Маркетингов план на агенция за недвижими имоти за 2012 г.


Категория на документа: ДругиВ момента търсенето е основно от страна на български компании, които предпочитат да инвестират в собствен офис, отколкото да плащат наем. Тенденцията е свързана и с постепенното излизане на по-малките фирми от жилищните сгради и пренасочването им към специализираните бизнес центрове.
-инвестиции в търговски имоти. Пазарът на търговски площи се характеризира с повишаващо се търсене на атрактивни помещения на основните търговски улици в големите градове. Все по-голям е интересът от страна на утвърдени международни компании, желаещи да навлязат на пазара в България, привлечени от позитивната макроикономическа обстановка, потенциалът за растеж и все още неусвоените възможности на пазара.
- инвестиции в курорти. Това е вид сегмент на пазара, който ще се развива и към който се наблюдава инвеститорски интерес. Тъй като вече морските курорти са презастроени, то инвеститорския интерес е към регионите на Добринище, Разлог, Девин и др. Това е сегмент на пазара, който тепърва ще се развива, така както и селския туризъм, за който основна пречка е лошата инфраструктура.
В последните години инвестирането в недвижими имоти бе една печеливша инвестиционна алтернатива на фона на силното поскъпване на недвижимите имоти. Закупуването на недвижим имот се сочи от специалистите, като една от най-скъпите инвестиции в живота на човек.В рамките на сравнително малък период увеличеното търсене доведе до значителен ръст на цените, които по данни на New York Times се повишиха с 300% между 2000 и 2008 г. По информация на НСИ за цените на апартаменти в областните градове (без да се смятат жилищата ново строителство), ценовите нива през 2000 г. са били средно 319,52 лв. на кв. м. за страната. До края на 2008 г., когато бе върхът на пазара, те се повишиха до 1363, 5 лв., за да паднат до малко над 905 лв. през 2011 г.
Въпреки всичко, недвижимата собственост винаги е била синоним на стабилност и сигурност. В България да имаш собствено жилище е нещо към което се стремят всички - около 50% от населението притежава недвижима собственост, което е много висок процент в сравнение със страните от ЕС.

12. Имуществени застраховки
Тази застраховка осигурява защита на имуществото на физически лица. За повечето
хора закупуването и обзавеждането на собствен дом е важна инвестиция, която несъмнено трябва да бъде защитена. Обичайните предпазни мерки (СОТ, локална аларма, метални врати и решетки) са по-скоро превантивни и често се оказват недостатъчни.

Едва 5% от жилищата в Р. България имат сключена застраховка, като за сравнение може да се посочи, че обхвата в страните членки на ЕС е близо 90%.

Застрахователните компании в България работят много активно в посока на разширяване на обхвата на застрахователните покрития. Много от тях предлагат стандартни пакети, при които не се извършва оглед на жилището, а обезщетенията се изплащат в пълен размер до посочения лимит, без да се прилага осредняване или амортизация на имуществото.

Обект на застраховка Домашно имущество са:

Недвижимо имущество:
* жилищни сгради;
* вилни сгради;
* стопански сгради, гаражи, работилници, градински постройки и др.;
* съоръжения от специален тип като сателитни антени, слънчеви отоплителни инсталации, оранжерии, гъбарници, плевници, сгради за отглеждане на птици или животни, кладенци, външни чешми, огради и др.
Движимо имущество:
* общо обзавеждане, лични и други вещи, използвани в домакинството;
* битови електроуреди;
* аудиовизуална и електронна техника;
* стопанско имущество - селскостопански машини, инвентар и продукция, строителни машини, инструменти, материали и др.;
* произведения на изкуството с висока художествена стойност, скъпи облекла, кожени палта, маркови дрехи и др.
Застраховката покрива загуби, причинени от:

1) пожар, включително последиците от гасенето на пожара;
2) експлозия на съд под налягане;
3) природни бедствия като буря, ураган, градушка, наводнение, падащи дървета и клони;
4) авария на ВиК;
5) злоумишлени действия на трети лица (вандализъм);
6) удар от ППС или от летящо тяло с екипаж, падащи негови съставни части или товар;
7) кражба чрез взлом;
8) земетресение.
В момента в България няма задължително имуществено застраховане,но се забелязва тенденцията ,че повече агенции за недвижими имоти предлагат това като услуга.Освен това те могат да съдействат на клиентите си при отпускане на кредит от банките ,с които работят.

Диаграмата посочена по-горе ни представя средните годишни пазарни цени на жилищата в гр.Варна.На нея ясно се вижда,че през 2007г. имаме нисък ръст при цените,който през 2008г. се повишава значително и достига своя връх.Но след този период започва значително снижаване,което е повлияно от настъпилата в страната криза.Като най-голямо снижение се забелязва през 2011г.Намаляването на цената на жилищата по принцип води до увеличаването на тяхното търсене,но през този период не е така.Тук имаме снижаване ,както при търсенето така и при пазарната цена .

През 2008г можем да кажем ,че приходите на застрахователните дружества отбелязват спад в своята дейност.Но от края на 2008г и началото на 2009г имаме увеличаване на общата им стойност ,като до края на 2011г. този ръст се увеличава с близо 100 000 000лв.За близо 4г. застрахователния бизнес е увеличил значително своята дейност.Много от застрахователните компания започнаха съвместна работа с агенции за недвижими имоти,като чрез тях те предлагат своите услуги на клиентите си.Изготвят съвместни проекти и така улесняват работата си по отделно,а и разширяват бизнеса си.Агенцията за недвижими имоти "Градев" ООД не предлага такава услуга,което е един вид минус за нея.Имуществените застраховки са един вид възможност за привличане на нови клиенти и съвместни проекти,а от там и за разширяване на бизнеса.

Източници
1. Сайт на Национален статистически институт - http://www.nsi.bg- 27.10.2012
2. http://www.economynews.bg- 1.11.2012
3. http://www.24chasa.bg - 27.10.2012
4. Център за изследване на демокрацията - Анализи - Динамика на скритата икономика по време на криза - 30.10.2012
5. Фондация Фридрих Еберт - http://www.fes.bg/- 30.10.2012
6. http://www.mediapool.bg/ - 1.11.2012Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетингов план на агенция за недвижими имоти за 2012 г. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.