Курсова работа по промишлен дизайн


Категория на документа: Други


1* Заявител: Anne Dumont
Брой дизайни: 70 бр. дизайни
Първи регистриран дизайн: Бижу (Jewellery)
Номер на дизайна: 001294532-0001
Дата на заявка: 21.09.2011г.
Дата на регистрация: 21.09.2011г.
Защита до: 21.09.2016г.

1. Обобщение и изводи от направеното проучване

След направеното проучване на клас 11, подклас 01 от класификацията на Локарно може да се обобщи, че заявителската и регистрационна активност за този клас е относително висока..

Дизайните, регистрирани по национален ред от клас 11, подклас 01, са изключително малко. Осем резултата показа проучването чрез търсачката на Патентно ведомство. Този резултат показва, че българските производители и фирми трябва да се развиват по-усилено в тази насока. Необходима е по-висока информираност за ползите от регистрирането на дизайн.

Забелязва се тенденцията известните фирми да имат сравнително малък, ако не и никакъв брой заявени и регистрирани дизайни. В изложението по-горе се виждат имената на Сваровски, Булгари, Картие и Кристиан Диор. Техните дизайни са малобройни в сравнение с дизайните, които регистрират различни непопулярни като име фирми. Единственият представител на известните марки, който има по-висока заявителска активност е Сваровски. За 2009год. той е лидер сред заявителите с регистрирани марки по международен ред. Тенденцията на нерегистриране на дизайните на световноизвестните марки вероятно ще окаже голямо отражение в бъдеще върху имиджа и продажбите на тези фирми, тъй като днес производствените възможности на страни от третия свят са изключително големи, а уменията им за копиране и точно пресъздаване- доказани. Отново може да бъде направен извод, че марките, които искат да запазят своя имидж като качествени, скъпи и уникални продукти, трябва да работят върху защитимост на продуктите си с по-висока степен. Най-добрата защита до този момент е именно закрилата чрез регистриране на дизайн по национален, регионален ред.

А. Представяне на най-големите притежателите на регистрирани марки по регионален и международен ред в схематичен вид:

* По регионален ред:

2. Библиография:

- "Дизайн мениджмънт"- доц. М. Маркова
- Сайт на българско Патентно ведомство
- Сайт на Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар-Аликанте
- Сайт на Световната организация за интелектуална собственост- Женева

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по промишлен дизайн 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.