Конструиране и моделиране на дамска рокля


Категория на документа: Други


Факултет "Техника и технологии" - Ямбол
Катедра "Машинно инженерство"
Специалност
"Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия"

КУРСОВ ПРОЕКТ
по "МОДЕН ДИЗАЙН"

на Северина Кехайова , Фак. № 100703

на тема:
Конструиране и моделиране на дамска рокля

Ямбол, 2013

Модата е неделима част от нашето ежедневие. Чрез нея имаме възможността да изразим своята индивидуалност и да изградим собствен, неподражаем стил. Модната индустрия ни предлага нови идеи всеки сезон, идеи, които можем да внесем в гардероба си, за да подчертаем своите качества и женственост.
Едно съвършено облекло може да се сравни по хармония с цветовете и формите на художествени картини и музикални произведения. Тя е равновесие и контраст, зашеметяваща, авангардна, едно от големите изкуства, била е и винаги ще бъде.
Модата е променлива, тя е капризна, модата е като жената, винаги неузнаваема, тайнствена и търсеща новото и дивното. Красотата на модата е в това, че тя е "свободна", а не "ограничена", модата не е униформа. Това внушение идва от желанието и за постигане на пластична преизмереност на силуета, който е обогатен чрез декоративни акценти, създава неповторимост и изтънченост на дрехата. Изискаността в модата се подчертава от стила и силуета.
Силуета дава ясна представа за обемната форма на облеклото и е тясно свързан с промените и развитието на модата. Това е основата, върху която моделиерите предлагат различни решения. Моделите обикновено се свързват чрез съчетаване на вертикални, хоризонтални, диагонални, главни линии, които спазват законите на композицията.
Тук ще ви представя пет модела два от които в различен стил и силует.

Модел № 1

На фигура 1 е представена дамска рокля в плътно прилягащ силует. Свивките в областта на талията са запазени от основната конструкция.
Роклята се състои от цяла средна част и два тайоора които започват от ръкавната извивка,продължават по дължината и стиган до страничния шев на 5 см. над подгъва. Предвид плътното прилягане на модела по тялото, роклята е добре да се изработи от материя с еластан до 5% за повече комфорт при движение. Могат да се използват както едноцветни, така и платове с рисунки в нежни тонове.
В шевовете които съединяват средната част и тайорите е сложена лента която в случая е от черна кожа , но може да бъде и различна в зависимост от цвета и материята на плата на роклятал
Гърба е конструиран изцяло по основна конструкция с изключение срязването в долната част където също има кожена лента.

Модел №2

На фигура 2 е представена дамска рокля в плътно прилягащ силует
Модела е изработен от трикотажен (в случая лилав)плат и украсен с черни декоративни шевове.
Деколтето е изрязано в тип лодка и е изчистена е в областта на гърдите.
Двата тайора започват от линия на гърдите и като продължават по линия на талията и стиган 16 см. под линия на ханша.
На пръв поглед изглежда така сякаш тайорите се състоят ат няколко малки части ,но в действителност това са само декоративни окрасителни шевове.
Гърба е изцяла по основна конструкция.

Модел №3

На фигура 3 е представена дамска рокля в плътно прилягащ силует.
Изработена е от трикотажен плат в два цвята (зелен и черен),като основния е зелен.
Модела е семпъл и стилен.
Средната част на предницата е от черен цвят като.Започва от деколтето с ширина около 7 см.като на линия на гърдите се разширява до18см.,след което отново се стеснява и така до подгъва.
От двете страни на ханша има черни ленти разположени под ъгъл,които преминават и на гърба образувайки колан.

??

??

??
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Конструиране и моделиране на дамска рокля 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.