Маркетингов и икономически анализ на компания


Категория на документа: Други


Samsung Electronics е най-големият производител на електроника в света позициониран в Сеул, Южна Корея. Samsung е водещ производител на повече от 60 вида продукти, като DRAM, SDRAM, флаш памети, твърди дискове, цифрови дисплеи (LCD, плазмени и LED), потребителска електроника като телевизори, DVD плейъри, Blu-ray плейъри, системи за домашно кино, мобилни телефони, Mp3 плейъри, цифрови камери и фотоапарати, монитори, CD- и DVD- устройства, принтери и копирни машини, както и на редица домакински уреди, като хладилници, перални машини, микровълнови фурни, готварски печки, прахосмукачки и климатици. Силни страни на компанията - силни са в черната техника; гамата им от телевизори е с уникално качество; част от потребителите ги харесват заради голямата им гама от продукти; усъвършенстване на мобилните технологии от скоро - създаване на телефоните Samsung Galaxy с различни параметри; правят висококачествени продукти в цифровата сфера. Слаби страни на компанията - бялата техника или просто, не са се доказали на пазара там; прекалено наситената гама от продукти; липсата на собствен софтуер

Microsoft Corporation е американска транснационална компания, развиваща дейност в областта на копютърните технологии и разработката на софтуер.Най-известните ѝ продукти са операционната система Windows и пакетът от текстообработващи програми Microsoft Office. Тя е вторият по големина доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии след "Ай Би Ем" с обем на продажбите в този сектор от 29,11 милиарда евро и общ обем на продажбите от 31,69 милиарда евро за 2006г. Компанията е основана през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън. Съществува и български филиал на фирмата, Майкрософт България ООД. През 1999 г. компанията става най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 620,58 млрд. щатски долара. През август 2012 г.Епъл подобрява този рекорд като постига пазарна капитализация от 623 млрд. щатски долара. Силни страни на компанията - силна търговска марка, лесен за използване софтуер, добре развити дистрибуционни канали, добри финансови резултати, услугата на Microsoft Skype продължава да расте с бързи темпове. Слаби страни на компанията - зависима е от производители на хардуер за предварително натоварване и проектира своите продукти, за да се възползват максимално от операционната система Windows.

ASUSTeK Computer Incorporated (ASUS) е многонационална компютърна компания, основана през 1990 в Тайпе, Тайван. Основателите на фирмата работят преди това като компютърни инженери в ACER. Името ASUS идва от Пегас (Pegasus), крилатия кон от гръцката митология. В момента ASUS произвеждаща компютри и IT продукти - дънни платки, графични карти, звукови карти, кутии за компютри, охладителни системи за компютри, монитори, преносими компютри, сървъри и мобилни телефони. През 2007 година на изложението COMPUTEX Taipei компанията Asus анонсира Eee PC - нова концепция ултракомпактни преносими компютри с тегло под 1 kg. Абревиатурата ЕЕЕ идва от израза на английски "Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play" (Лесен за изучаване, Лесен за Работа, Лесен за употреба).

Американската аналитична агенция NPD Group съобщи, че Apple през 2013 година сериозно е разширила своето присъствие в американския пазар за мобилна техника. За изминалите 12 месеца пазарният дял на американския производител е нараснал от 35% за четвъртото тримесечие на 2012 година до 42% в края на 2013 година. Според данните на NPD Group, главният конкурент на "ябълковата компаня" - Samsung също е укрепил своите позиции на американския пазар. Частта на корейците е нараснала от 22% през последното тримесечие на 2012 година до 26% в края на миналата година. Motorola, HTC, BlackBerry, както и други производители, но с изключение на LG, са загубили част от американския пазар.

В представената по-долу таблица са посочени основните конкуренти на Apple в областта на компютрите по пазарен дял и качество и надеждност на продуктите.

Apple Inc. има най - голям пaзарен дял сред магазините за мобилни приложения, което може да се види в следната таблица:

Пазарът на смартфоните е най-големия по отношение на количеството. През отчетния период са били доставени 216,3 милиона смартфона, което е с 47.9% повече спрямо същия период на миналата година. Делът на Android-базираните устройства е 75,6%. Водещият производител на смартфони е Samsung с 32% пазарен дял. В сравнение с първото тримесечие на 2012 г., този производител е увеличил доставките си на смартфони с 64,3%. В същото време, Apple е на второ място с увеличение на доставените смартфони само с 6.7%. Това е най-ниският отчетен показател след пускането на първия модел iPhone през 2007 година. В челната петорка от лидерите на пазара на смартфоните също присъстват и компаниите Huawei, LG и ZTE. Всичките са с по-малко от 5% пазарен дял. Успехите на Huawei и ZTE до голяма степен се дължат на вътрешния пазар.

Не на последно място трябва да обърнем внимание на пазара в България. На него са разпространени повечето доминиращи фирми в сектора. Пазарните дялове на ТОП производителите на преносими компютри се разгледат в следната таблица:

При мобилните телефони отново може да се онагледи положение на различните компании на българския пазар:

8. Дистрибутори

Магазини iCorner са оторизирани от Apple партньори за продуктите и решенията на компанията. В тях се предлагат новаторски и качествени продукти в областта на потребителската електроника. В iCorner може да намерите всички продукти на американската компания, а именно iMac, MacBookAir, MacBookPro Retina, портативните мултимедийни плеъри iPod, многофункционалните таблети iPad, както и иновативната операционна система Mac OSX и мобилната операционна система iOS.

iSTYLE е водещ Apple Premium Reseller в Централна и Източна Европа. Чрез своите 22 търговски обекта и онлайн магазини, iSTYLE предлага пълна гама компютри Mac, iPad, iPod и iPhone устройства, както и голям, но внимателно подбран асортимент от аксесоари и софтуер. iSTYLE България е на пазара от 2007 година и се наложи като водещ доставчик на продукти на APPLE в страната. В тези магазини се предлага възможност да се тестват най-новите продукти на Apple и аксесоари за тях, възможност за отстъпки за студенти, преподаватели и образователни институции, както и за финансиране.

Телеком Аустрия Груп също предлага продажба на продукти на Apple в България, Австрия и Хърватия. За нашата страна представител е мобилният оператор М-Тел. За момента това е единственият оператор, от който могат да се закупят различните модели Iphone.

9. Инвестиции

Apple планира да инвестира 10.5 млрд. долара в нови производствени технологии. Компанията е записала сумата като част от прогнозираните си разходи през фискалната 2014 г. Заводското оборудване ще е най-разнообразно и ще включва роботи, лазери, системи за полиране на метал и пластмаса и др. Apple ще се сдобие и с нови устройства за тестване на обективите на камерите на iPhone и iPad. Желанието на компанията от Купертино е да повиши ефективността на производството, както и неговото качество. Така тя смята, че ще може да се конкурира по-добре с останалите участници на пазара.

"Apple има толкова много пари, че може да инвестира в машини на световно ниво от последно поколение, каквито се използват в сферата на космонавтиката и отбраната. Разработките на компанията са толкова уникални, че трябва да имат и уникален процес на производство, за да могат да ги реализират", коментира Мутураман Рамасами от анализаторската компания Frost & Sullivan.

Компанията разполага с много стриктен процес, който следва за всеки продукт. Още докато устройството се разработва отделът по индустриален дизайн работи по методи за неговото производство. След това те се предават на друг инженерен отдел, който разработва методиката на производство в по-голям мащаб. Ако се налага се създават и конкретни машини, които да вършат това, което съществуващите предложения не могат. Някои от специалистите на компанията посещават заводите в Азия и напъстват при избирането на подходящото оборудване и обучението на персонала.

Компанията разполага с близо 147 млрд. долара кешов запас и най-често използва парите именно за инвестиции в производствени мощности и строене на заводи. Apple дори отдава заеми на други фирми, които искат да произвеждат части за нейни устройства. По-рано този месец американската компания е отпуснала заем на GT Advanced Technology за изработка на оборудване, чрез което да се произвеждат лещи от сапфир за обективите на камерите на iPhone и iPad.

10. SWOT анализ на компанията:

Силни страни:

- Популярност на марката
- Атрактивен дизайн на продуктите
- Водеща компания в бранша
- Лоялност от страна на клиентите на компанията
- Водещ иноватор в областта на технологиите
- Силни финансови резултати
- Много добре развита маркетингова и рекламна дейност

Слаби страни:

- По-малък пазарен дял в сравнение с MicrosoftСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетингов и икономически анализ на компания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.