Компютърно проектиране на детско облекло


Категория на документа: Други


Линиите детски облекла са в А-образен силует, подхождащ за движенията на децата: богата гама от джинси, спортни панталони, кадифени панталони, поли, рокли, тениски, туники, блузи, суичери, якета, пуловери и много други.

3.5. Аксесоари

Aксесоарите прибавят шик и елегантност. Има голямо разнообразие от обувки и сандали за момичета и момчета.

Очилата и шапките за летния сезон са аксесоари, които трябва да присъстват задължително към облеклото на децата.

За малките дами аксесоарите са значително повече, като те трябва да са в тон с облеклото им. Разнообразието е много голямо от диадеми,гердани,гривни до ластичета с различни украшения по тях.

3.6. Форми и пропорции

По форма и пропорции детското облекло се различава твърде много от облеклото за възрастни.Тези различия се дължат преди всичко на неустойчивите и бързопроменящи се пропорции между отделните части на детското тяло.На основа на установените възрастови изменения в пропорциите на детското тяло антропометрията разпределя децата (от новородени до 18-годишна възраст) в четири възрастови групи.


Група
Размер
Възраст
1
Яслена
22-26
0,5-3,0 год.
2
Предучилищна
28-32
3,0-7,0 год.
3
Основноучилищна
34-38
7,0-14,0 год.
4
Средноучилищна
40-44
14,0-18,0 год.


4. Цвят и цветови съчетания. Хармония на цветовете

Когато наблюдава пейзаж, изображение или облекло, цветът е първото нещо, на което зрителят реагира. Повечето дизайнери в приложното изкуство имат чувство за цвят, което е възпитано с обучение. В основата му обаче стои инстинктивната склонност за добър подбор и подходящо съчетаване на цветовете, т.нар. вътрешно цветоусещане.

Източник на цвета е светлината, както доказва Нютон при разлагане на сноп лъчи през стъклена призма. Цялото разнообразие от цветове може да се разпредели в две големи групи: хроматични и ахроматични. Цветовете от бяло до черно се наричат ахроматични или неутрални. Човешкото око може да различи няколко десетки ахроматични цветове, които се отличават по светлост и имат различни тоналности. Цветовете на спектъра се наричат хроматични. Хроматичните цветове се характеризират с три основни признака:
* цветови тон. Определя се от дължината на вълната на светлинните лъчи. Това е другата дума за името на цвета. В цветния кръг има три основни цвята: червен, жълт, син. Те са ярки, чисти, наситени. Между тях се намират техните производни: оранжев, зелен и виолетов. Те са по-меки, спокойни и сдържани. Хроматичните цветове не съдържат примеси на бял цвят.
* светлост. Това е оттенъка, тоналността на цвета и се обяснява с количеството бяло или черно, смесено с цветовия тон.
* наситеност. Отнася се до интензивността, яркостта или концентрацията на цвят. Наситеността представлява степента на различие спрямо равния по светлост ахроматичен цвят.

Получаването на нови цветове е свързано със специфични движения по цветовия кръг и промяна на светлостта и наситеността им. Когато е необходимо еднозначно и точно анализиране, дефиниране или контролиране на признаците на цвета се използват измервателни уреди като колориметри, спектрофотометри и дензитометри, които работят с код за цвета съобразно числовото изражение на характеристиките му.

Взаимозависимостта между цветовете на спектъра най-добре се проявява, като се подредят в цветови кръг в естествения им ред. Между основните три цвята: червен, син и жълт, се намират техните производни: виолетов, зелен и оранжев. Цветовият кръг може да се раздели на две части, така че в едната да са разположени топлите цветове (жълтозелени, жълт, жълточервени), а в другата - студените (синьозелени, сини, синьочервени). От физична гледна точка енергията на спектралните излъчвания на различните по дължина вълни предизвиква различно усещане. Студените цветове се наричат още отдалечаващи, а топлите - приближаващи. Топлите цветове увеличават зрително повърхнината на предмета, а студените я намаляват.

Когато цветовете са в определен ред и създават приятно впечатление, те са наредени в гама. В този смисъл гама е редица от цветове, които имат общи външни цветови особености. В зависимост от оттенъците на преобладаващите цветове се различават синя, червена, зелена, жълта гама.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Компютърно проектиране на детско облекло 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.