Маниеризъм


Категория на документа: ДругиВ Северна Европа (Германия, Холандия и Англия) художниците са в много по-голяма криза, отколкото тези в Италия и Испания. Реформацията предизвиква въпроса дали живописта изобщо трябва да съществува. Много протестанти не искат картини и статуи на светци тъй като ги смятат за проява на папско идеопоклонство. Така живописците в протестантските райони губят най-сигурния си източник на доходи - рисуването на олтарни картини. Единствният им редовен източник е портретната живопис и книжната илюстрация. Отражението на кризата върху изкуството най-ясно личи в творбите на немския художник Ханс Холбайн Младия (1497 - 1543).

Той произхожда от известна аугсбурска фамилия. Баща му е един от най-известните художници за своето време. Ранните му творби са близки по изобразителни похвати до класическите образци на италианския Ренесанс, но не включват идеализация. Силно влияние му оказват Еразъм Ротердамски, Томас Мор и философа Базел.

Творби:
Илюстрира книгите "Възхвала на глупостта" и "Утопия".
"Солотумската мадона" и "Дармщетската мадона"(1525 -26)
Прави няколко портрета на Еразъм.

По-късно се преселва в Англия и е назначен за придворен художник на крал Хенри 8-ми.

Друг виден представител на Северния маниеризъм е Питър Брьогел Стария (1525 - 1569). Той е фламандски художник, който посвещава живописта си на битови сцени и пейзажи, но творбите му са пропити с много хуманизъм и философски смисъл.

През 1551г. става член на гилдията на художниците в Антверпен. Творчеството му включва 40 творби, изпълени с масло върху дъска и с темпера върху платно, като се разделя на два периода - Антверпенски и Брюкселски.През 1565г. по време на Брюкселския период, създава цикъла "Годишни времена". Той включва - "Сенокос", "Жътва", "Мрачен ден", "Ловци в снега". През този период има и няколко с религиозен сюжет.

Особена част от творчеството му са :
"Мизантроп" , "Слепци", "Просяци". Те са с малко фигури,но с много дълбок философки смисъл.

И така след изброените творци през този период може да се обобщи , че Маниеризма остава в историята на изобразителното изкуство със своите експерименти и откриване на индивидуалност в този период на криза. Всички новаторски творби, с даже философки характер,
откриват една нова страница в изкуството, отласквайки се от античното си наследство.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маниеризъм 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.