Курсова работа по техническа експлатация на железопътната техника


Категория на документа: ДругиТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ
ФАКУЛТЕТ ПО ТРАНСПОРТА

Курсова работа
по " Техническа експлатация на железопътна техника"

‚‚ОС от конструкцията на фрикционен гасител на ЕМВ 32''

изготвил:
Петя Илиева Петкова
специалност: ТУТ
ф.№151210013
група:56
Зададения елемент ‚‚Ос'' е от контрукцията на триещ гасител(фрикционен демфер) на ЕМВ32 серия.
Фрикционния демпфер служи за гасене на вибрациите предавани от талигите към буксите.

Tтиещият гасител е елемент от двустепенното буксово ресорно окачване на талигата.
Основният болт е захванат към рамата на талигата към него се състоят два броя планки и феродов диск , захванати с три броя болтове М16 мм и пружина , която служи за натягане (регулиране). Тя е монтирана към основния болт , притяга се с гайка М24 мм.
Основната ос (стожер) е прикрепена към основния болт на рамата на талигата , изработена от стомана с дебелина Ф24мм и подложен на термична обработка , долната част е заханата за буксата с гумени тампони , шайба и гайка М24мм.
Оста на фрикционния демфер служи като скрепителен елемент и е неподвижна. Тя може да се скъса , износи , деформира , изкриви от износване на феродовия диск. Промяна на траекторията на оста от омекнали буксови пружини , лош релсов път , умора на материала с която е изработена , износени гумени тампони , също и при голям луфт между буксовите плъзгалки.
Конструкцията на триещ гасител е показана на фиг.1:

Фиг1.
1.Шайба - амортисьор; 12. Феродов диск ;
2.Гумен тампон; 13. Болт ;
3.Цилиндър 25х1,5х38; 14. Щифт ;
4.Шайба - опорна; 15. Шайба - за застопоряване;
5.Основна ос (стожер) ; 16. Уплътнение;
6.Гайка - специална; 17. Гайка М20х1,5;
7.Гайка М24 мм; 18. Втулка - стопорна;
8.Капак; 19. Цилиндър 25х1,5х95.
9.Пружина;
10.Ос;
11.Капак;
Осите са машинни елементи ,върху които са монтрирани въртящи се части-зъбни колела , ремъчни шайби , маховици и др. Конструктивно те са подобни на валовете , но изпълняват различни функции от тях. Осите служат за поемане на напречните натоварвания идващи от поддържаните от тях въртящи се части , но не предават въртящи монети. Изпитват главно напрежение на огъване , опън(натиск) и срязване(за къси оси ) от монтираните върху тях елементи и предават външното натоварване към опорите. Осите могат да участват във въртенето или да са неподвижни , като във втория случай елементите върху тях са монтирани с подвижност. Осите обикновено се изработват с кръгло сечение(плътни или кухи). Според броя на опотите(лагерите) те биват двуопорни , триопорни , многоопорни.
Основните критерии за работоспособност на осите са : статична якост на огъване , умора при циклични натоварвания на огъване , коравина при огъване , честота на въртене извън критичната зона. Осите се изработват предимно чрез коване от въглеродни и легирани стомани. Изборът на материала и термообработката зависят главно от условията на работа на оста и от изискванията по отношение на механическите свойства на маетриала. Употребяват се предимно въглеродни стомани , най-често стомана марка 45. Прокаляемостта на този тип стомани не е голяма 10-12мм (95% мартензит) за това се препоръчва използването им за изработка на неголеми детайли не изискващи цялостна прокаляемост. За подобряване на прокаляемостта се легират с манган 40Г, 50Г .
Към материалите,от които се изработват осите , се предявяват изисквания за якост , обработваемост и голяма стойност на модула на еластичност. Използват се въглеродни и легирани стомани във вид на прокат или изковки и значително по-рядко ляти заготовки от стомана или модифициран високояк чугун. Материалите за изработване на оси:
-при ниски натоварвания и без особени изисквания за дълготрайност - въглеродни стомани с обикновени качества А Ст3, А Ст4, А Ст5 , А Ст6, без термообработка.
-при високи натоварвания и изисквания за дълготрайност и
надеждност - средновъглеродни стомани (35, 40, 45, 50) с възможност за повърхностно закаляване (ТВЧ) до твърдост HRC 40-45
-при особено отговорни и интензивно натоварени валове - легирани стомани (20X, 30ХМА, 30XHA, 18XГТ с възможност за циментация на повърхностния слой и закаляване до твърдост HRC 50-60
Пресмятане на оси:
- на огъване - оразмеряването им се извършва , като се изходи от напрежението на огъване. При пресмятане на неподвижни оси допустимите напрежения на огъване се избират по статично натоварване,а при пресмятане на въртящи се оси по симетрично натоварване.
- на умора - след конструквивното оформление на оста се прави проверочно пресмятане на умора в опасните сечения;
- на деформация на огъване - под действието на огъващите моменти оста провисва , което се отразява неблагоприятно върху работата на детайлите , свързани с тях.
Конструктивното оформяне на осите се диктува не само от якостните изчисления , но и от начина на закрепване на въртящите се елемнти , от монтажни съображения и пр. Често осите се правят стъпалообразни.

Възможни повреди и ремонт
Оста на фрикционния демфер се изработва от средновъглеродна стомана марка 45 с възможност за повърхностно закаляване (ТВЧ) до твърдост HRC 45-52. Неподвижната ос е натоварена с напречни сили и нейният материал изпитва напрежения на огъване. Практиката в ремонта показва следните основни повреди :
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по техническа експлатация на железопътната техника 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.