Маркетингов и икономически анализ на компания


Категория на документа: Други


През 1982г. Apple стартира ниско-бюджетния компютърен проект, който допринася за революцията в компютърния бизнес, а именно Macintosh, дело на Джобс и Райдли Скот. Macintosh се превръща в шедьовър и е повратен момент за успеха на Apple.
> 1986-1997

След Macintosh за периода от 1986 до 1997 Apple запада,експериментирайки с поредица от неуспешни потребителски целеви продукти като дигитални камери,преносими CD player,говорители,видео конзоли и пр. Огромните 5 ресурси,които компанията инвестира в тези продукти, на база нереалистични пазарни прогнози, водят до спад в пазарната цена на акциите на Apple. През 1997г. Стив Джобс обявява, че Apple ще обедини усилията си с Microsoft за релийза на новата версия на Microsoft Office за Macintosh. Така Microsoft прави инвестиция от $150 мил. в Apple,без право на глас.
> 1998-2005

За периода 1998-2005г. Apple отново се превръща в рентабилна компания. През 1998г. компанията представя новия all-in-one компютър iMac, чиито създател Айв по-късно проектира популярните днес iPhone и iPod. През 2005 Джобс обявява, че Apple ще започне производството на Intel-базирани Mac компютри, като за периода 2005-2006г. успехът на Apple се дължи най-вече на цената на нейните акции.
> 2006-2010

За периода между 2003-2006г. акциите на компанията се увеличават повече от 10 пъти от $6 до над $80 за акция. През януари 2006г. пазарният джоб на Apple надминава този на Dell и макар пазарният дял при компютрите да нараства, Apple все още е назад в нивото н конкуренцията с Microsoft, с едва около 8% настолни компютри и лаптопи в САЩ.
> 2010г. - 2012г.

В следващите години компанията излиза на пазара с иновационни продукти като Apple IPHONE, а малко по-късно през 2010г. и IPAD. Тези продукти не само носят изключителни приходи за компанията,но я утвърждават и като световен лидер на технологичния пазар.
> 2013г.

Apple предоставя доклад за 2013 година, за това как компанията е нараснала през последната година. Персоналът се е покачил до 80 300 на пълен работен ден , в сравнение с 72 800 в края на фискалната 2012 година. Магазините на Apple се увеличават с 26 през фискалната 2013 г., но средния приход от магазин пада до 50,2 милиона от 51,5 милиона долара. Компанията планира да отвори 30 нови магазина през фискалната 2014 г., като две трети от тях ще са извън Съединените щати. Apple ще направи нов дизайн на 20 от съществуващите си магазини. Недвижима собственост продължава да растe, като Apple вече притежават 19,1 милиона квадратни метра площ, в сравнение с 17,3 милиона квадратни метра в края на предходната година.

3. Съдебна регистрация

> наименование: APPLE INC.
> седалище: Купертино, Калифорния, САЩ
> web site : http://www.apple.com/

4. Продуктова гама на APPLE INC.:

Компанията предлага богат асортимент от продукти, като в това число се включват компютри, преносими компютри, таблети, телефони и други, както и разнообразие от различни аксесоари за тях.
MAC:
-MacBook Air - серията се състои от две групи компютри. Лаптопи с размер на екрана 11 инча и 13 инча, и размер на харддиска 64 гигабайта и 128 гигабайта. MacBook Air е известен като най - тънкият и най - лекият в света. Тук забелязваме отново гениалността, простотата и страстта на Стив Джобс, внесени в Macbook air.
- MacBook Pro - серията се състои от три групи компютри. Лаптопи с размери 13, 15, 17 инча и се продават с харддискове с размери 500 гигабайта или 750 гигабайта.
- Mac mini - серията се състои от една група компютри. Mac mini е вече с изцяло нова, 1.4-инчова тънка алуминиева обвивка. Нарича се unibody - "безшевна" обвивка, създадена от един солиден блок алуминий. Unibody конструкцията беше първоначално създадена за MacBook Pro лаптопите на Apple. Създадена е от машини с цифрово програмно управление, CNC (computer numerical control) - същите машини се използват в космическата индустрия за изработка на критични компоненти за космически кораби. Това гарантира абсолютна прецизност за всеки един компонент от обвивката на Mac mini. Харддискът е с размер 500 гигабайта.
- IMac - серията се състои от две групи компютри с размер на екрана 21.5 инча и 27 инча. Хардисковете са с размери от 500 гигабайта до 1 терабайт. IMac е единствен по рода си компютър "всичко в едно". Филми, телевизионни програми, уеб сайтове, снимки - всичко изглежда изумително на новия 16:9 широкоекранен дисплей на iMac. Поразителен дизайн, а това дори не е най-добрата му страна.
- Mac pro - се състои от една група продукти. Хардисковете са с размери 1 терабайт, но лесно могат да се добавят до 8 терабайта.
IPod:
- iPod Shuffle - традиционно iPod shuffle e най - миниатюрният модел сред продуктовата гама iPod. Той също е и единственият без дисплей. iPod-ът е с капацитет 4 GB и се управлява от превключвател на самия iPod, който позволява изключването на устройството, пускането му в режим Play in order (в който iPod-ът пуска песните една след друга) или режим Shuffle (в който песните се изпълняват разбъркано). На кабела на слушалките Apple са вмъкнали още един контролер, който позволява управлението на останалите функции. Вградената технология VoiceOver, позволява гласов анонс на името на просвирваната песен и нейния изпълнител. Още едно удобство е малката щипка на гърба на iPod-a, чрез която плейърът може да се защипе и носи на дрехите, което го превръща в моден аксесоар.
- iPod Nano - шестото поколение 'nano' е с дисплей който реагира на допир. Предлага се в седем цвята (бял, розов, зелен, оранжев, син, червен и сребрист).
- iPod Classic - в момента iPod classic е с капацитет от 160 GB. Предлага се в два цвята - бял и черен. Задната част на устройството е хромирана.
- iPod Touch - взаимства много от чертите на iPhone и притежава почти всички функции на телефона (с изключение на комуникация), без да е тaкъв. Multi-Touch LCD дисплей и само 3 бутона - Home бутон, Rocker switch (за звука) и Sleep/Wake бутон. iPod touch се предлага в три варианта - с 8, 32 и 64 GB капацитет. Освен музика, филми, подкастове и снимки, iPod Touch поддържа приложения (Apps) за iOS
IPhone:
- IPhone - това е първият телефон на apple. Официалното му появяване е януари 2007 г. и пуснат в продажба на 29 юни 2007. Телефонът притежава възможности за ползване на Интернет и сензорен екран (multi-touch screen) с виртуална клавиатура. Може да се ползва като камерафон и портативен медиен плейър (еквивалент на iPod). Стандартно разполага с клиент за електронна поща, уеббраузър и Wi-Fi свързаност. През средата на 2008 г. Apple пуска он-лайн магазина App Store, от който допълнително могат да се свалят приложения на трети страни, с различна функционалност.
- IPhone 3G - е добавена връзка с 3G-мрежа и A-GPS.
- IPhone 3GS - в iPhone 3GS е добавен компас, по-бърз процесор и камера с по-висока разделителна способност и видеозапис на 480p. и се продава в 16 гб и 32 гб вариянт
- IPhone 4 - пуснат в изцяло нов дизайн от iphone 3g.Продава се 16 гб и 32 гб вариянт.А с пускането на Iphone 4s е представена и 8 гб версия на Iphone 4. Има две камери,предната е 0,3 mpx a задната 5 mpx и екран с по-висока разделителна способност (960x640)Снабден е с чипа А4 1 ghz процесор. Той е пуснат в продажба на 24 юни 2010
- IPhone 4s - nа 4 октомври 2011 г. Apple представя iPhone 4S, който излeзе в продажба на 14 октомври 2011 г. Телефонът е снабден с по-бързия двуядрен процесор A5 (вграден в iPad 2) и камера с по-висока разделителна способност (8 мегапиксела), видеозапис на 1080p, лицево разпознаване и видеостабилизация. На външен вид iPhone 4S е еднакъв с iPhone 4, макар че софтуерно предлага повече възможности, сред които - за първи път - гласов контрол на телефона чрез вградения асистент с изкуствен интелект Siri
- IPhone 5 - смартфон с iOS операционна система (OS), 4 inches (640x1136), kапацитивен чувствителен на допир екран, 8-мегапиксела камера с автофокус и светкавица плюс втора 1.2-мегапиксела камера отпред. iPhone 5 поддържа UMTS, HSDPA+ (4G) 42.2 Mbit/s, Wi-Fi и A-GPS, Glonass, Cell ID, Wi-Fi positioning. Той е с малки размери и със средно тегло
- IPhone 5s - надгражда познатия iPhone 5 с първия 64-битов процесор в мобилен телефон, който осигурява два пъти по-висока производителност на процесора и графиката. Операционната система iOS 7 също е била изцяло преработена, за да работи в синхрон с новия чипсет А7. Към А7 производителят за първи път добавя и още един хардуерен елемент - процесора М7. М7 следи данни за движение от акселерометъра, жироскопа и компаса. Новата камера на iPhone 5S отново е 8 МР, но вече с по-голям сензор, който улавя повече светлина - тенденция, която следват и останалите водещи производители, при това още от миналата година. Сензорът в камерата на 5S е 15% по-голям спрямо предишния модел и с размери на пикселите вече 1.5 микрона. Touch ID е скенер за пръстови отпечатъци, който служи за идентификация и може да премахне нуждата от въвеждане на пароли.

- IPhone 5c - предлага се в разнообразие от цветове, налице е тяло, изработено от поликарбонатни материали. Що се отнася до техническите характеристики, те до голяма степен се припокриват с тези на iPhone 5, като на разположение е 4-инчов Retina дисплей, A6 мобилен чип, както и 8-мегапикселова камера. Смартфонът обаче ще предложи подобрена предна камера за FaceTime разговори, а също така може да се похвали и като устройството, поддържащо най-много LTE мрежи.
I pad:
- Ipad - iPad е таблет компютър, проектиран от фирмата Apple Inc. и официално обявен на 27 януари 2010 г. Предвиждат се 6 модела, различаващи се по мрежовия безжичен интерфейс, Wi-Fi 802.11n или Wi-Fi 802.11n и 3G UMTS с HSDPA, както и по обема FLASH памет, 16, 32 или 64GB. Продажбите на моделите само с Wi-Fi започват най-напред в САЩ на 3 април 2010 г, а моделите с Wi-Fi + 3G излизат в края на април.
- Ipad 2 - в началото на март 2011 е обявен подобреният модел iPad2 . Той е с по-бърз A5 процесор, повече памет, две камери, нов дизайн, по-лек, това е съвсем различно устройство в сравнение с първия iPad.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетингов и икономически анализ на компания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.