Курсов проект за мебелна фирма във Велинград


Категория на документа: Други
ПРОЕКТ
По предприемачески мениджмънт
За фирма "Симакс" ООД
Град Велинград

Изготвили:
.....
.....
СЪДЪРЖАНИЕ:
1. Въведение и история на фирмата.......................................................3
2. Анализ на проблемите в управлението.............................................3
3. Бизнес модел...........................................................................................
4. Анализ на проблемите в маркетинга.................................................
5. Анализ на проблемите в управлението на човешките ресурси...
6. Технологични предизвикателства......................................................
7. Ключови предложения на фирмата...................................................

1. Въведение/ история на фирмата:
Предприятието "Симакс" ООД произвежда и търгува мебели, изработени от дървен материал. Фирмата е позиционирана във Велинград. Тя реализира своите продажби основно в района на града. Много производствени цехове са позоцопнирани в полите на града, тъй като там е природава е обогатена с много дървесина и дървен материал. Фирмите са съсредоточили производството си в близост до суровината.
"Симакс" ООД е създадена през 1996 год. Тя е регистрирана първоначално като едноличен търговец. През 2007 год. в предприятието се включва нов съдрудник и от ЕТ става ООД.
Производството на фирмата е обогатено с широк асортимент от мебели. Успехът на тяхната продукция се крие в използването на качествена дървесина и уникалност на модела. Предлагат както мебели за дома, така и за градината, офиса, хотела.
Уникалността на дървената изработка спомага за привличане на големи клиенти. Симакс снабдява хотели, почивни станции с мебелировка и изнася мебели в чужбина. Продукцията се реализира само чрез поръчки. За разлика от мебелите гиганти като "Явор" и "Икеа", фирмата гарантира за уникалността на продукта. Въпреки това успяват да привлекат както юридически, така и физически лица. Успехът се крие в качеството и конкурентните цени на мебелите. Те са изработени от масивна дървесина с богата гама на цветове по каталог. Произвеждат мебели от ЛПДЧ (ламинирано плоскости от дървени частици) и също така МДФ (плоча от дървени влакна със средна плътност). Снабдено е с квалифициран персонал и модерни машини, произвеждащи модели по европейските стандарти.
"Симакс" ООД предлага каталог от различни модели дървени мебели, които могат да бъдат посочени от купувача. Фирмата предоставя възможността на своите клиенти сами да конструират желания модел. Така потребителят е на 100% задоволен от собствените си желания и нужди.
Фирмара разполага с офис, в който всеки клиент би могъл да си избере и поръча мебелировка. Възможно е и поръчката да става по електронен път. Създаден е сайт предлагащ огромна гама от мебели. Само чрез едно телефонно обаждане "Симакс" ООД ще изпълни вашите желания и поръчки и ще ги достави където са ви необходими.
2. Анализ на проблемите в управлението.

Както всяко едно предприятие, засегнато в която и да в сфера, така и Симакс изпитва затруднения в управлението. Проблемите възникват в следствие на влиянието на външни фактори, като пазар, дистрибуционни канали, работна ръка. Друга причина са вътрешните фактори - персонал, ресурси, мисия, визия и цели на фирмата.

От една година "Симакс" ООД се опитва да пласира свои продукти на чуждестранен пазар. Клиентът е голяма фирма позиционирана в Германия, изкупуваща легла. Сключеният договор между двете предприятия съдържа списък от Европейски изисквания отнесени към качеството на продукта, която включва и покупната цена.

Стойността, неоходима за изработването на мебелите надвишава покупната цена посочена от германският партньор в договора. Възниква вероятност от реализиране на загуби. Това създава големи проблеми. Има опасност от намаляване на изразходваните ресурси, тъй като ще се влоши качеството на продукта. Това води до незакупуване на стоката.

Управлението залага на икономия от мащаба, като ръководеща фирмена политика. Чрез увеличаване на произвеждания брой артикули покриват реализираните загуби от продадената стока на германците. Създават се предпоставки за възникването на нов проблем. Наличният персонал не може да покрие нормата на производство, заради увеличения капазитет на производство. Управлението смята да стимулира работниците си чрез минимално увеличение на заплатите или намаляване на работните часове. Възможно е и отпускане на допълнителни парични възнаграждения. Допълнителните чзсове работа ще се заплащат на двойна надница. По този начин ще работниците ще бъдат стимулирани и работата ще се свърши по европейските стандарти и изисквания.

Причината, подади която "Симакс" ООД все още поддържа фирмени отношения с германското предприятие е свития пазар в страната. След кризата през 2007 година потребителският интерес силно намаля. Продажбите на недвижими имоти спадад, а Симакс е принудена на търси външен пазар, за да не изпадне и тя в криза.
3. Бизнес модел

От описаното до тук разбрахме, че фирма Симакс се занимава основно с производство на мебели от дървен материал, чиято фабрика е позиционирана във Велинград.
Елементите на бизнес плана на фирмата са:
1. Ключовите партньори са доставчиците на необходимия дървен материал за изработката на мебелите. Фирмата не притежава други партньори, защото предприятието е в близост до клиентите си. Производството и доставката на желаните артикули се извършва от фирмата.
2. Ключовите дейности са производство на мебели и подръчен материал. Извършват се поръчки и се набавя нужния материал. Поръчаните артикули се доставят до посочения адрес от клиента.
3. Ключовите ресурси са дървения материал. Набавя се квалифициран персонал от специализираната гимназия по дървообработка. На работниците се осигърява специализирано облекло (обувки, каски, ръкавици, гащеризони). Нужни за изготвяне на качествени артикули са така наречените строителни материали (четки, бои, лакове).
4. Предложение за стойност - предлагана широка гама от артикули по поръчка с високо качество. Всяка една поръчка има определен срок за производство и доставка. Осигурява клиентите си с контакт за обратна връзка, при наличие на повреда на стоката. Фирмата предлага бързо и безплатно поправка.
5. Отношенията с клиенти са насочени основно както към сегменти позиционирани на българския пазар, така и в чужбина. Симакс предлага наличие на офис, снабден с каталози и квалифициран персонал, поддържащ постоянна връзка с цеха. Услугата им се предлага също така чрез специализиран интернет сайт.
6. Канали на фирмата: Симакс предоставя телефон на своите клиенти за обратна връзка. Предлагане на модели произведени от различни материали.
7. Сегментните клиенти са както физически, така и юридически лица. Предлаганите артикули са на достъпни цени за всички. Ключовите клиенти са големи хотели и немските партньори.
8. Разходна структура - голяма част от разходите са основно за доставката на артикулите (поддържане на превозните средства, необходимото гориво), изплащането на заплати и осигуровки на персонала. Нужно е снабдяването с хранителни продукти в столовата към цеха. Осигурява се специализирано работно облекло. Заплащане на телефонни услуги извършвани от фирмата.
9. Източниците на проходи са единствено реализираните продажби. Те се реализират чрез директно предлагане за физически лица и сключени договори с хотели и чуждестранни клиенти.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсов проект за мебелна фирма във Велинград 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.