Кратък анализ на дарообмена


Категория на документа: Други


Дар или дай за да получиш - всекидневието ни е изпълелно от този "тотален социален факт " ( Моус) , ходим на работа за да получим заплата , като по-малки учении изкарваме добри оценки за да получим разходка на сладкарница , macdonalds или някаква нова играчка - с една дума ние нерегламентирано още от пеленачета участваме и играем по правилата на дарообмена. Естествено в различните епохи на света "правилата" леко са се изменили до днес - модерноста , когато ние даваме "нещо" от сърце и без да чакаме отплата или нещо в замяна. Под "без да чакаме" - ние играем двойната игра в която уж даваме , но и ние и този отсреща знае , че трябва да върне "нещото" напред във времето и така през призмата на Бурдьо КОГАТО давам Аз съм агент1 , получаващия е agent2 - двамата или повече хора играждаме мрежа и играем игра - дали ще има трети или четвърти играч зависи от социалния капитал и йерархиите - интересите .
"Формулата "дай, за да получиш", която е публично призната норма в традиционните общества е изтласкана от публичността в частната сфера, а новата публична етика на дара е дай, без да чакаш отплата формула, с която се легитимират дейности като меценатство, благотворителност, Дядо Коледа и др" ( Ивайло Дичев ) . За да стане по ясно как се прилага "модерният дарообмен" воден от личните интереси ( които естествено не са регламентирани , не са изкарани на показа - но те се подразбират ) можем да се обърнем наляво и надясно и ще ги забележим. Благодарния пациент , който отива при доктора с "пари на ръка" "бутилка вносно уиски" и кутия бонбони - никаде преди това няма договор между доктора и пациента за подаръци , даряване и т.н. Това е "задължение" на пациента . "Ще помогна на съседа да свалим старите му мебели долу пред входа ,а продава зеленчуци от висок клас , помагам му и вечерта пристига на вратата с касетка вкусни и качествени домати . Аз му казвам , че няма нужда ( етиката на дара ) но той зане , че трябва да направи "контрадар" - хем за да е в играта , хем за репутацията му и отговор на услугата. Ние вече сме изградили мрежата , която ще функционира и занапред . Естествено в модерноста трябва да имаме напредвид понятията на Бурдйо - символни блага , капитали и най-вече символна власт. Всичко зависи от това в каква мрежа сме , какви са правилата на играта и за кого е дара ( социален статус ) .
Тук свързвам второто "условие" от задачата "Давам за да съм" всички НИЕ - културолози ,етнолози , антрополози , социолози и т.н. знаме за състезанията , които са си устройвали ( потлач ) древните племена при които водеща роля "качеството и големината на надграждащия дар" е водеща , както за репутацията на племето така и за бъдещ мир или война. На това състенизае е заложена честа на племето. Модерноста от своя страна с своя индивидуален привкус е нещо подобно на състезания , но благодарение на теорията на Бурдьо - с двойната игра можем да обясним , тя може да бъде и трой и четворна зависи от агентите и мрежата . Аз например може да исакм "еди кой си" да свърши работан на един мой приятел, защото този мой приятел ще ми даде "нещо" което на мен ми трябва в физически или социален аспект ( предмет или някакви символни блага ) тогава съм принуден да играя тройна игра и да "предизвикам" дара от двамата мои приятели. Пак ще се повторя - има значение дали Ахмед или Иван , който от своя страна пък има значение къде е работното му място и не напоследно място КАКВО Е РАБОТНАТА МУ ПОЗИЦИЯ на това място. Интереси, интереси и пак интереси. Ще си вършим работа ако еди какво си ... ако ти си полицай ще пием ракия вкъщи , защото караме коли всички - всичко става ( рушвет - дарообмен , корупция дарообмен .. ) .
"Времевият интервал обаче поражда и чувството за несигурност, че дара няма да бъде върнат, което от своя страна поражда зависимост." - по Бурдйо ( това е според мен , което прави функцията на дара толкова "изненадващ и непредвидим" и "разделящ и правещ социални бариери , йерархии. Така че за да дадеш не винаги е нужна причина , а се диктува от статуса ти в обществото или в самия кръг , общност - това "доброволно даване" без значение дали е изразено в физически неща или символни блага ( позции власт и т.н. ) се диктува от ЖЕЛАНИЕТО за власт, репутация и най-вече ПРЕСТИЖ.
Давам за да имам - даряване за власт, даряване за репутация , даряване за спокойствие или просто престиж. Етиката на дара включва дар-контрадар . Давам за да имам се съдръжа в предните ми тези по първите две условия на този изпит , но за да бъда по ясен ще го онагледя : Аз давам от моето време , защото искам хубава оценка , влагам време средства усилия да "смеля" и разбера материала , който ни преподават и за моя труд получавам оценка. Давам на моя колега флашката за да изкара някакви си листове на принтера ( тъй като неговата е развалена ) и автоматично зная , че той вече "не може да ми откаже" но не просто не може да ми откаже , а го приемам така , че за нещо равносилно на "моята флашка" когато ми потрябва нещо той веднага трябва да ме "контрадарува" или по негова преценка. Така ,че когато даваме ние не само знаем , че така градим основните на нещо във времето ( което ако не бъде изпълнено - връзката със самия човек или институция ще бъде равалена на момента , но пак зависи от символния капитал и ПРАВИЛАТА НА Играта ) и това нещо скоро ще се интерпретира от сътоветната страна в съответния дар.
Бих опреличил "дарообмена" като медал с три четири страни , основните порядки са : КОЙ СИ ( идентичност ) КАКВО МЯСТО ЗАЕМАШ В ОБЩЕСТВОТО ( социален капитал ) и С КАКВО МОЖЕ да си полезен на останалите (останалите в този контекст са нашите цели за момента , за деня или напред във времето .
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кратък анализ на дарообмена 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.