Културни паметници в Шумен


Категория на документа: Други


• Относително добра специализирана туристическа инфраструктура - град Шумен разполага с добра търговска, туристическа и хотелска база.
• Благоприятното географско положение и най-вече близостта до Черноморските курорти са фактор за развитие на алтернативни форми на туризъм, стимулира търсенето на туристически услуги и създава предпоставки за създаване на пакет от туристически услуги.
Шумен - има условия и ресурси за развитието на познавателен и ловен туризъм /включително международен/;

В Шуменско има условия за развитието на много видове туризъм, като приоритетни се споменаха историко - археологическия туризъм, поради близостта на Плиска, В. Преслав и Мадара. В момента и основният вид туризъм, който се развива на територията на областта е културният.
Шумен има потенциал да се превърне в основен туристически център в Североизточна България, стига съвместната работа на управляващите и представителите на бизнеса да е на високо ниво
VI. Какво бихте желали да се промени във вашия град, за да бъде по-привлекателен и удобен за живеене?

Ако този въпрос ми бе зададен преди година, най-вероятно списъка ми с желани промени би бил доста дълъг. Но към днешна дата са на лице доста промени в града.
Градската градина е със изцяло нов облик, главните пътни артерии се ремонтират, доста архитектурно-исторически паметници се реставрират. Разбира се има какво да се желае, но е факт, че в Шуменска област в момента се изпълняват множество проекти , целящи населените места в областта да станат по-привлекателни и удобни за живеене.
През месец ноември 2012г. в Шумен се проведе обществена дискусия по проекта за Интегриран план за градско развитие и възстановяване на Шумен.
Този проект е с голяма обществена значимост, тъй като неговата цел е трайното подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на територията на Шумен. От друга страна интегрираният подход в областта на градското развитие е задължително условие за получаване на финансова подкрепа от Европейския съюз за осъществяване на бъдещи проекти в следващия програмен период 2014-2020 г.
Целта на проекта е да предложи определени мерки и интервенции, които ще бъдат приложени в отделни структурни части на града, наречени зони на въздействие. Тези структурни части трябва да бъдат изцяло обновени, но да бъдат така избрани, че тяхното модернизиране да доведе до развитието на целия град. Трябва да се получат три вида зони - социална зона, зона с публичен характер и икономическа зона с потенциал за растеж. Точно в тези зони за въздействие ще се реализират европроекти през следващия програмен период и за тях ще бъде гарантирано финансирането от ЕС.
VII. Кой град от тези у нас или зад граница, които сте посещавали, ви е харесал най-много и защо?
Русе е един от градовете с богата история и културни забележителности.
Той е един от малкото градове в които можеш да се влюбиш още при първото ти посещение.
Той е един от малкото , който съчетава в архитектурно отношение няколко стила, има прекрасна природа , сред която можеш да се разхождаш с часове и да не ти омръзне.

Във Враца много ми харесва близостта на природата и Балкана,спокойствието, чистия и спретнат център. Определено Враца има какво да ни покаже като забележителности. Веднъж посетили града няма как той да не остави трайна следа в съзнанието ви и със сигурност бихте го посетили отново. Врачанския балкан вдъхва спокойствие и атрактивност на града.
Китен е малко градче с вековна история. Разположено на 55 км южно от Бургас, то е третият най-малък град след Мелник и Маджарово. Географското разположение на Китен определя голямата природна красота на района.
Имах удоволствието да посетя това малко градче и да поживея няколко месеца там. Там се почувствах жива и свободна, там разбрах какво значи да си спокоен въпреки множеството изпитания и напрежение , които ти предлага живота.
В градчето няма много паметници на културата, няма и старинни къщи, но притежава природна красота и невероятна топлина. Градчето има два плажа и разстоянието между тях е не повече от километър, но си струва да се посетят и двата плажа.

VIII. Изводи:

Град Шумен е прекрасна финална точка за всеки маршрут из страната - със своята богата история и изобилие от туристически обекти в околността, Шумен предлага история, култура и традиции.

Целта на управляващите е да направят града по-привлекателен и по-приятен за живеещите и посещаващите го туристи. Изпълняват се проекти за развитие на градската среда и за реставрация на архитектурно-историческите паметници. Но не бива да се забравят и природните дадености на града, които изискват подръжка. В Общината е създадено специално звено за развитие на туризма в града.
Развитието на града беше в застой, но сега той е готов да посрещне туристи и хора , решили да се установят в града, благодарение на промените които се направиха през последните 3,4 години. Подновени пътни настилки, подновена градска градина, реставрирани архитектурни паметници.
Гражданите негодуваха заради разбитите пътища, заради парковете , които бяха територия на бездомници и наркомани, заради паметниците на културата които се рушаха пред очите им, но сега всичко това е минало и те могат да се гордеят с града си. Сега вече Шумен е с нов облик. Града е кандидат за европейска столица на културата.

Използвани източници:

http://www.tourism-shumen.com/ ;

grada.bg ;

bulgariatravel.org ;

www.kiten-bg.com

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Културни паметници в Шумен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.