Маргарет Tачър като личност и политически лидер


Категория на документа: Други


Тя не била жена от стомана, не всичко около нея било гръм и трясък. Много обичала децата и обожавала внука си Майкъл. По време на посещение в Пекин за нея бил организиран парад. Времето било много студено, а децата маршируващи отпред, били облечени в тънки униформи и треперели от студ. Тачер погледнала един от офицерите от китайската армия и го предупредила "Или дайте на тези деца топли дрехи или си отивам". Офицерът веднага се заел да облече децата.
Веднъж Маргарет присъствала на детско парти в Уестминистър. Тя подканяла децата да ядат наденичките и печения боб. Една година по-късно един от родителите попитал детето си дали иска да отидат отново на същото парти и тази година. Малкото момиченце казало "Да, но само ако там е милата госпожа".
Преди време ръководството на Консерваторите се опитваше да се дистанцира от нея. Дейвид Камерън отказа да се снима с нея, въпреки че тя се съгласи. Но той бързо осъзна, че поведението му е неразумно. Все пак след всички тези изминали години, Маргарет Тачър остава една от най - уважаваните фигури в политиката на Консерваторите и няма съмнение, че ще остане така и за в бъдеще. Но може би най-голямата ѝ грешка в политическата ѝ кариера е изказването ѝ "Великобритания няма да има друга жена премиер през моя живот". [17]

7. Заключение
"Татко - питали британските момчета от онова време, - възможно ли е мъж да стане министър - председател?" Маргарет Тачър увеличава решително шансовете на жените да влязат в управлението. Има една снимка от управлението на Тачър: 26 мъже в смокинги, в средата жена с рокля от златен брокат. Черно - бели рицари и кралица от династията на Тюдорите. Единствената. [4]
Първата (и все още единствена) жена - премиер на Обединеното кралство, ще бъде запомнена колкото с дългия и удивителен списък на постиженията си, толкова и със самото си присъствие в британската и световната политика. И няма как да я отпишете като реликва от отдавна отминала епоха, защото много от принципите, които тя отстояваше, продължават да са валидни и сега. А нейната решителност, смелост и умение да води са точно това, което липсва на разтърсваната от криза и съмнения Европа.
Велик лидер, големи уроци. Можем да се поучим и от постиженията, и от противоречията: Политиката има нужда и цени ярките лидери, издигнали се до държавници с визия, воля и възход. Демокрацията има нужда от лидери, които да издигат свободата на гражданите, но и да я признават, да възприемат гражданското участие като толкова неотменна част от демокрацията колкото лидерската харизма.
Маргарет Тачър ще си остане като "Желязната лейди" в историята. Такива личности ни дават наистина уроци - какво да вземем и кое да остане като история. Една карикатура в британската преса илюстрира противоречивостта на политическото наследство на Тачър: ковчегът ѝ се носи в две противоположни посоки от двама души - единият, закръглен и елегантен го носи напред, другият, слаб и окъсан - назад. Едни искат тачъризма да продължи победоносно в бъдещето, други предпочитат той да остане в миналото.Карикатурата показва имено това: Да вървим напред, пренасяйки само доказалото се добро напред.

Използвана литература:
1. Хюго Йънг - "Желязната лейди - биография на Маргарет Тачър"
2. Дебора Фелдър. С., Репортер, 1997 г. - "100 - те най - влиятелни жени за всички времена"
3. Това каза в интервю за предаването "Под лупа" на телевизия "Европа" директорът на
Европейския институт по стратегия и политики Евгени Кънев
4. Списание "GEO", февруари 2010 г.
5. Предговора към Маргарет Тачър. Живот и политика. С., Слънце, 2005 г.
6. Вестник "Банкерь" брой 5, 2003 г.
7. Дънкан Таунсън - "Речник на съвременната история-от 1945 г. до наши дни"
8. http://bg.wikipedia.org
9. Годините на Даунинг Стрийт. Части 1 и 2, Маргарет Тачър, 1995 г.
10. Живот и политика, Маргарет Тачър, изд. Слънце
11. Шарп П. Дипломацията на Тачър. Възраждане на британската външна политика, 1998 г.
12. Вестник "Стандарт" брой 4586, 13 октомври 2005 г.
13. Интервю на Маргарет Тачър за Daily Mail през 1985 г.
14. Интервю на Маргарет Тачър за Cosmopolitan през 1987 г.
15. www.beu.bg
16. Вестник "Капитал", април 2013 г.

17. www.bgvesti.com

18. annakrasteva.wordpress.com
??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маргарет Tачър като личност и политически лидер 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.