Къщата-музей Иван Вазов в гр.Берковица


Категория на документа: Други


В началото на 1963г. музеят се завежда от Милан Миланов , който подготвя изграждането на музеен комплекс.След това уредник на къщата е Христо Пашкулев . От 1970 г. до края на 1999г. уредничка на къщата е Анка Апостолова , заместена от Лена Чантарска(и в момента е уредник ).

Повече от милион са посетителите на музея за 43 години . Многостранна е културната дейност. Къщата се превърна във визитната картичка на града. Днес реституцията застраши нейното функциониране като музей за срам на поколенията.

Музеят има 6 зали , 4 на вторият етаж и 2 на първия . Вазовата стая , която се намира на втория етаж отляво на витите стълби има резбован таван с "Малкото тревненско слънце",характерното е и турската баня на втория етаж продължението направо след стаята на Вазов до нея е библиотеката .

"Малкото тревненско слънце"

Схема на музея
Данни за музея

Библиотеката на музея се състои от 6000 библиотечни единици от всички жанрове : специализира научна , романи , поеми , стихосбирки , енциклопедии и други .Основният фонд е от 1834 оригинални произведения на Вазов и 760 поеми , научен архив 700 единици и спомагателен фонд от 284 единици.

Посетителите за изминалите години са :

2007 г.
8871 посетители
2008 г.
4900 посетители
2009 г.
5728 посетители
2010 г.
6022 посетители


Изнесените беседи за 2010 г.са 120 , чужденците посетили музея за изминалата година са 110 и са публикувани 2 статии във вестник "Ком".
Едни от най- ценните експонати са оригиналите на поемите "Грамада", "Моята съседка Гмитра", разказите "Белимелеца", "Загорка" ,"Гусла " за жалост в ексонатите е присъствал и ръчният часовник на Вазов , но е откраднат.В момента има гастролираща експозиция на Димитър Осинин.

Галерия

Вазова стая

Турската баня

Кьошка

Стаята на Иван Стоянов и семейството му (преди това помещение е било харема)

Първия етаж

Димитър Осинин
(гастролиращата експозиция)

Библиография :

* Велислав Кацаров -Градиво за миналото на Берковица,том І ,Берковско родолюбиво общество 1999 г.
* Милан Миланов -Иван Вазов и Берковица , Берковско родолюбиво общество, 2000 г.
* Архив на музея

??
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Къщата-музей Иван Вазов в гр.Берковица 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.