Курсова работа на тема благотворителността в медиите


Категория на документа: Други


Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Факултет по журналистика и масова комуникация

Курсова работа

Тема: "Благодарността в медиите или можем ли да се уморим да сме състрадателни?"

Дисциплина: Етика и комуникация

София, 2014

Съдържание:

1. Увод
2. Изложение
3. Закл

Увод
Добротата е ценност, която никога не трябва да губим. Благотворителността произлиза от желанието да правим добро на хората. Днешният свят, в който живеем е тежък и нелек за много хора. Помощта в тежки моменти е повече от нужна. Но в какво точно се изразява благотворителостта? Способни ли са хората да си помагат един на друг в трудни моменти? Отговорността, състрадателността или дългът са това, което кара хората да си помагат?
Днешно време, с развитието на технологиите, се увеличава и влиянието на медиите. Възможно ли е да се използват медиите, за да се събират средства за благотворителност? А дали точно представената в медиите благотворителност, пречи на хората да повярват, че е истина?
В настоящата курсова работа, ще разгледам проблема за благотворителността. Дали могат да спрат да си помагат хората? Вярват ли на благотворителността в медиите? Защо съществува проблема за недоверието? Изобщо можем ли да се уморим да бъдем състрадтелни и да спрем да помагаме на нуждаещите се?
В последните няколко години, немалко телевизионни предавания свързани с благотворителност ангажираха вниманието ни. У много хора се отключиха непознати чувства като състрадтелност, емпатия и те помогнаха. Направиха добро и много мечти станаха реалност.
Как медиите могат да помогнат на хората? Как благотворителността и предаванията от този тип променят хората?

Изложение

Етиката

Думата етика произлиза от гръцката дума etos и означава общо пребиваване, съвместно живеене. С течение на времето думата придобива нови значения - обичай, нрав, характер. Аристотел е човекът, който означава науката, която изучава етическите добродетели, като етика. Като цяло можем да наречем етиката като наука за морала и моралния свят на човека. Можем да заключим, че етиката е знание за достойнствата и добродетелите на душата.

Благотворителността
Това е класическа тема в света на етиката. Благотворителността се изразява в действието на подаряване на материални средства, пари, труд в името на осъществяването на кауза и изобщо всякакви дарове. Материалните средства се събират и се даряват на нуждаещите се. Благотворителност се характеризира с добри чувства, състрадателност и помощ без очаквано възмездие.
Самия процес на благотворителност е високоблагороден и ценен от всички. За да се решат хората да дарят, те първо го правят от любов и състрадание.
А даряването от любов е милосърдие. То включва в себе си не само материалната благотворителност, а и духовната помощ, разговорите.
Друга характеристика на процеса на благотворителността е това да дариш на напълно непознат. Какво ще рече това? Попринцип даряването на блага е най-лесно и сигурно от и на хора, които се познават. Проблемът идва, когато напълно непознати поискат помощ. Тогава се намесват нравствените характеристики като доверие, сигурност, съпричастност към чуждите съдби.
Никой не е задължен да дарява, но благотворителността е действие и желание да помогнеш на обществото.
Много характерно през последните години да се сформират банкови сметки за дарения, дружества и като цяло цели организации за набиране на средства. Точно този тип организации, формират медийните изяви, събират материалните дарения, разпределят доброволческия труд.

Хората

В България, а и по света, взаимопомощта е необходима. Тя е част от оцеляването. Още от древността, богатите са дарявали на бедните. Можещите са помагали на неспособните. Но най-същественото в процеса на благотворителност се състой именно в това, че хората не се познават. В името на постигне на цел или кауза, обединението на близки, познати и непознати е от огромно значение.
Всички сме били свидетели или участници в ситуации като тази: "Напълно непознат човек за нас, събира средства за дете в нужда. Представя ни документи за доказателство, че всичко е легитимирано и легално. А ние не се решаваме да помогнем. Съмняваме се в думите на човека, макар и да не ни се вярва, че някой може да злоупотреби с дете. И в крайна сметка не се решаваме да помогнем."
Дадох този пример, за да покрепя тезата си, че хората ги е страх да помагат, че благотворителните кампании понякога не се ползват с доверие сред хората. Вероятно заради съществуването на лъжци и измамници, се подкопава доверието и така страдат нуждаещи се хора.

Медиите

С развитието на технологиите, медийното пространство се разширява и възможностите за споделяне са огромни. Телевизията, радиото, социалните мрежи и различните интернет сайтове са поле за успешно осъществяване на организирани обществени кампании.
Систематизирайки отговорностите на различните медии към хората, можем да изведем ползите за благотворителните кампании:
* Телевизията не само може да отрази историите на нуждаещите се, а също и да създаде кампании за подпомагане със средства, успешно променя нагласите на хората, показвайки обективно историите;
* Немалко са радиопредаванията в полза на кампания, с компетентни участници.
* Напоследък влиянието на социалните мрежи е огромно; обединението на групи хора действа окуражаващо за нуждаещите се, както и повлиява за осъществяването на целта.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа на тема благотворителността в медиите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.