Маркетингов и икономически анализ на компания


Категория на документа: Други


5. Пазарен дял

По целия свят се правят непрекъснато проучвания за най-добрите компании на пазара - съотнесени по пазарен дял на потребители, на продадени стоки, на приходи и т.н. Apple Inc. е от компаниите, които винаги са на челни места в тези класации, благодарение на отдадеността на потребителите към марката и към иновативните продукти, който са удобни и практични за употреба.

Един от примерите е таблицата по-долу, в която ясно се вижда, че iPhone и Apple за пореден път печелят в проучванията на пазара за удовлетвореност на потребителите на смартфони.

Също така можем да се уверим и в лоялността на тези потребители, представена в процентно отношение в графиката :

Тук ясно се вижда, че 84% от текущите притежатели на телефон с марката Apple ще продължат да се доверяват на бранда и няма да изневерят. Това е едно конкурентно предимство, с което не много компании могат да се гордеят.

Освен към лоялността на индивидуалните клиенти, компанията се насочва и към тази на корпоративните. С тенденцията за преминаване от персонални компютри към смартфони и таблети Apple се цели към нов доходен сегмент от клиенти - компаниите. Популярността на iPhone и iPad сред служителите кара бизнес лидерите да променят своето поведение при провеждането на IT инвестиции. iPhone заменя BlackBerry като стандартен мобилен телефон, iPad се използва за цели, за които някога са били необходими компютри, е описано в много икономически анализи и проучвания на различни източници.

В следващите редове са дадени конкретни примери какво гласят определени проучвания. Около 8 на сто от глобалните разходи от страна на бизнеса и правителствата за компютри и таблети през 2012 г., според данни на Forrester Research са влезли в касите на Apple, докато през 2009 г. този дял е бил само 1%. До 2015 г. Forrester смята, че делът ще се увеличи до 11 на сто. В тези данни не са включени продажбите на iPhone - вероятно най-търсеният от корпоративни клиенти продукт от Applе.

В мултинационални корпорации, като доставчика на мрежово оборудване Cisco Systems, продуктите на Apple отдавна са се превърнали в основен инструмент. Cisco въвежда през 2009 г. политиката "Bring your own Device" - служителите могат да използват личния си телефон и таблет в предприятието, като в някои случаи компанията поема телефонната сметка. Междувременно iPhone и iPad заедно "отговарят" за три четвърти от повече от 70 000 мобилни устройства. които се управляват от отдел "Технологии" на Cisco. И лаптопите на Apple се разпространяват бързо след служителите, след като Cisco дава правото на избор за преминаване от Windows лаптопи към устройства с операционната система на Applе. Днес една четвърт от лаптопите, използвани от Cisco в предприятието - общо 35 000 устройства, са Macbook. Mac-ове са по-скъпи, отколкото персоналните компютри, което представляваше в миналото сериозна бариера пред разпространението на Apple компютри. Но когато под внимание се вземат и разходите за администрация и поддръжка, двете системи излизат на почти една и съща цена, казва водещ мениджър на Cisco. В продължение на много години Apple устройствата често бяха непрактични в рамките на компаниите, тъй като много корпоративни приложения бяха написани само за Windows. Въпреки това разпространението на уеббазиран софтуер помогна, за да се преодолее този недостатък. Cisco предоставя на потребителите на Mac в компанията софтуер, който им позволява да стартират програми за Windows. Също така и възходът на приложенията помага силно на Apple. Cisco пуска наскоро свой собствен App Store за работниците и служителите с 60 приложения - например за обмен на съобщения за управление на празници и почивни дни и уеб конферентна връзка по телефон и таблет. Утвърдени производители на корпоративен софтуер днес често публикуват свои собствени версии на програми за смартфони и таблети.

Според Salesforce.com - облачен доставчик на софтуер с решения за обслужване на клиенти в интернет, повечето от собствените приложения са именно за устройства на Apple. Приложенията на германския конкурент SAP позволяват на потребителите на iPhone и iPad да управляват повечето от задачите, които могат да се решават и с настолни приложения. Приложенията на SAP варират от силно използвани за управление на продажбите и връзките с клиентите (CRM) апликации, до софтуер, който позволява на мениджърите да споделят проблеми или празници. Според Майкъл Голц, главен технологичен директор на SAP America, SAP все повече свиква с нагласата "Защо да не приведем всички в състояние на мобилност" и по отношение на разработването на софтуер - подход, който е известен също като "mobile-first". Освен това SAP е и голям потребител на Apple продукти - служителите на компанията по целия свят имат 27 000 iPhone-а и 25 000 броя iPad.

В миналото Apple полага малко усилия, за да привлича корпоративни клиенти. Под управлението на Тим Кук обаче концернът тихомълком предприема някои стъпки, за да стане по-привлекателен за технологичните мениджъри във фирмите. Така сега например е по-лесно да се интегрират смартфоните и таблетите на концерна в системите за корпоративна електронна поща и да се защитят корпоративните данни. Новата операционна система за Mac-овете Mavericks притежава технология за сигурност и криптиране на данните, която е насочена към корпоративни клиенти. Стратегията става успешна: ако на разположение са търсените корпоративни приложения за смартфони и таблети, то търсени са предимно приложения за платформата на Apple. През третото тримесечие на 2013 г. повече от 90 процента от всички бизнес приложения по данни на Good Technology са за мобилната операционна система на Apple IOS. Компанията е разработила мобилен софтуер за сигурност и събира статистически данни въз основа на повече от 5000 корпоративни клиенти. Но и конкуренцията се разраства. Анализатори и разработчиците твърдят, че мобилната операционна система Android на Google отбелязва известен напредък - отчасти и заради многобройните производители на Android устройства, които позволяват на клиентите си известна гъвкавост в цените и функциите, като размер и скорост на процесора на устройствата.

Секторът на търговията на дребно е друга важна ниша за Apple устройства. Американската верига магазини Norstrom например вече използва за корпоративни цели повече от 24 000 iPad-а и Ipod Touch устройства, някои от които подменят част от касите. В модната верига Urban Outfitters персоналът по продажбите използва адаптирани Ipod Touch устройства за отчитане на парите, управление на продажбите и изпращане на продаваните продукти до адреса на клиента. Повече от 1000 iPod touch са в употреба в американските магазини на Urban Outfitters.

Щатската бижутерийна верига Alex and Ani замени в края на 2012 г. лаптопите с уеб-базирана система за плащане със самостоятелно създадено приложение за Ipod Touch устройства. Устройствата на Apple са прибрани в един корпус, който позволява и картови плащания. Служителите на 37 магазина от веригата използват приложението, за да издават фактури, за сканиране на баркодове и извличане на информация за клиентите. Освен това приложението е свързано бизнес софтуера на компанията, който управлява инвентаризацията.

Това бяха само минимална част от примерите, които могат да обосноват твърдението, че продуктите на Apple завладяват целия свят. Те са приложими, както в ежедневието на обикновения човек, така и в работната среда.

От друга страна е важно и пазарното разпределение по продажби на фирмите в сектора. И в тази област Apple са на водеща позиция.

Според доклад на Asymco's Horace Dediu, магазините на Apple са веригата с най-високи продажби на квадратен метър за няколко години назад.

57,60 долара - такива са приходите на посетител за първото тримесечие на 2013 г., които приходи освен всичко са рекордни за Apple. Компанията отбеляза 7% ръст при броя на посетителите за същото тримесечие. Приходите, които са донесли тези посетители, са средно 13 млн. долара - рекорд за тримесечие, в което няма големи празници (като Коледа и Нова година).

За първото тримесечие на 2013 г., Apple има средно 250 000 посетители във всеки от магазините си. За сравнение - през същото тримесечие на 2010 г. броят им е 170 000. В последните няколко години компанията се е фокусирала върху пускането на нови Apple магазини по целия свят. За фискалната 2013 г. компанията планира отварянето на 30 нови магазина и разширяването на 20 вече съществуващи.

Всички данни, използвани до момента, за съжаление могат да бъдат тълкувани по различен начин, тъй като намерената информация е за различни години и от различни източници.

6. Доставчици на дружеството

Представяме списък на доставчиците на Apple. В него са включени 156 компании, сред които се открояват имена като Sony, Intel, Samsung и Foxconn.

Apple Inc. е компания с добре поставено име, както сред конкурентите си на пазара, така и сред потребителите в целия свят. Неслучайно Apple е най-скъпата търговска марка в света. През последните няколко години неизменно се намира сред най-скъпите брандове в цял свят, макар че понякога не успява да оглави списъците. Разбира се, в случая трябва да се вземе под внимание кой изкарва съответната класация - в различните подредби има известни разлики. Например в класацията на Interbrand 2013 Apple е номер едно. Според изчисленията на Interbrand компанията на Стив Джобс се оценява на 98,3 млрд. долара. Това е истински лъвски скок за Apple точно в тази класация - за сравнение през 2011 година търговската марка е била едва осма, като се е оценявала на 33 млрд. долара. На второ място в престижния списък за тази година се нарежда Google, която се оценява на 93,3 млрд. долара.

Компанията се стреми да запазва положението си в подобни класации чрез създаване и патентоване на иновативни продукти. Пример за това е факта, че Apple се стреми да защити името на нов продукт, който е категоризиран като преносимо устройство или компютър-часовник, според подадено заявление в Патентното ведомство на Япония.

Офисът по патенти и търговски марки в САЩ предостави на Apple искания патент за технология за разпознаване на лицето. Патентът се отнася до технология, вградена в мобилно устройство, която се използва за разпознаване на персоналните лицеви черти. То е съставено от система от три точки, изградена от приложения за лицево разпознаване и такова за контрол на приетите, и изпратените данни.
Добиването на този патент и бъдещето му внедряване ще допринесе за режима на сигурност в устройствата на Apple. Така технологията за разпознаване на лицето и сензорът за пръстов отпечатък, който получи своя дебют тази година в новото поколение iPhone, ще направят устройствата на американската компания почти непробиваеми.

7. Конкуренти

Apple има много конкуренти в света на бизнеса. Когато става въпрос за смарт телефони, един от най-големите им конкуренти е Samsung, който произвежда най-популярния Samsung Galaxy линията на смарт телефони. В света на лаптопи и компютри / Macbooks, Apple е в пряка конкуренция с Microsoft, Acer, HP и много други. На пазара на преносими музикално устройство, един от най-големите конкуренти айпод е Zune на Microsoft.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетингов и икономически анализ на компания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.