Курсова работа по туристическа анимация


Категория на документа: Други
ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО АГРОБИЗНЕС И РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИТЕ

КУРСОВА РАБОТА
по
"Туристическа анимация"

Анимация на хотел Байрякова къща

Изготвил:

Анимацията е ново туристическо явление. Чрез нея се демонстрират най- типичните характеристики на съвременния туристически процес.

Търсейки началото на анимацията в древността ще я открием в грижата за свободното време на гостите на Олимпийските игри- Егида 776г. Пр.н.е. В древен Рим множеството обществени и религиозни празници били придружавани от игри, танци, състезания. В циркус "Максимус" , 6 в. Пр.н.е. и Колизеума, артисти демонстрирали упражнения за сила, борби и по-късно и гладиаторските игри. Броя на тези събития на година достигал 175 дни. В Средновековието с организирането на рицарските турнири, религиозните празници включвали състезания и танци, предназначени да развличат различните слоеве на обществото.

Анимацията още с възникването си има за мисия задоволяване на потребностите на туристическите клиенти от забавления и спорт. Модерният туризъм се развива между двете световни войни, особено след Втората Световна война светът бързо се развива, увеличава се необходимостта от пътуване.
1950г. Клуб "Медитерание" (сега- клуб "Мед"), създаден от група млади хора, които предлагат екскурзии на екзотични, прекрасни места. Този клуб създава ваканционни селища, а не хотели, има над 100 ваканционни селища, централният им офис е в Париж на "Шанзе Лизе". В България тяхно е било ваканционно селище "Русалка"

Една от предпоставките за възникване на анимацията е промяната в мотивите за пътуване и ценностната система на индивидите. Дейността е организиране на услуги, които удовлетворяват точно определени човешки ценности. Мотивите, които карат хората да предприемат пътуване се основават на предполагаемите нужди на организма от разнообразие и стимулация. Като стимулационни ценности са новостите, емоционални преживявания, екстремни ситуации и т.н. Анимацията в съвременния туризъм допълва тази част от туристическият продукт, която е свързана с вълнуващи преживявания, контакти и др.

Анимацията е елемент на туристическия продукт за задоволяване на потребностите физическа активност, емоции, обогатяване познанията за света, общуване, творчески занимания, участване в специални подготвени програми.Според някои автори, анимацията е вид услуга, в която туристите участват активно и се осигурява физическо, социално и интелектуално развитие на личността. Това е насърчаване на туристите да оползотворят свободното си време и практическо реализиране на този стимул. Значението на анимацията е двупосочно, оказва положително влияние както върху туристите, така и в/у организациите. Свързва се с неповторимостта, уникалността и атрактивността на туристическите обекти. С помощта на туристическата анимацията се осигурява по-голяма атрактивност на туристическите дестинации, допринася се за увеличаване на финансовите приходи и подобряване имиджа на туристическите организации.

Анимацията е новият стил в производството и консумацията на туристическите услуги. Организираните спортни занимания, турнири, шоу програми за деца и възрастни и т.н. в хотели и ваканционни селища биват положително оценени от страна на туристите и могат да се превърнат в цел на пътуването. Анимацията не е любителска изява на отделна личност, а е добре планирана, организирана и управлявана дейност. Аниматорът е част от екипа на хотела, който се грижи за доброто настроение на гостите. Мислите и действията му са целодневно насочени към създаването на приятни моменти и чувство на комфорт и домашна атмосфера за гостите. Аниматорът е приятел за децата и техните родители. Той притежава широка обща и езикова култура, тактичност, търпение, весел и непринуден характер, чувство за хумор и физическа издръжливост.

Анонс

Хотел "Байрякова къща" *** гр. Копривщица

Копривщица се намира в планински район. Разположена е в живописна долина по течението на река Тополница, в сърцето на Същинска Средна гора. Намира се на 12 км от Подбалканския път, на 110 км от София, 24 км от Пирдоп, 22 км от Стрелча и 90 - от Пловдив.Копривщица е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Старата "Байрякова къща" е построена през далечната 1822 г. и адаптирана като хотел през 2010 г. Намира се в най-живописната част на Копривщица - "Ламбовска", наричана в миналото "Кокон махала". Хотелът безспорно се откроява и запомня сред множеството предложения за почивка и релакс в региона. Уникалният му облик се определя от факта, че той съчетава традиционната архитектура и възрожденски романтизъм с модерни функционални решения, съвременни удобства и комфорт в интериора, съхранил топлотата и очарованието на стария копривщенски дом с писани одаи, старинна атмосфера, гостоприемни стопани и механа, предлагаща богато разнообразие от традиционни копривщенски и български ястия. Музеите на Копривщица ни дават възможност да се докоснем до светините от българската история, а красивата "Байрякова къща" ни потапя изцяло в уюта и романтиката на отминалите патриархални времена.

Хотелът разполага с 2 апартамента и 15 двойни стаи в етно-стил.
Материалната база на хотела включва:
* хотелска част
* механа- национална кухня;
* спортен център (игрище за футбол, волейбол, тенис на маса, зала за аеробика, велосипеди под наем)
* лятна градина с барбекю
* сауна
* паркинг.

Хотелът предлага 5 дневна спортна анимационна програма, предназначена за група от 30 ученици, на възраст 16-17 години, които ще пристигнат с автобус.

Таблица с дейностите

Ден 1 Час
Дейност
Място на срещата
10:00- 12:00
ПристиганеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по туристическа анимация 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.