Културни паметници в Шумен


Категория на документа: ДругиКомплексът е открит през 1981 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на Българската държава със столица Плиска. Там са представени най-изтъкнатите първостроители на българската държава: основателят хан Аспарух, хан Тервел - дипломатът, хан Крум - законодателят, строителят хан Омуртаг, княз Борис - владетелят, при който българите се покръстват, цар Симеон - символът на "златния" Х век на българската държава.

Огромни цветни мозаечни пана изобразяват покръстването и делото на създателите на азбуката - Светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

На най-високото бетонно тяло е поставен огромен гранитен лъв, който се вижда от Плиска и Мадара.
Шуменска крепост

Историческия резерват "Шуменска крепост" се намира в парка "Шуменско плато" . Шуменската крепост е най-значимият исторически обект на града. Тя е била построена в ранната и късната античност, а по-късно в Средновековието е била разрушена. Крепостта е един от най-добре проучените археологически обекти в страната. Резерватът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта

Томбул джамия

Томбул джамия е най-голямата джамия в България и е на второ място по големина на Балканския полуостров. Джамията е построена през 1744 година. Името Томбул джамия произлиза от тумбестата форма на купола. Тя е паметник на културата. Освен молитвен дом, тя е и много посещаван туристически обект.

Мадарски конник

Уникалният скален релеф Мадарски конник - символизира мощта и величието на българската държава. Той е единствен в Европа. Надписите около него са на гръцки и разкриват подвизите на трима български ханове - Тервел, Крумeсис и Омуртаг. Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение.

Безистена
Най-старата сграда в Шумен. В различни периоди сградата е изпълнявала функциите на покрит пазар, на оръжеен склад, на ресторант.

Друг привликателен културно-исторически обект е конезаводът "Кабиюк" , който е най-старият конезавод в България. На територията му са разположени единственият в България "Музей на коня", лятната резиденция на княз Ал. Батенберг - "Музей на Съединението" и експозиция от икони.
Регионален исторически музей
Началото си Историческият музей в Шумен води от 1857 г. За родоначалник в музейното дело в Шумен се счита известният възрожденски учител Сава Доброплодни. Вече второ столетие поколения музейни специалисти издирват, съхраняват и експонират безценни реликви. Помещавала се на различни места в града, сега експозицията на музея е в специално строена за целта сграда, която е открита през 1981 г. във връзка с тържествата по случай 1300 - годишнината от съдаването на българската държава.Тематично подредена в осем зали и една зала за временни изложби, тя представя времето от V хилядолетие пр. Хр. до ХХ век.

Арменска църква "Св. Асвизазин" (Света Богородица)

Взиданият надпис съобщава времето на строежа 1834 г. от бежанци арменци.
Къща-музей "Панайот Волов"

Домът на един от видните дейци на българската национална революция - Панайот Волов, днес е превърнат в музей
Къща-музей "Добри Войников"

Домът на видния възрожденец Добри Войников днес е превърнат в музей. Къщата, архитектурен паметник от епохата на Възраждането, е построена от самия него.
Музеен комплекс "Панчо Владигеров"

Панчо Владигеров е сред най-изтъкнатите творци на изкуството, които град Шумен е дал на България и света.

IV. Ако трябва да покажете града на чужденци, които за порви път го посещават, какво ще изберете като начало на запознаването със забележителностите?

С важно значение за туризма са : Безистена (най-старата сграда в гр. Шумен), Часовникова кула, Андрейково училище, Къщите на: братя Куцарови, Д. Сребров, Хр. Ганушев, Ов. Авшерян, д-р Верби
и др. Куршун чешма, Възрожденско училище в кв. Дивдядово (Килийното училище е сред малкото напълно запазени новобългарски училища у нас.)
Важен туристически ресурс е Комплекс "Създатели на българска държава"- Изграден е в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Със средствата на архитектурата и скулптурата е пресъздадена историята на Първото българско царство от Аспарух до Симеон. Разположен е на 450 м над морското равнище и се вижда в радиус от 30 км.

Интерес за туристите предствавляват множеството къщи музеи (къща музей "Панайот Волов", къща-музей "Лайош Кошут", къща-музей "Добри Войников")и музеи(музеен комплекс "Панчо Владитеров") като с най-голямо значение е Регионалният исторически музей , който се намира в центъра на Шумен и е научен и културен институт.
V. Как оценявате привлекателността на града, в който живеете, като център за международен туризъм, ако смятате, че можете да се превърне в такъв?
Богатото културно-историческо наследство на Шумен и региона и красивата природа дават предпоставки за развитието му в първокласен туристически център.
Област Шумен разполага с потенциал за развитие на туризма. Съществуват множество благоприятни факторни условия:

• Природни дадености и богато историческо и културно наследство - наличие на множество културни и археологически паметници (Мадарски конник, Шуменска крепост, първите столици Плиска и Велики Преслав, Паметник "Създатели на Българската държава", четири мемориални къщи-музеи, Томбул джамия);
• Сравнително благоприятно географско положение - близост до черноморските курорти Варна, Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Културни паметници в Шумен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.