Къпънки в гр. Перущица


Категория на документа: Други
НА ТЕМА:
"КЪПАНКИ" - народен обичай съхранен и до днес в Перущица.

Разработил:
Фак.№

I курс

гр. Смолян

2011 година

"...А в огнено студената вода пред бента,
разпалени от музика и вино,
до кръста голи
младите мъже се хвърлят,
боричкат се, за да покажат сила,
и пръскат хората с вода, която
сами с телата си са осветили.

В дворовете свенливите съпруги
държат в ръце стеблото на Лозница
и всяка чака своя господар да пренесе
в утробата зачатието на живота....

/ Власо Власов /

Според установената традиция в етнографското проучване на България календарните празници и обичаи се групират в три основни цикъла:
зимен - от Андреевден до Тодоровден;
пролетно-летен - от Първи март до Илинден;

есенен - от Голяма Богородица до Вълчите празници.

ИВАНОВДЕН

Към зимния цикъл празници е Ивановден, тачен особено много от българите. На този празник, според източноправославната църква се почита паметта на Св. пророк Йоан, Кръстител на Исус. Народният култ към Св. Иван го представя като покровител на кумството и побратимството.

Обичаите на Ивановден водят началото си от нашите прадеди. Ивановден по своята дълбока същност се чествува за семейството и то два дена - на Ивановден, още Дединден, и на другия ден - Бабинден.

На 7 януари православната църква почита Свети Йоан Кръстител - кръстителят на Исус Христос. Наричан е още Предтеча защото е предизвeстил идването на Месията.

В народните обичаи денят се нарича Ивановден а още и "Женски водици", и е третият ден от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Първия е на "Попова Коледа", втория на Йордановден - наричан още "Мъжки водици".

На "Женски водици" задължително се къпят сгодените моми, булките. Булката се къпела в девера или кума си, като го дарявала с кърпа и чорапи. Разбира се, задължително се къпят също именниците и децата за здраве. Явно навремето къпането не се е приемало за приятно нещо, тъй като по обичай можело да се откупиш с пари, за да не те къпят. На места се от "водичарки" се извършва ритуала "Водици", наподобяващ този на "совойниците" на Зимния Кръстовден, но без освещаването на водата.

В българските обичаи Ивановден е ден за побратимяване, кумство и ден младото семейство.

ПОБРАТИМЯВАНЕ
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Къпънки в гр. Перущица 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.