Курсова работа по писмени и устни комуникации


Категория на документа: ДругиСара Стоянова

1. Редактиране на текст.

От гледна точка на използваните средства също различаваме няколко форми на деловото общуване: вербални, невербални, епистоларни и телефонни.

Вербалната, разчита основно на обикновената човешка реч, като на класическо средство за общуване. Чрез думите хората се разбират най - добре, защото по този начин могат да покажат силата и предимството на това, че са разумни, мислещи същества. Интелектуалното богатство, ораторските умения и способността чрез устното слово да се въздейства и убеждава, правят тази комуникативна форма действително незаменимо средство в бизнеса.

Невербалната форма, макар и да не е основният тип за размяна на мисли и чувства, факти и идеи също играе огромна роля в деловите връзки. Тънкият момент тук е, че за много кратко време понякога за секунда, или за части от секундата може да научим и да почувстваме вярно неща, които чрез думите да не успеем да възприемем и разберем за часове. Както отбелязват специалистите "Комуникацията не е ограничена само до това, което е казано или написано. Тонът на гласа, силата и емфазисът на главните фрази често предават по - истински значението отколкото самите думи. Начините по които хората стоят, седят, обличат се и говорят, както и техните лицеви изражения, движения, маниери - всичко това участва в процеса на общуването". ("Комуникацията" с. 31 - 34, 1992, Ласуел Х. и др.) Състоянието на тялото и на отделните негови части - глава, рамене, ръце, торс, долни крайници е твърде показателно за готовност да се преговаря, или за нежелание да се контактува.

2. Оформяне на писмо.
"Консулт" ООД, София
Консултантски услуги, обучения по бизнес етикет и фирмен протокол

Изх. № 76 / 25.02.2014 г.

До
Г. Георгиев
Директор на "Интелект" ООД, София

Уважаеми господа, каним ви на семинар на тема "Делово общуване - начини на осъществяване" на 12 април 2014 г. който ще се проведе в к. к. Боровец , хотел "Рила". Молим ви да ни изпратите списък и брой на участниците. Надяваме се да проявите интерес към мероприятието и да се включите в него. Очакваме вашият отговор на имейла. След обучението сте поканени на коктейл.

Дрескод на облеклото на вечерта - "After Five" - парти.
Към писмото прилагаме карта за придвижване до хотела.

Д-р П. Петров: ............. Изготвил:
Директор /Наталия Николова/
на "Консулт" ООД София
3. Анализиране на поведение.

1. Поведението на Георги Георгиев директор на "Интелект", който изпратил съобщение " Няма да присъствам" не е правилно. Когато обстоятелствата налагат отсъствието на директора на дадено мероприятие обикновено се изпраща лично писмо или обаждане по телефона, с което се добавя обяснение за причините на отсъствието.

2. Действията на Иван Тодоров са неправилни, понеже според бизнес етикета на обществени места по мобилен телефон се говори възможно най - кратко, като се помолва отсрещната страна да се обади в друго по - удобно време.Изключение прави неотложният разговор. Първото нещо при влизане в залата, което е трябвало да направи г-н Тодоров, е да намали звука на телефона си.

3. Поведението на Тодор Попов е грешно, защото не трябва да се разисква политическа или друга тема при условие че не са посочени в семинара. Освен това г-н Попов е човек с висок обществен ранг, би трябвало да се е научил да контролира и владее емоциите си. Подобаващи теми за подобен вид събитие са литература, изкуство и пътешествия.

4. Г-жа Михайлова е прибързала да плати хонорарите на музикантите и артистите, без да предполага, че ще измамят. Тя се е повлияла от една от най - ценните, но и редки черти на човек - доверието. Доверието означава двама или повече човека да имат куража да са честни със себе си и един с друг, да имат смелост да си казват истината в очите и когато става въпрос за услуга или помощ, да не се двоумят. След като е била излъгана г-жа Михайлова, уговорката не е изпълнена, а хонорарите са заплатени, тя има право да потърси правата си по съдебен път и да поиска обезщетение. Всеки които не изпълни дадена уговорка, а е взел възнаграждение, подлежи на разглеждане на случая в търсене на истината и доказването й.

5. Поведението на Наталия Костова е погрешно, защото не се е съобразила със зададеният в писмото дрес код - "After Five" парти. Не е удачно да се появи с прилепнала мини пола и дълбоко деколте. Бижутата също трябва да са малко от естествени материали, не повече от 5.

6. Поведението на Лазар Колев също е неправилно. Не е достатъчно да заемаш висока позиция в дадена фирма, изключително важно е отношението и правилното поведение в обществото. Той не създава добро впечатление пред неговите събеседници с постоянното говорене за себе си и успехите на децата си. В такава ситуация това е признак на лоши маниери човек да говори единствено и само за себе си. С това си поведение той омаловажава присъствието на останалите гости.

4. Изисквания за ефективни комуникации - поведение на личността.

Общуването е процес, който е изключително важен особено за нас хората. Помежду си общуват всички живи същества, като начина на обмяна на информация за всички е различен. Речта и езика са само една част от комуникационния процес. В този процес на общуване предаваме и получаваме информация от нашите събеседници, най - често свързана със споделянето на нашите мисли, знания и чувства. Всичко това ни обогатява духовно и развива като личности.

Когато общуваме ние трябва да спазваме определените норми и правила, чрез което да съумеем да създадем добро впечатление, независимо дали става въпрос за лични или бизнес взаимоотношения. При общуване в бизнес средите ние използваме делови етикет. Когато комуникираме с наши партньори той ни придава увереност и прикрива нашите недостатъци. Ако се занимаваме с бизнес дела ние трябва да следваме определен брой правила и условности, които определят поведението в живота и обществото. Това което тези правила формират, се нарича добри маниери, благоприличие, учтивост, или бизнес етикет. Неспазването на тези правила, не говори добре за личността ни.

Съществуват няколко бариери в комуникирането в организацията:
1. Различията на възприятие, информация и слушанеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по писмени и устни комуникации 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.