Лечебна физкултура


Категория на документа: Други


ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ "НЕОФИТ РИЛСКИ"
СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ

КУРСОВА РАБОТА

НА ТЕМА:

УПРАЖНЕНИЯ ПРИ БРОНХИАЛНА АСТМА

ИЗГОТВИЛ: НАДЯ ДУНКИНА ПРОВЕРИЛ: ПРОФ. АЛАДЖОВ
ФАК. № 0980102
СПЕЦ. ФИНАНСИ

Бронхиална астма
Това е хронично алергично заболяване на белите дробове, което се проявява с пристъпи на задъхване и задушаване и суха кашлица като реакция на въздействието на алерген или вследствие простудно заболяване, физическо натоварване или емоционален стрес.
Бронхиалната астма е алергично заболяване. Първоначално се поява внезапен задух, по-късно преминава в кашлица и освобождаване на храчки. Появява се при хора свръхчувствителни към различни вещества от растителен и животински произход - цветен прашец, цвят от дървета, брашно от житни култури, пера и пух от птици, косми от животни, различни храни (яйца, мляко, риба, хайвер и др.). Други болни са свръхчувствителни към някои бактерии и продуктите на тяхната жизнена дейност. Съществува алергия и към медикаменти.
Промените в атмосферните условия - студ, влага, мъгла и пр., също могат да предизвикат алергични реакции от типа на бронхиалната астма.
Признаци
* Кашлица - при повечето астматици кашлицата е постоянна и мъчителна. Състоянието може да се влоши на студен въздух, след физическа работа, а също и нощем;
* Тежест в гърдите - появява се след физически усилия и е присъщо на повечето астматици. Често болните страдат от силно затруднено дишане, поради проблем при издишването на поетия въздух;
* Задушаване - то е в основата на задъхването. Стесняването на дихателните пътища затруднява преминаването на въздух и съответно се учестява дишането;
* Хрипове - повечето астматици издават свистящи звуци при дишане.

Как протича бронхиалната астма?
При бронхиалната астма мускулатурата на бронхите се свива, лигавицата набъбва. Увеличава се отделянето на секрет от бронхиалните жлези. Дишането започва да страда, тъй като въздухът не може да влиза и излиза безпрепятствено. Най-типичното за бронхиалната астма е пристъпът от задух, който настъпва най-често внезапно нощно време. Болният се събужда от сън поради силен, едва поносим задух. Недостигът на въздух го кapa да отваря прозореца. Болният не може да легне в хоризонтално положение, а заема седнало положение. Особено мъчително е издишването. Болният е с променен вид, уплашен, изпотен. Дишането му е бавно и шумно, понякога се чуват дори от разстояние свиркащи и хъркащи хрипове. Пристъпът от задух може да продължи минута или часове, а понякога и дни (асматичен статус). Към края на пристъпа болният започва да кашля и да вади храчки. Астматичният пристъп може да се повтаря през различни интервали.
Хора на всякаква възраст могат да се разболеят от астма, но 50% от всички заболели са деца, предимно момчета под 10-годишна възраст. При възрастните по-често се разболяват жените.
Лечение
Лечението на бронхиалната астма е продължителен процес, който изисква постоянен лекарски контрол и висока отговорност от самия болен. Действието на противоастматичните препарати е насочено към премахване на пристъпите и за профилактика. Затова лекарите отделят много по-голямо внимание именно на предотвратяване на пристъпите, по възможност - немедикаментозно. А профилактиката включва мерки за отстраняване на причините, предизвикващи влошаване състоянието на болния. Става дума за здравословен начин на живот - никакво пушене, чисто работно място, достъп на свеж въздух. Необходимо е всеки астматик да "познава" своя алерген и да го избягва:
* домашни животни (прекратете контакта с тях);
* пухени възглавници и спално бельо;
* парфюми и друга козметика;
* цветен прашец;
* някои лекарства, особено обезболяващи;
* хранителни продукти - мед, цитрусови плодове, орехи, шоколад и др.
Спорт
За щастие астмата днес вече не се смята за присъда, която принудително лишава човек от спорт за цял живот. Здравословният начин на живот, физкултурата, закаляването, солните камери и останалите алтернативни методи не могат изцяло да заместят медикаментозната терапия, но помагат да се подобри качеството на живот на болните. Спортът е полезен, особено в начален стадий. По време на обостряния обаче е по-добре да се въздържате от интензивно спортуване.
Спортуването се препоръчва горещо!
Спортът не само помага на страдащите от астма да овладеят заболяването, но подобрява и дишането. Физическите упражнения са изключително полезни, независимо дали имате астма или не. От игра на боулинг до енергично колоездене, спортът ни забавлява и ни помага да се чувстваме добре. Разбира се, съобразете се с нивото си на физическа подготовка, както и бъдете сигурни, че инхалаторът или другите специфични медикаменти, които използвате, са ви под ръка. Какъвто и да е спортът, преди това загрявайте добре - това намалява вероятността за астматичен пристъп. Ако забелязвате, че изпълнявате едно и също упражнение все по-трудно, това може да е сигнал, че астмата ви се влошава - свържете се с лекаря си. И тогава възниква въпросът: Какъв спорт да изберем?

Кой е най-добрият спорт за хора с астма?
Това е спортът, който ви кара да се чувствате добре и в безопасност, и едновременно с това ви забавлява. Ако астмата ви е под контрол и не се обостря, практически няма ограничения за вашия избор. Ако обаче не сте сигурни в това, обсъдете различните опции с лекуващия си лекар. Уведомете инструктора си (ако имате такъв) за своето заболяване.
Има спортове, които са особено подходящи за астматиците:
Йога
Тази релаксираща форма на физическа активност може да се започне във всяка възраст. Освен това е доказано, че оказва допълнителен благотворен ефект към лечебната терапия.
Плуване
Принципно това е най-подходящият спорт за хора с астма. Плуването в открит басейн е идеален избор, тъй като въздухът е топъл и влажен, съответно и по-малко дразнещ за дихателните пътища. Освен това, плуването тонизира цялото тяло и подобрява дишането. Бъдете внимателни по отношение на студената или хладка вода, както и с хлора, използван за дезинфекция на водата в басейните, който може да провокира симптомите.
Отборни игри
Това е добра идея за спортуващите с астма, тъй като играта в отбор предполага чести къси почивки, които се оказват полезни при една по-голяма продължителност на физическото натоварване.
Кои спортове да се избягват?
Наистина някои спортове носят повишен риск за астматиците. Бъдете внимателни по отношение на:
ГмурканеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Лечебна физкултура 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.