможност за удовлетворяване на всички търсения на потребителите.

На пазарa има все повече взискателни и информирани клиенти, които имат високи изисквания към производителите на детски стоки. Именно към нуждите на тези клиенти се насочват усилията на фирмите, произвеждащи детско облекло. Основният им стремеж е да предложат облекла, които да могат да покрият високите критерии за актуалност, моден дизайн и качество, а същевременно да бъдат достъпни до масовия потребител.

Фирмите работят с материали с гарантирано качество - копринени, памучни, ленени и вълнени тъкани, което позволява и крайният продукт да има завършен вид и отлична визия. Ежедневно се предоставят нови модели съобразно бързата смяна на модните тенденции.

Компютърното проектиране позволява бързото конструиране на модели, конструкции, градиране по типоразмери. Използвайки новите софтуери за дизайн на облекла се спестява време. С едно кликване на мишката се избира материя, от които трябва да се създаде модела, позволява смяната на цветовата гама, като десените са най-различни. Повишава се качеството и еднородността на продукцията. Разнообразието на пазара на софтуери за дизайн на облекла е голямо, поради което моделиерите имат избор да се насочат към продукт, съответстващ на индивидуалния им стил на работа.

Компютърният дизайн широко навлиза в промишлеността за облекло в световен мащаб, тъй като реализация на проектите е по-бърза в сравнение с ръчното художествено проектиране. В разработените дву- и тримерни модели лесно могат да бъдат променени цветове и материали, както и да бъдат отразени различни модификации, така че клиентът да бъде удовлетворен. Най-същественото предимство от приложението на компютърното проектиране в дизайна на облекла е именно възможността да се осигури в максимална степен удобството и красотата на модела според представите на моделиер-конструкторите. В повечето случаи се налага да решават специфични задачи в зависимост от желанието на клиента.

Софтуерите предоставят средства, с които лесно и бързо се постигат точни размери и форми на детайлите. Още едно предимство от използването на компютърни системи в дизайна на облекла е, че квалифицираните специалисти са улеснени при изпълнението на някои рутинни дейности и могат да насочат усилията си към решаване на творчески задачи и внимание към клиентите. Прецизната обработка на детайлите дава възможност да бъдат реализирани ранообразни и дори нестандартни идеи - достатъчно е те само да бъдат правилно заложени в дву- и тримерни модели.

2. Цел и задачи на дипломния проект

Целта на дипломният проект е художествено и инженерно проектиране на детско облекло чрез използването на неспециализиран софтуер за дизайн на облекла Photoshop и неспециализиран софтуер за построяване на конструкциите AutoCad.

За изпълнение на формулираната цел на дипломния проект са поставени следните задачи:

1. Да се обоснове актуалността на автоматизираното проектиране на детски облекла.

2. Да се направи проучване за модата и специфичните изисквания към облеклата, предназначени за деца - модни тенденции за 2009 година, материали от които са изработени моделите, цветни палитри и съчетания, конструктивните особености, форми и пропорции на детайлите, аксесоари.

3. Да се направи проучване и сравнителен анализ в областта на графичния софтуер за дизайн на облекла - Kaledo, Vision Fashion Studio, ProSketch, ApparelCAD, PlaidMaker, MotifStudio, ColorVision, StyleDraper.

4. Да се направи описание на възможностите на програмите Photoshop и AutoCAD с оглед прилагането им за дизайн и инженерно проектиране на облекла. Да се даде предназначението и синтаксиса на използваните функции.

5. Да се проектират детски ансамбли.

6. Да се алгоритмизира процеса на художествено и конструкторско проектиране и да се направи анализ на резултатите и изводите.

3. Мода и специфични изисквания към облеклата, предназначени за деца

3.1. Материали

Материалите за изработката на детските облекла, предлагани на пазара, са предимно естествени, като най-голямо внимание се обръща на производството на модели в състав 100 % памук, защото не дразнят кожата, усещат се комфортно от тялото поради фиността и мекотата на този естествен материал. Все повече фирми се ориентират към използването на специални антиалергични тъкани. Най-често детските облекла са от памучно трико, памучен плюш, кадифе или джинсов плат. Памучното трико доминира сред бельото. Ватата се използва при изработката на по-плътни блузи за есенно-зимния сезон, както и на жилетки и връхни горни облекла (суитчъри, анцузи). Памучният плюш е фаворит сред пуловерите и блузите с дълъг ръкав. Кадифето е представено най-често сред комплектите жилетка-панталон, рокличките, жилетките, якетата. Денимът е любим на малчуганите и техните родители и е много популярен - поли, панталони, костюми, якета, шапки. Детските чорапки са изработени от памук, ликра, пан, докато шапките са предимно от чист памук. Тази година на детския пазар бурно навлиза и ленените тъкани. За деца се конфекционира много по-трудно отколкото за възрастни, използват се екологични материали, особено се внимава за качеството на копчетата, конците и багрилата. По тази причина повечето от добрите фирми за украса на детските облекла избират качествени многоцветните бродерии, устойчиви на пране и гладене. Разбира се децата основно предпочитат пъстри и весели дрешки, с красиви апликации на любимите си анимационни герои. За лятото гардеробът на децата трябва да бъде подновен и допълнен с практични трикотажни весели тениски и памучни блузки. Те лесно могат да бъдат индивидуализирани с помощта на малко разноцветни конци, кука за дантели и повече въображение.

3.2. Конструктивни особености на моделите
Конструктивните особености се отнасят до дължини - къси, над коляното; широчини - свободни, широки; има набори, платки, и плисета; джобовете и вратните извивки са с обли форми, прикачени са колани, презрамки; моделите са с нормална и висока талия; закопчаването е с копчета и с ципове и т.н.

3.3. Цветова палитра и цветови съчетания

За сезон 2009 се залага на закачливи ярки цветове за по-малките - жълто, оранжево, зелено, синьо,червено, черно и бяло. Стилните модели в пастелни цветове са практични и идеални за обличане. Предлагат се ленени панталонки, блузки, роклички в свежи детски цветове - бледорозово, тревисто зелено, синьо.

За сезон пролет-лято 2009 в детската мода продължава да се налага тенденцията с десените на райета и на точки, като в определени модели е демонстрирано и съчетание между двата десена.

3.4. Силует
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Компютърно проектиране на детско облекло 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.