Лечебна физкултура


Категория на документа: Други


Ако имате астма, не означава, че не можете да се гмуркате. От изключителна важност обаче е заболяването да е добре контролирано, в противен случай рисковете са много големи. Трябва да разполагате с подходящи лекарства, както и наблизо да има опитен лекар.
Спортове, свързани с обемна екипировка
Това е каране на ски, скално катерене и др. Една от най-големите трудности e, че лекарствата могат да се окажат труднодостъпни или да се разпилеят. Като добавим и студения и по-разреден въздух на по-голяма надморска височина, проблемите за астматиците се увеличават. Уверете се, че си носите достатъчно и подходящи лекарства, изгответе спешен план за действие, по възможност заедно с лекар.
Кога да се внимава?
* В много случаи студеният и сух въздух влошава състоянието. Тичането в такова време не е добра идея.
* Ако поленовият прашец е един от вашите дразнители, избягвайте да спортувате извън къщи по време на цъфтежа на тревите.
* Ако в момента сте с простуда, дихателните ви пътища са с по-голяма сензитивност, дори и без да правите физически усилия. Недейте да спортувате в такъв случай.
Защо спортът провокира симптомите на астмата и какво е EIA (exercise-induced asthma)?
Около 70 до 80% от хората с астма установяват засилване на симптомите при спорт - т.нар. EIA (exercise-induced asthma). При това заболяване дихателните пътища са раздразнени, което ги прави много чувствителни към всяка промяна във влажността, температурата и концентрацията на прахови частици във въздуха. Точната причина за провокацията на астма при физическо натоварване не е съвсем ясна. Счита се, че ускореният въздушен поток през дихателните пътища, особено ако е студен и сух, води до негативна реакция от страна на белия дроб.
Може ли да се предотврати появата на симптомите?
Превенция всеки ден - ако използвате такъв медикамент, бъдете сигурни, че наистина го взимате регулярно всеки ден. Това ще потисне възпалението на белите дробове.
Точно преди физически упражнения, използвайте обичайния си спрей-инхалатор - можете да направите две впръсквания. Това би предотвратило евентуалното възникване на симптомите. Ако все пак те се появят, направете още едно впръскване, но това е и знак, че вашата астма не е добре контролирана. Натриевият хромоглюкат (Intal) предотвратява симптомите, но трябва да се използва около 30 минути преди започване на физическото натоварване, освен това не е подходящ за употреба, ако неразположението вече е възникнало.
Сухият и студен въздух провокира EIA. Тренирането на открито в такова време, както и дишането през устата трябва да се избягват. Поемането на въздух през носа го овлажнява и затопля преди да достигне до белите дробове. EIA симптомите типично настъпват след 3 до 8 минути след началото на спортуването, и могат да се задържат от 20 до 30 минути. Варират от мека до остра форма и включват кашляне, кихане, тежест и болка в гръдния кош, учестено дишане, омаломощаване. Загрявката е задължителна! Бъдете сигурни, че сте загрели добре - това би предотвратило последващи усложнения по време на спорт.
Как се случват EIA атаките?
Около 80 - 90 % от хората с хронична астма имат EIA. EIA може да се появи и при хора без доказана хронична астма. По време на астматичен пристъп бронхиалните пътища частично се блокират. Дразнителят (напр. полен) провокира освобождаване на хистамин и други химически субстанции в белия дроб от страна на имунната система. Това води до отичане и подуване на въздухоносните пътища и констрикция на малките бронхиоли - бронхоспазъм, образува се и слузест сектрет, който още повече затруднява дишането. При около половината от хроничните астматици първичният пристъп (известен като "ранен отговор") се последва и от забавена реакция ("късен отговор"). Някои специалисти считат, че EIA се различава от хроничната астма, тъй като индуцираният от физически упражнения бронхоспазъм (EIA) не причинява белодробно възпаление, липсва и късният отговор.
При астмата проблемът не е в достигането на въздух до белите дробове, а в издишването му през хиперсензитивните и раздразнени въздухоносни пътища. Става невъзможно поемането на дъх, след като предишната глътка въздух не може да се издиша.
Лекарства при EIA
Това са кортикостероиди за инхалиране ("превентори"), които трябва да се взимат 2-3 месеца, за да дадат пълния си ефект. Други лекарства, които се взимат паралелно, са дългодействащи бета-2-агонисти ("симптом-контролери") и краткодействащи бета-2-агонисти ("рилийвъри"), които се използват точно преди трениране. Други препарати са натриевият хромоглюкат (Intal, Intal Forte), недохромил (Tilade), монтелукаст (Singulair) зафирлукаст (Accolate).
Антиастматичните лекарства и правилата в спорта
Ключов момент в комбинацията астма-спорт е познаването на условията за приложение на антиастматичните лекарства. Всяко лекарство, което приемате, независимо дали е предписано от лекар или не, се подлага на оценка от националните спортни организации по отношение на:
* връзката му със съответния спорт;
* разрешено ли е в този спорт при конкретните условия;
* разрешено ли е в този спорт въобще.
Превенция на EIA
* поддържайте здраво и тренирано тяло;
* правете упражнения в топла и влажна среда;
* избягвайте физическа активност в среда, съдържаща алергени и други дразнители;
* опитайте се да дишате само през носа;
* загрявайте преди упражнения.
Астмата и спортът могат да се комбинират успешно при една добре контролирана астма и съобразяане с лекарствените рестрикции. Според проучванията 10 до 12 % от атлетите имат EIA. В летните олимпийски игри през 1984 в Лос Анджелис, 67 от 597 участници в отбора на САЩ страдали от EIA ... и спечелили 41 медала.

ИЗТОЧНИЦИ:

http://www.evropea.com/asthma.html

http://www.bb-team.org/articles/3501_astma-i-sport
asthmaassistant.com
СТАТИЯ НА Доц.Е.Патев

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Лечебна физкултура 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.