Курсова работа по техническо моделиране


Категория на документа: Други


ОРГАНИЗАЦИЯ
По време на всички операции, свързани с пуска и полета на ракетния модел, цялата отговорност за безопасността на провежданите действия на мястото за полети, се възлагат на Началник на старта, който е длъжен да бъде член на Съдийската комисия и да има навършени 18 години. Неговите заместници, отговарящи на същите изисквания, могат да изпълняват същите задължения, ако им бъдат възложени от Началника на старта., обаче такова частично предаване на задълженията, не освобождава от пълната отговорност за всичко случващо се на мястото за полети. На мястото за полети трябва да бъдат обезпечени еднакви за всички участници, условия за подготовка на двигателите и моделите, под наблюдението на съдиите.

4.3.2.
РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЕТ.
Всички ракетни модели, представени за участие в състезание, трябва да получат разрешение за полет (пуск) от Началника на старта или неговия заместник и съответна предварителна оценка за безопасността на модела в полет.
4.3.3.
СТАРТОВА УСТАНОВКА.
За ограничаване хоризонталното отклонение на ракетния модел, до момента, когато той достигне достатъчна скорост за предсказуем безопасен полет, трябва да се използва специално стартово устройство или специален механизъм. Ъгълът на стартиране (изстрелване) относително хоризонта, трябва да бъде не по-малко от 60°.

4.3.4.
ПОМОЩ ПРИ СТАРТА (ПУСКА).
Стартовата установка (устройство) не трябва да придава на ракетния модел допълнителна скорост или движещ момент, освен този, който се придава от ракетния двигател(и) на самия модел. Не се допуска стартиране, осъществено с помоща на допълнителни механически устройства, поместени в стартовото устройство.

4.3.5.
ПРОЦЕДУРА НА СТАРТА (ПУСКА).
Запалването на двигателя трябва да се осъществява с помощта на дистанционен електрически пулт за управление на старта (пуска), от разстояние не по-малко от 5 (пет) метра от ракетния модел. Този пулт трябва да се управлява само от състезателя, който осъществява старта (пуска) на модела (за радиоуправляемите модели това може да е помощника на състезателя). Пултът трябва да има блокировъчен ключ на електрическата верига, който се намира в старшия съдия на стартовата зона, което позволява предотвратяването на старт (пуск) на модела, когато ключа не затваря веригата за старта (пуска). Когато моделът може да бъде стартиран (пуснат) по безопасен начин, старши съдията за стартовата зона слага ключа в пулта за управление или го предава на състезателя, разрешавайки старта (пуска). На всички лица, намиращи се в близост до стартовата установка, трябва да бъде обявено за старта (пуска) до възпламеняването на двигателя(ите). При това, преди старта (пуска) трябва да бъде произведено обратно отброяване на времето, с продължителност не по-малко от 3 (три) секунди.
4.3.5.1.

4.3.5.2.
Ако в течение на 5 (пет) секунди, след командата "Старт", моделът не излети, Началника на старта подава команда "Отбой", състезателят сдава блокировъчния ключ на старши съдията на стартовата зона, след това стартовата зона се смята за свободна.

4.3.5.3.
4.3.6.
АТМОСФЕРНИ УСЛОВИЯ.
По време на стартовете на ракетни модели, скоростта на вятъра не трябва да превишава 10 метра в секунда, а видимостта не трябва да бъде по-малка от 500 м. Скоростта на вятъра се измерва на височина 2 метра от повърхността на земята, в течение на 1 минута.

Литературни източници:

1. Ст. Стефанов, Техническо моделиране, Благоевград 2012г.
2. Васил К. Митрополски, ръководство по Ракетомоделизъм-София.

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по техническо моделиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.