Курсов проект по електронен бизнес


Категория на документа: Други


Слайдър с продукти

Промоции на стоки

Слайдър с рекламни банери

За нас
Долна лента за навигация
Опции за плащане

Социални мрежи

Навигацията в началния екран е реализирана посредством две навигационни ленти : горна и долна. Те са достъпни от всяка една страница в сайта. Основното меню е разположено в горната навигационна лента. То е изградено от следните компоненти : "Профил"(Клиентите могат да виждат история на поръчките, задават се детайли, които се използват при доставка.Ваучери за отстъпка, ако има такива. В профила се съхраняват данни за имейли и телефон за връзка.) ; "Начало" ; "Желани продукти"(Тук клиентите могат да добавят продукти, които биха искали да закупят в бъдеще.) ; "Кошница"( Кошницата представлява структурен елемент, в които клинета подавя артикулите, които ще поръча. Служи за оформяне на поръчка.) ; "Плащане" ; "Вход" ; "Езици"( Преставя икони с езиците, на които е достъпен сайта. В момента са разработени четири езика: английски, немски, испански и български.) ; "Валути"(Съдържа икони с валутите, с които работим : лев, паунд, евро и долар.) ; "Търсене" ( На сайта е предвидено търсене по ключови думи и разширено търсене. Разширеното търсене се осъществява посредством филтриране по : пол, категория, марка, цена.)
След това е разположен каталог на стоките, които се предлагат от сайта за електронна търговия. Той е организиран в три основни раздела, които включват подраздели. При избор на раздел се отваря нов прозорец, който разполага с ляв панел на навигация.
Химикали
Слънчеви очила
Часовници

Ръчни часовници
Стенни часовници
Джобни часовници

Лусозни химикали
Писалки
Тънкописци

Под каталога се намират промоционалните стоки. В този раздел са побликвани стоки, които са пуснати на разпродажба. Целта е новите посетители да бъдат заинтигувани от предложенията и да разгледат по подробно пълното съдържание на сайта.
Слайдърът с рекламни банери представлява съвкипност от постоянно сменящи се реклами на някои от най-големите производители на аксесоари, чиито стоки се предлагат в нашия магазин.
Долната навигационна лента е разделена на няколко секции: Моя акаунт, Екстри, Информация, Опции за плащане и Следвайте ни.
* В раздела Моя Акаунт се дава възможност на потребителите да получат пълна информация свързана с дейностите, които са извършвали в сайта. Имат достъп до история на поръчките, история на търсенето, върнати стоки, списък с желани стоки и др.
* В раздела Екстри се предоставят възможности на потребителите да си поръчват ваучери за подарък, и да разглеждат стоките, които са пуснати в разпродажба. Сайта също така предоставя възможност за сравняване на аналогични продукти.
* Раздел информация съдържа компоненти даващи информация за различни аспекти от дейноста, която извършва фирмата. От него потребителите могат да получат подробна информация за фирмата, начините на доставка, какви политики за защита на данните се прилагат в сайта, условия за ползване, дава се възмовност за задаване на въпрос към администратора на сайта и има секция с често задавани въпроси.
* Разделът с опции за плащане цели да запознае клиентите с различните начини, по които могат да платят избраните от тях стоки.
* Следвайте ни е интегриран модул свързващ сайта със социалните мрежи.

При избор на раздел слънчеви очила от каталога се показват изображения на асортимента, които се предлага от електронния магазин. В подробна информация за продукт има бутон "Пробвай" , който дава възможност на клиентите да пробват избраните от тях очила. Единственото условие за да се реализира този модул е потребителя да притежава уеб камера на своя компютър.
Сайта предлага редица от различни разплащателни системи. Изборът на начин на плащане се дава при оформане на поръчката. В сайта може да се плаща чрез банкови карти(Visa, Visa Electron, MasterCard, American Express) , банков превод, плащане чрез системи за електронни разплащания PayPal и ePay, както и наложен платеж.
Начините за доставка се делят на два основни вида: бърза доставка и бавна доставка. На територията на България стандартната доставка се извършва посредством български пощи и е безплатна за клиента,експресната доставка се извършва от избрана от клиента куриерска фирма, като той си заплаща за услугата. Едиснтвено доставки, които се правят на територията на България е възможно да се плащат чрез наложен платеж.Извън територията на България доставките се извършват от DHL или FedEx. Услугата се заплаща от клиента. При поръчки над 1500лв(1000$) продавача покрива разходите за доставка. При оформяненто на поръчката клиента получава уникален код, чрез който може да следи пратката си.

Дизайн и локализация на сайта
Дизайнът на сайта трябва да бъде потребителски ориентиран. Сайтът е за потребителя, а не за този който го създава. Графичния дизайн има голямо значение за първоначалното възприемане на сайта от аудиторията. Затова е важно да се определи цветът, графиката, типът и размерът на шрифта. За електронен магазин за аксесоари изображенията трябва да са професионално направени и с много добро качество. Потребителите в Интернет разполагат с различни компютри, операционни системи, браузъри, скорост на връзката, които влияят върху външния изглед на сайта. Дизайнерите трябва да се съобразят с това и да тестват как изглежда сайта на различните платформи и браузъри.
Цветовата гама на сайта се състой предимно от тъмно синьо и бяло. За фон е използван тъмно синият цвят, а символите и някои графични изображения са с бял цвят. Тъмно синият цвят символизира знание, сила, сериозност, опит и стабилност. Използва се в дизайна, защото внушава власт, доверие и лоялност на клиентите. Има успокояващ ефект и създава усещане за сигурност. Тъмно синият цвят носи асоциации за професионализъм и интелигентност. Тази цветова схема би се харесала на по-възрастната и по-въздържана аудитория, която е нашата най-важна целева група. В комбинация с бяло придава усещане за чистота. Белият цвят характеризира съвършенството и завършеността, демонстрира абсолютното и окончателно решение, пълната свобода на възможностите и премахване на препядствията.
Началната страница на електронния магазин представя стоки, които са на промоция, като по този начин вниманието на потребителя е насочено върху предлаганите продукти с отстъпка за определия период. В горния ляв ъгъл на страницата е разположено логото на фирмата. То е на всяка от страниците на сайта и е връзка към главната страница. Заглавията и имента на страниците са прости и ясно обясняват тяхното съдържание.
Използвания шрифт е Khmer UI, който е стегнат , опростен и лесен за възприемане.

Локализацията на сайта има за цел да се достигне до чуждестранните пазари. Основното правило при локализация на сайтовете е "Действайте глобално, мислете локално." Тя се осъществява посредством регистрация на сайта в различни търсачки и чрез превод на електронния магазин на различни езици. При изследване на някои от най-големите търсачки в Интернет се установява, че сайтът е регистриран в следните: www.google.com ; www.altavista.com ; www.yahoo.com ; www.dir.bg ; www.search.bg .
Сайта за електронна търговия е преведен на немски, испански и английски език. Основния език е български. Предоставя се възможност за разплащане в различни валути като долар, евро, паунд и лев.
Локализацията означава адаптиране на текста спрямо местните навици, обичаи и разбирания.

Избор на име на електронния магазин
Изборът на име за сайта е от изключителна важност. Чрез него се идентифицира сайта, фирмата, стоките и услугите, които тя предлага. В много случеи в утвърдените фирми името е символ на качество. Името, което сме избрали за нашия сайт е accstore.site88.net. За домаин от най-високо ниво сме избрали .net поради причината, че целта на сайта е да популяризира фирмата извън териториалните граници на държавата, в която е седалището й. Името на под домейна е избрано с цел да подчертава бранша в който продава магазина. Името е уникално съставено от латинските думи Accessory и Store, като по този начин представя на потребителите информация за това, какво могат да очакват в съдържанието на сайта. Изборът, заглавието да бъде на латински език е, че това е един от най-шороко разпространениете езици по света и така посланието което носи името на сайта ще бъде разбрано от най-широк ктръг от хора. Името е достатъчно кратко за да може да бъде лесно запомнено и предавано като това отново спомага за разпространяването на сайта. Също така е съобразено името да е свободно и да няма конфликт на интереси с други фирми.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсов проект по електронен бизнес 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.