Културни паметници в Шумен


Категория на документа: Други
КУРСОВ ПРОЕКТ ПО

" МЕЖДУНАРОДНИ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ "

Съдържание:

I. Увод

II. Какво ви е общото впечатление за архитектурния стил на града, в който живеете?

III. Кои са най-забележителните в архитектурно отношение сгради-стари и нови, които според вас създават облик на града, положителна емоционална атмосфера и удоволствие за живеещети в този град?

IV. Ако трябва да покажете града на чужденци, които за порви път го посещават, какво ще изберете като начало на запознаването със забележителностите?

V. Как оценявате привлекателността на града, в който живеете, като център за международен туризъм, ако смятате, че можете да се превърне в такъв?

VI. Какво бихте желали да се промени във вашия град, за да бъде по-привлекателен и удобен за живеене?

VII. Кой град от тези у нас или зад граница, които сте посещавали, ви е харесал най-много и защо?

VIII. Изводи

IX. Използвани източници

I. Увод

Град Шумен-елегантно съчетание от история и съвременност.
Разположен в сърцето на региона, пропит с история и построен там, където се пресичат важни търговски маршрути, близо до всички основни транспортни артерии, които благоприятстват за бързото му развитие, Шумен е приятно съчетание от история и съвременност. Това, съчетано с разнообразната природа и отличните условия за туризъм правят региона подходящ както за почивка, така и за постоянно живеене и бизнес.
Град Шумен е основан преди 3200 години. През вековете винаги е бил люлка на богата духовна и материална култура - тракийска, римска, византийска, българска.

Шумен е един от най-старите градове в България. Разположен е в Североизточна България в живописна долина.

По време на Първото българско царство Шумен, брани своите крепости, столиците Плиска и Преслав. В истински средновековен град Шумен се превръща през Второто българско царство (XІІ-XІV в.). Градът тогава е бил военен, търговски, стопански и културен център с развити занаяти.

През първите векове на османското владичество Шумен е голям административен и военен център с многобройни занаятчийски и търговски дюкяни. В Шумен Сава Доброплодни създава първото класно девическо училище. От епохата на Възраждането забележителни по своята архитектура са възрожденските къщи. Тук е построена и първата пивоварна в България, произвеждаща едно от най-доброто светло пиво в страната.

Тук има много оригинални архитектурни паметници от епохата на Османското владичество и периода на българското Възраждане. Интересни за посетителите на града са Паметника "1300 г. България, Шуменската крепост, Томбул джамия. На няколко километра от града се намира уникалният скален релеф "Мадарски конник", Първата Българска столица - Плиска и Втората Българска столица - Велики Преслав.

II. Какво ви е общото впечатление за архитектурния стил на града, в който живеете?

Както град Шумен така и областта са много богати на историческо наследство . Допълнителен фактор за доброто туристическо географско положение е , че естественините туристически маршрути към Черноморието минават през града или областа . Но забележителните паметници на нашето минало превличат и много туристи в България .

Множество експонируеми обекти на културно-историческото наследство в общината и областта отдавна присъстват в тур-операторски програми и индивидуални маршрути. Националният историко-археологически резерват (НИАР) "Мадара" е най-утвърденият туристически "етикет" на общината.

III. Кои са най-забележителните в архитектурно отношение сгради-стари и нови, които според вас създават облик на града, положителна емоционална атмосфера и удоволствие за живеещети в този град?

В града има няколко професионални културни института - драматично-куклен театър, филхармония, голяма библиотека, няколко читалища, художествена галерия и богат исторически музей със съвременна експозиция. Музейната мрежа се допълва от четири мемориални къщи-музеи и археологически музей на Шуменската крепост.

Комплекс "Създатели на българската държава"Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Културни паметници в Шумен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.